Redactieblog

18 reacties

Inkomenstoeslagen koppelen aan koe in de wei

Onze baas, de consument, wil koeien in de wei. Jan Cees Vogelaar heeft daar een uitstekende oplossing voor.

Heel simpel en passend in het toekomstige landbouwbeleid. Daarin worden de toeslagen niet meer automatisch uitbetaald, maar gekoppeld aan diensten voor natuur en milieu. Vogelaar speelt daar op in en vindt dat de toeslagen kunnen worden uitgekeerd aan de boeren, die de koeien in de wei hebben.

Bijna iedereen tevreden. De consument ziet de koeien in de wei en de zuivelfabrieken hoeven zich niet het hoofd te breken over vergoedingen voor weidemelk. De boer ziet een hogere melkprijs en krijgt daarmee de kosten vergoed voor het arbeidsintensievere weiden van het melkvee.

De veehouder heeft een keuze. Of hij kiest voor het houden van vee op de stal en hij beurt een fiks lagere toeslag van de Europese Unie, òf hij laat de koeien in de wei en krijgt meer per liter melk. Rekenmeesters, zoals collega Van Weperen uit Oosterwolde, kunnen dan precies bepalen wat voor hen het voordeligst is. Dat is de enige weg om koeien in de wei te houden.

En de toeslag moet worden uitbetaald per kilo melk. Dat is de beste methode. Stimuleert ook het meest. Droge koeien en koeien voor de slacht komen meestal toch wel in de wei. Het gaat om de melkveestapel. Die kan met het model Vogelaar mooi in de wei blijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jacob

  Je moet maar kunnen weiden,waardeloos voorstel van een landbouwvoorman.Je hebt die steun gewoon nodig om een normaal inkomen tehalen.
  Als die steun er niet meer is verdwijnen er nog meer boeren,omdat ze gewoonweg het hoofd niet boven water kunnen houden.

 • no-profile-image

  hobbes

  Het aparte van Vogelaar is, dat hij stelt dat het voor natuur en milieu beter is de koeien buiten te hebben. Komplete onzin!
  Voor het milieu is het beter de koeien binnen te houden. De discussie is het dierwelzijn en wat de consument graag wil zien. Het groote naddel met de consument op dit moment is dat hij heel hard schreeuwt hoe het allemaal moet, maar dat het hem geen cent extra mag kosten, over hypocriet gesproken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  En er kunnen gelijk weer hele volkstammen onrendabelen aan het werk worden gezet om meneer de melkveehouder te controleren of die zijn koeien wel buiten doet

 • no-profile-image

  Gerard

  Ik voel niets voor het plan van Vogelaar. Ik ben eenjonge boer en vind het een heel gedoe om de koeien elke dag buiten te hebben. Veel extra werk en geen extra inkomsten. Als het dan toch moet gebeuren dan moet minimaal de helft van de inkomenstoeslag per kg melk ten goede komen aan de veehouders, die hun koeien in de wei hebben.

 • no-profile-image

  koetje

  Smaken verschillen...

 • no-profile-image

  watersnip

  Ik zag net dat collega van Weperen, in 2008 160.000euro aan toeslagen heeft ontvangen. En die bedenkt dat de toeslagen vooral per kilo melk betaald moeten worden. Tja, wat een zelf bevoordelen is dat. Het quotum van collega van Weperen zal een van de grootste zijn in Nederland.

 • no-profile-image

  Qua quotum zit van Weperen volgens mij bij de top 3 van nederland. En volgens mij komt er bij hun geen melkkoe buiten. Kan ook niet met zo'n groot koppel. Is wel een heel mooi bedrijf hoor

 • no-profile-image

  Henk

  Merkwaardige discussie. Als ik het geod begrijp leven de boeren van de subsidie en hebben ze het bedrijf als hobby. Mooie boel. Stoppen dus met de subsidie
  en de boeren mooi laten verwijnen. Dan knapt het koeienloze landschap vanzelf op.

 • no-profile-image

  jvf

  Geachtte,ik kan nog wel een sector bedenken die nagenoeg jaarrond weid,maar [mogelijk] nog geen kalf heeft.
  Beetje kort door de bocht J C Vogelaar,preekje voor eigen parrochie?
  mvg jvf

 • no-profile-image

  Gert

  Een goed voorstel van Vogelaar. Het werkt naar twee kanten. Aan de ene kant worden milieu en dierenwelzijn gestimuleerd met de koeien in de wei. Aan de andere kant is het commercieel heel goed dat de koeien in de wei blijven. Dat is een machtige reclame voor de zuivelproducten. Daardoor heeft iedereen er ook profijt van, ook degenen, die veel minder aan toeslag beuren omdat ze de koeien binnen houden.

 • no-profile-image

  niet moeilijk doen

  Wanneer de overheid de boeren toch al hun inkomen betaald, kan dat dan niet beter omgezet worden in loon. Gewoon de boeren in loondienst bij de staat, probleem opgelost.

 • no-profile-image

  Burger

  Als buitenstaander merk ik dat de boeren de toeslagsubsidie als een speeltje zien, die ze het liefst zodanig toekennen om hun eigen persoonlijke behoeften te bevredigen. Dan lijkt me het moment nabij om ze geheel af te schaffen.

 • no-profile-image

  Boer

  Lijkt mij geen goed iedee, boeren werken gemiddeld van 6 tot 18.00 uur, min. 6 dagen per week, s'zondag een paar uren korter.
  'Zomers zijn de dagen nog langer, als dat terug moet naar normalen werktijden van 36-40 uur, moeten er voor 1 boer, minstens 3 werknemers komen.

 • no-profile-image

  realist

  geachte veehouder, Fryslan. Het kan toch ook niet de bedoeling zijn om (grote aantalllen) koeien te gaan weiden als varkens in de modder. Ik ben zelf voorstander van weiden, maar het moet wel mogelijk zijn. Afgelopen zomer voor het eerst de koeien dag en nacht binnen gehad. Eerst was het te nat, toen te droog, erna te heet en veel te heet, uiteindelijk nat en veel te nat buiten. Ik heb de melkkoeien (200) dit jaar verwend door ze binnen te laten in een geisoleerde stal met max. koecomfort (o.a. waterbedden). Zowel koe als boer hadden het naar de zin. Ik denk dat ik dan wel recht heb op wat extra premie, om dat maximale koecomfort terug te kunnen verdienen..

 • no-profile-image

  Martin

  Ik las net in het LTO-blad dat Siem Jan Schenk namens de LTO pleit voor 100 euro per ha voor de weidegang in 2013. Ongeacht het aantal koeien dat je de wei in stuurt. Twee dingen: het is veel te weinig en het is in vergelijking met nu inkomensnivellering ten gunste van de kleine boer. Ik voel daar niets voor.

 • no-profile-image

  Harmen

  Wat Vogelaar ook zegt, feit is dat wij als boeren niet zonder de inkomenssteun kunnen. Het is voor ons leefgeld, want van de boerderij kunnen wij bij de huidige prijzen niet bestaan. Voor mij mag dan de inkomenstoeslag gekoppeld worden aan de koeien in de wei. Die lopen toch buiten. De politiek moet er wel rekening mee houden dat zonder toeslagen de boer verdwijnt en het platteland verpaupert. Op deze wijze hebben de burgers een geod verzorgd platteland voor weinig geld.

 • no-profile-image

  Arend

  Het wordt nu wel erg duidelijk. Boeren verdienen helemaal niet de kost, maar staan gewoon op de loonlijst van de EU. Alleeen de grote boeren kunnen nog verdienen aan hun bedijf. Zij worden dan ook steeds groter omdat ze kunnen leven van de subsidies en hun hobby, de boerderij kunnen uitbreiden. Een belachelijke situatie. Vlug afschaffen die subsidies. Dan blijven de levensvatbare bedrijven over en kan de afdracht aan ?Brussel verminderen.

 • no-profile-image

  veehouder

  een boer die melkvee niet laat weiden houdt de koeien als varkens. Laat die boer dan ook maar een lagere melkprijs krijgen, een bio industrie melkprijs.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.