Redactieblog

Eén melkveebedrijf bemonsterd door dioxinebrand Weurt

FrieslandCampina heeft bij één melkveehouder melkmonsters genomen naar aanleiding van de brand vorige week in Weurt.

Dat meldt een woordvoerder van de zuivelcoöperatie. Het RIVM meldde eerder deze week dat bij de brand verhoogde concentraties dioxine zijn vrijgekomen. De gemeente Beuningen heeft hierop geadviseerd om vee niet te laten grazen en om groente en fruit uit de omgeving niet te consumeren.

"Uit een inventaristatie blijkt dat vrijwel alle melkveehouders de koeien al op stal hadden. Bij één bedrijf liepen de koeien nog buiten. Hier zijn melkmonsters genomen", zegt een woordvoerder van FrieslandCampina. De melk van het bedrijf is in de reguliere melkstroom meegegaan. "Het is wel te traceren."

De verwachting is dat er geen problemen ontstaan, omdat het slechts om één bedrijf gaat. De koeien van het bedrijf staan inmiddels binnen.

Vrijdag 5 november zijn nieuwe metingen verricht door het RIVM. Het is mogelijk dat door de regen de hoeveelheid dioxines op bodem en gewassen is afgenomen. Het nieuwe onderzoek zal uitwijzen hoe lang het advies van de GGD nog van kracht blijft. De resultaten worden in de loop van volgende week bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.