Redactieblog

6 reacties

Gasunie wil wettelijke regeling

Gasunie wil de vergoeding voor de aanleg van gasleidingen op landbouwgrond baseren op regels die ook worden gebruikt bij pacht of de Onteigeningswet.

Dat zegt de organisatie in reactie op onrust bij boeren over de aanleg van de leidingen. Voordeel van deze systematiek is dat niet de Gasunie of LTO de hoogte van de vergoeding bepaalt, maar dat deze wordt gebaseerd op wettelijke maatstaven, legt een woordvoerder van Gasunie uit. "De vergoeding moet inzichtelijk zijn en goed na te rekenen."

Gasunie zegt met LTO in een vergevorderd stadium te zijn om definitief afspraken te maken over de nieuwe werkwijze. Het betalen van een jaarlijkse retributie, zoals zes afdelingen van LTO Noord in Noord-Holland voorstellen, ziet Gasunie niet zitten. "De gasleidingen dienen een algemeen belang, omdat we op deze manier zorgen dat iedereen aardgas tot zijn beschikkging heeft. Inkomsten uit het gastransport vloeien terug naar de staatskas", zegt Gasunie.

Daarnaast stelt Gasunie dat de grond na de aanleg van de leidingen gewoon kan worden gebruikt. "Mochten boeren op een of andere manier toch schade ondervinden door de leiding, dan stellen we ze altijd financieel schadeloos", legt Gasunie uit. Gasunie werkt aan 500 kilometer nieuwe gasleiding, die van Noord- naar Zuid-Nederland loopt. Het eerste deel, in het noorden van het land, is op 1 oktober opgeleverd.

Eerder liet LTO Nederland weten dat ze nog in onderhandeling zijn over het nieuwe systeem. "Of we tot een akkoord komen valt nog te bezien", liet een woordvoerder van LTO weten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vervaet

  Ik heb liever geen leiding, dan een leiding met een goede vergoeding. Je wordt niet goed van al die leidingen. Mijn aardappelen op de leidingstrook waren 100 procent rot. Je krijgt wel 100% schadevergoeding, maar daar doe ik het absoluut niet voor. LTO: doe maar eens je best voor je achterban, laat zien wie je vertegenwoordigd.

 • no-profile-image

  Gert

  Even corrigeren, de winst gaat voor 50 procent naar de staat 25 procent naar Exon en 25 procent naar shell.

 • no-profile-image

  pm

  groot gelijk, ze hebben al zoveel geprofiteerd, ga zo door vervaet

 • no-profile-image

  de denker

  we moeten de texaanse wetgeving er als landbouwers eens op naslaan. Ik denk dat het algemeen boeren belang daarbij gebaat is. Direct stukje plattelands ontwikkeling (komt veel geld bij in agrarische streken) en dat wil de overheid toch en het algemeen belang is erbij gebaat.

 • no-profile-image

  energie

  Het wordt tijd dat Den Haag de mijn-wetgeving veranderd, zodat niet meer automatisch geldt dat gasunieleidingen vallen onder algemeen belang.

 • no-profile-image

  nn

  Als de LTO mijn lidmaaatschap wil behouden zal ze nu een goede deal moeten sluiten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.