2 reacties

Moeilijk besluit Agrico

agd.media
De wens van Agrico om de handel in fritesaardappelen af te stoten, roept weerstand op bij de leden.

Dat is begrijpelijk, want de leden is niet rechtstreeks gevraagd of ze dit willen. Het besluit om de handel over te dragen aan Aviko Potato is genomen door de ledenraad, de raad van beheer en de directie van Agrico. Terwijl zo’n ingrijpend besluit best aan de ledenvergadering voorgelegd had mogen worden. Ook al had dat tot veel discussie binnen Agrico geleid.

Maar de aardappeltelers kunnen ook de hand in eigen boezem steken. Al jaren wordt gepraat over bundeling van het aardappelaanbod om tegenwicht te bieden aan de grote multinationale aardappelverwerkers. Agrico heeft dat in het verleden al eens geprobeerd. Latere initiatieven van de NAV en SPA zijn ook mislukt. De telers willen het niet, bang om zeggenschap kwijt te raken over hun aardappelen.

Dus loopt Agrico tegen het probleem aan dat de handel in fritesaardappelen te klein is geworden om er genoeg aan te verdienen. Dan moet een keuze worden gemaakt: doormodderen of afstoten. Op de lange termijn maakt de coöperatie waarschijnlijk de juiste keuze.

Maar voor de telers van fritesaardappelen blijft het hard. Ze zijn hun afnemer kwijt. En voor sommigen betekent het dat de band die ze al tientallen jaren met hun coöperatie hebben, ruw wordt doorgehakt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Hoe kunt U nou weten hoe het op de lange termijn had uitgepakt als ze door waren gegaan. Dit besluit is aan het handje van de boekhouder genomen. Als boeren dat ook deden dan kon de staat voor eten zorgen!
  Duidelijk is wel dat de vrije handel ter ziele is en dat de beurzen net als in Belgie nou gedomineerd worden door de verwerkers. Dat kost de leden meer geld op termijn dan doormodderen, zoals U, het noemt met deze cooperatie. Het lijkt er trouwens sterk op dat U het artikel toegestuurd heeft gekregen van de agrico directie, daar wil U natuurlijk nog wel eens wat advertentiegeld van innen.

 • no-profile-image

  Han

  De weerstand bij de leden / telers kan ik me goed voorstellen. Wat is de waarde van lid zijn van een co-op als de top besluiten als deze neemt zonder de leden te horen? Heeft het lid nog rechten of heeft hij alleen maar plichten? De basis van de co-op is het >samen< doen en samen beslissen over zaken die de gezamelijke leden raken. Volgens mij is een besluit over al dan niet doorgaan van de fritespool zo'n activiteit. Agrico heeft met dit besluit een X aantal leden buiten de deur gezet, zonder dat er maar over gepraat is met de leden. De oprichters van Agrico draaien zich om in hun graf als dit besluit hen ter ore komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.