Redactieblog

6 reacties

EU stemt niet in met varkensplan

De Europese Commissie wil geen directe maatregelen nemen om de varkenshouderij te ondersteunen.

Dat blijkt uit een reactie van de Europese Commissie op een petitie die de Europese varkenshouders in Copa-verband hebben opgesteld. "De EU kan op de korte termijn niks doen. Dat wist ik. Maar de visie op de lange termijn ontbreekt", twittert Annechien ten Have nadat de petitie werd besproken. Ze is niet tevreden met de reactie van de EU, waarin onder andere wordt gesteld dat exportrestituties en private opslag van varkensvlees nu niet gepast zijn.

De Europese varkenshouders hebben gezamenlijk een petitie opgesteld om de marktsituatie voor varkensvlees te verbeteren. Ze vragen hierin de Europese Commissie de marktinstrumenten voor varkensvlees te versterken in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouw Beleid. Daarnaast vragen de varkenshouders een eiwit-plan in te voeren, waarin een technische oplossing moet komen voor partijen veevoer waar onverwacht bestanddelen in zitten van genetisch gemodificeerde gewassen. Ook willen de varkenshouders dat het totale verbod op dierlijk eiwit in veevoer (diermeel) wordt opgeheven. Het convenant wil tevens maatregelen tegen extreme prijsschommelingen en speculatie op de termijnmarkt.

In de petitie wijzen de varkenshouders er tevens op dat de dierwelzijnseisen die gesteld worden aan de Europese varkenshouderij niet of nauwelijks is terug te verdienen in de markt. Copa vraagt tevens aan de EU om niet over een importquotum te onderhandelen met de Mercosurlanden, omdat deze landen de EU-standaard niet accepteert.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  truus

  het zijn geen melkkoeien!

 • no-profile-image

  Waarom

  Copa vraagt tevens aan de EU om niet over een importquotum te onderhandelen met de Mercosurlanden, omdat deze landen de EU-standaard niet accepteert.

 • no-profile-image

  Han

  Er zullen enkele zaken geregeld moeten worden om de EU markt in evenwicht te krijgen. 1) Productie beperking. 2) import van buiten EU taboe.
  Punt 1 zou te regelen zijn, zij het niet dat de NMa dit zal zien als monopolie vorming. Punt 2 komt in conflict met de WTO afspraken of we moeten eisen gaan stellen die grens sluiting mogelijk maken. Zie hier, door al onze regelgeving, waarvan we in eerste instantie dachten, dat het positeif voor ons zou uitpakken, werkt nu tegen ons.

 • no-profile-image

  Boerke

  Ja als het melkkoeien zijn gaat het wel wat vlugger; Een paar maanden een mindere prijs en heel Europa staat op z'en kop van Noord tot Zuid ; op alle nieuwsuitzendingen beelden van de klagende melkboer die uit protest zijn melk wegkapt . En bij de varkens meer dan 3 slechte jaren en de EU vindt het niet gepast . En de burger heeft medelijden met die melkboeren en is tegelijkertijd jaloers op de grote stallen van de varkensboer .
  Ik moet het toch toegeven : de melkboeren kunnen veel beter lobbyen ( lees klagen )

 • no-profile-image

  jos

  bezint eer ge begint , met steunmaatregelen.

  Het werkt alleen maar negatief bij de consument. Die zien alleen maar de grote nieuwe stallen,grote auto's en de grote huizen.
  gr Jos

 • no-profile-image

  john

  zoek maateregelen aan de voorkant.. ik ben als vermeerderaar nu bezig met de vleesvarkens voor volgend jaar augustus. Ik heb geen flauw idee hoeveel varkens er dan nodig zijn dus ik insemineer maar door! Willen we een goede prijs dan zullen we moeten accepteren dat er zo nu en dan niet alle hokjes van je bedrijf gevuld zijn. Nu is het een grote strijd met als resultaat dat de stal van je buurman leeg moet zijn voordat je iets verdiend! en deze strijd kost veel meer dan een goede productieregulering. Ik zie niets in quotums maar wel een goede afspraken met de slachterijen. Zeg maar hoeveel varkens jullie nodig hebben over elf maanden en wij als sector dat ze er zijn! Niet meer en niet minder.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.