Fijnstofnorm in pluimveegebieden niet haalbaar

Het is onwaarschijnlijk dat de pluimveehouderij op tijd kan voldoen aan de nationale normen voor fijnstof.

Dat blijkt uit een rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Staatssecretaris Joop Atsma (milieu) spreekt van een lastige klus.

Halverwege volgend jaar moeten de normen uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit worden gerealiseerd. Voor een groot deel van Nederland is dat geen probleem, maar in veel pluimveehouderijgebieden lijkt dat niet haalbaar. Rondom zo’n 140 bedrijven is de uitstoot van fijnstof daarvoor nog te hoog.

Atsma stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat de betreffende ondernemers worden benaderd door de gemeenten om te komen tot afspraken. Daarbij kan een beroep worden gedaan op subsidie- of fiscale maatregelen van het rijk. Van de 140 bedrijven zijn er 81 in Noord-Brabant gevestigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.