Redactieblog

Mestac wil groeien bij voldoende afzet

Mestcoöperatie Mestac zet in op groei. Dat zegt directeur Ben Rooyackers.

”Onze inzet is groei, maar we nemen alleen leden aan als we zeker zijn dat we de mest kwijt kunnen”, zegt Rooyackers.

Mestac is verantwoordelijk voor de afzet van ongeveer 300.000 ton mest, afkomstig van 450 leden. "We willen de afzetruimte in de akkerbouwgebieden graag behouden. Daarnaast willen we meer mest buiten de Nederlandse landbouw plaatsen. We zijn hiervoor de samenwerking met mestverwerking Kumac in Deurne aangegaan en we hebben geïnvesteerd in een installatie om mest te hygiëniseren voor export." Deze installatie is in augustus in gebruik genomen.

"We hebben minder kunnen exporteren dan gehoopt, in verband met het slechte weer dit najaar. Export mag alleen als de mest direct op het land wordt uitgereden", legt Rooyackers uit.

De hygiënisatie-installatie heeft een capaciteit van 35 tot 40 ton per uur. "Maar dat is niet het probleem. De logistiek en de afzet bepaalt de hoeveelheid mest die we kunnen exporteren", legt Rooyackers uit. Vooralsnog heeft Duitsland de grens gesloten voor gehygiëniseerde mest, en eist ze een behandeling met druksterilistatie. "Het is de vraag of dit teruggedraaid kan worden voor het nieuwe seizoen van volgend voorjaar. Bij de bouw van onze installatie is er rekening mee gehouden. Met een investering is hij aan te passen zodat ook druksterilistatie kan worden toegepast", zegt Rooyackers.

Mestac heeft dit jaar ongeveer 300.000 ton mest gecontracteerd. Tweederde gaat via mestafzetgarantie-contracten, eenderde via de mestpool. Bij de poolprijs, waarbij mestproducenten een vaste prijs betalen in combinatie met een na-afrekening, kregen de veehouders over de periode van september 2009 tot juni 2010 € 0,35 per kuub mest terug. Voor de periode juni tot en met september 2010 moesten de veehouders € 1,71 bijbetalen vanwege de moeizame afzet. Over het hele jaar gezien was de poolprijs gemiddeld € 0,60 lager dan de gemiddelde ophaalbijdrage op basis van dagprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.