Redactieblog

GD: elf meldingen van pluimveeziekte Gumboro

Het aantal pluimveebedrijven met Gumboro is inmiddels opgelopen tot elf.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren. "Tussen eind september en 29 oktober zijn er tien uitbraken gemeld bij vleeskuikens en één bij opfokleghennen. Alle gemelde besmettingen bevinden zich in de regio Noord-Brabant en Noord-Limburg", aldus de GD. Het Gumboro-virus dat tot nu toe in deze gevallen is aangetoond, is de bekende en zeer besmettelijke DV86-stam.

De GD krijgt ook uit Noord- en Oost-Nederland en het aangrenzende Duitse gebied signalen dat vleeskuikenbedrijven kampen met ziekteverschijnselen die lijken op de symptomen van Gumboro. De GD heeft vanuit deze regio’s echter nog geen officiële meldingen van Gumboro gekregen. "Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal bedrijven met Gumboro-problemen dus hoger dan de elf officieel besmette bedrijven die we nu hebben", aldus de GD.

De organisatie roept pluimveedierenartsen en pluimveehouders op om zorgvuldig om te gaan met de Gumboro-vaccinatie op basis van bloedonderzoek. GD adviseert bedrijven die te maken hebben gehad met een besmetting of bedrijven die daarbij in de buurt liggen of anderszins risico lopen op de besmetting te vaccineren in overleg met uw dierenarts.

Gumboro wordt veroorzaakt door het Gumboro-virus, ook wel Infectious Bursal Disease-virus (IBD.) Pluimvee heeft een waterige, witte ontlasting en de uitval loopt binnen enkele dagen op tot 10 tot 20 procent bij vleeskuikens en 50 tot 90 procent bij opfokleghennen.

Of registreer je om te kunnen reageren.