Redactieblog

5 reacties

Mensen en meningen over ons (Slot)

De afgelopen weken heb ik meningen over boeren geïnventariseerd. Ik werd er niet echt vrolijk van.

Je kunt er op twee manieren tegenaan kijken. De gemakkelijkste is: ze weten niet wat een boer is. Ze oordelen maar en begrijpen niet hoe hard een boer werkt. Ze hebben ook niet door hoe moeilijk het is om aan alle vaak overbodige regels te voldoen. Ze vergeten dat de boer als leverancier van grondstoffen aan het begin van de keten staat en bij de vermarkting van zijn producten weinig macht heeft. Kortom, een ieder heeft de mond vol over de boer, maar niemand neemt een stuk verantwoordelijkheid.

Dat is de ene kant. De andere kant is het toch wel negatieve beeld dat kennelijk aan ons kleeft. Is dat onjuist? Als ik diep in mijn hart kijk, denk ik van niet. Sterker nog, het is waar. Wij zijn een in ons zelf gekeerde groep van de bevolking. We hebben vaak te weinig gevoel voor de maatschappelijke ontwikkelingen. Niet voor niets zijn er zoveel ongetrouwde jonge boeren. Niet voor niets is 'Boer zoekt vrouw' een nationaal vermaak geworden. Grinniken om die achtergebleven boeren.

Natuurlijk, niet allemaal. Maar wel veel. En het beeld dat de mensen, die ik de afgelopen weken sprak, hebben van de boer, viel tegen. Het is goed dat we zelf eens eerlijk in de spiegel kijken. Het zijn tenslotte de afnemers van onze producten, die aan het woord waren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tja, vergaderboer moet wel een afwijkende mening hebben anders heeft ie geen bestaansrecht meer.

 • no-profile-image

  schreuder

  Beste vergaderboer,

  Lees Elsevier !
  Enkele weken geleden werd een overzicht gegeven van beroepen waarin de burger in Nederland vertrouwen heeft.
  82% van de nederlanders geeft aan de boeren betrouwbaar te vinden een groot compliment.
  Mijn vraag is danook hoe representatief is de groep die jij gesproken hebt ? hoeveel mensen waren dit ?
  Twee opties zijn mijns inziens mogelijk ofwel elsevier heeft onjuist gepubliceerd of uw conclusies zijn onvoldoende onderbouwd en de mensen die u gesproken heeft waren geen representatieve afspiegeling van "de nederlanders".

 • no-profile-image

  Boerin

  Grappig of wrang?? Als ik in Nederland vertel dat ik boerin ben, moet ik best vaak in de verdediging. Vertel ik in Duitsland dat ik boerin ben, word er totaal anders gereageerd. Duidelijk word mij dan des te meer hoe ver, ook in de dorpen, de nederlandse bevolking van de boeren vervreemd is, eigenlijk sinds de verdwijning van bijv. de schillenboer, de melkboer, en de kleine kruideniers. Onbekend maakt onbemind. Moeten wij, als boer, ook al voor de afnemers buigen?
  Duitse boeren vertellen mij vaak, als ik vertel hoe het er in Nederland aan toe gaat, dat ze verbijsterd zijn hoeveel rekening de Nederlandse boeren met de bevolking houdt. Zijn de laatsten gewoon niet "een beetje" teveel verwend?

 • no-profile-image

  Gert

  Goede serie, vergaderboer. Zet ons weer even met beide benen op de grond. Duidelijk is wel dat we wat zullen moeten doen aan ons imago, willen volledig deelnemen aan de maatschappij. Doen we dat niet, dan raken we steeds verder achter en verleizen we op den duur ook de sympathie van de maatschappij, die er nu nog wel is. De vensters dus open naar de voor ons andere wereld.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Veel generaties zijn in het DNA verwerkt. Deze generatie moet feitelijk zeer snel omvormen. Ik denk dat dit niet zo snel kan. Dat boeren zo behoudend zijn heeft hier alles mee te maken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.