291 x bekeken 13 reacties

EU: geen quotumverruiming

Nederlandse melkveehouders hoeven niet te rekenen op extra quotumverruimingen voor een zachte landing.

Volgens de Europese Commissie is dat niet nodig. De productie blijft in de meeste lidstaten onder de limiet. Dat blijkt uit een uitgelekt voorstel in handen van de agrarische website Agra Europe. Wel komt Brussel met een nieuwe maatregel, waardoor in tijden van overaanbod boeren een vergoeding kunnen krijgen als zij minder produceren. Andere initiatieven vindt de Commissie onnodig.

Want de zachte landing staat inmiddels op de rails, aldus Brussel. In de gehele EU lag de melkproductie vorig jaar 7 procent onder het quotum, waardoor dit systeem minder belangrijk wordt. Ook nu de prijzen weer in de lift zitten, is de quotering in het algemeen geen belemmering.

In Nederland, Denemarken en Cyprus ligt de productie echter nog altijd ver boven het toegestane niveau. Recent werd bekend dat deze landen samen 19 miljoen aan superheffing over het afgelopen jaar moeten betalen. De Europese Commissie erkent dat, maar stelt dat dit geen structurele situatie is. Overproductie in deze landen zou te wijten zijn aan ondernemers die bewust het risico nemen superheffing te moeten betalen, omdat zij toch over voldoende marge beschikken.

Nederlandse belangenverenigingen reageren verdeeld op het uitgelekte stuk van de Commissie. LTO vindt het voorstel voor vrijwillige productiebeperking onvoldoende. Vakbond NMV is juist blij met de plannen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Inderdaad Paul, de bouwers van megastallen ja die willen gratis quotum en die gaan de melkprijs verzieken zodat de gewone boeren er maar zo vlug mogelijk mee stoppen. Ik zeg geen extra quotum. Dat is voor de gewone boeren de manier om te overleven.

 • no-profile-image

  anne

  NMV is er voor dat Nederlandse boeren aan beperkingen worden gebonden die in de rest van Europa niet meer van toepassing zijn

 • no-profile-image

  adriaan

  Dat super-supereffect is wel het begin van de Europese verevening! Met gedegen onderhandeling moet er iets moois uit kunnen komen.We zijn tenslotte nog altijd netto-betalers

 • no-profile-image

  Han

  @Piet. Dat productie beperking beloont mag worden als we daar mee de prijs op een aanvaaardbaar niveau kunnen houden Akkoord. Maar laten de boeren op hun tellen passen na enkele jaren als blijkt dat het een goede manier van prijsregulering is, zal de politek gaan morrelen aan de overeenkomst. Moet er in eens werk in de groene sector tegenover staan. Dit hebben de Brusselse burelen tot nu toe steeds geflikt. Boeren hebben donders weinig >rechten< maar heel veel >plichten< het omgekeerde van een bureaucraat, alleen rechten en geen plichten.

 • no-profile-image

  gert

  Bouw de megastal maar net over de grens,kun je raak melken

 • no-profile-image

  Boer

  Hard stikke goed geregeld daar in Brussel. Waarom moeten boeren die hun capaciteit verdubbeld hebben nu gratis quotum hebben, om vervolgens de melkprijs te gaan verzieken. Dat zou toch niet eerlijk zijn ten opzichte van degene die zich netjes aan de regels gehouden hebben, die nog tot 2015 geldig zijn.

 • no-profile-image

  Melken

  Cyprus, Denemarken en NL moeten samen 19 miljoen aan superheffing betalen. Reken het eens om naar liters....stelt 2 x niks voor! Weinig om ons druk over te maken lijkt mij. Per boer stelt het bedrag ook niks voor.

 • no-profile-image

  wout

  voldoende marge in het quotumjaar 2009/2010 heb ik die hele tijd aan de verkeerd fabriek geleverd 25 ct - superheffing-voerkosten (overige kosten niet meerekenen = negatief of ben ik gek!

 • no-profile-image

  Paul

  Quotum verruiming, overheid /LTO zetten in op warme sanering. Let maar op: de koude sanering komt toch wel! Er komt veel te veel melk op de markt. Prijs zakt straks als een baksteen, mede veroorzaakt door alle (veel te dure) stallen die vol komen te staan na 2015. Onbegrijpelijk waar die drive vandaan komt om zo(te)vroeg al te pieken.

 • no-profile-image

  Demeter

  Vol gas over ruim 3 jaar. Heb het meeste van mijn quotum inmiddels verkocht en kan straks voor een lage kostprijs. Leve de vrije markt. Lukt het niet sla ik gewoon een andere richting in.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Vrijwillige productiebeperking mag gerust beloond worden!!!... Als het dan ook uit het potje van de super-heffing betaald wordt hebben wij een Super-effect; want niemand melkt graag voor zijn buurman/lotgenoot!!!... Dan worden er twee vliegen in één klap geslagen!!!!!.....

 • no-profile-image

  Govert

  Het was 'n te verwachten antwoord van de Europese Commissie,simpel te beargumenteren, 'n inkopper voor open doel. De Nederlandse politiek en agrarische belangenbehartigers blijken ook weinig creatief in het bepleiten van hun zaak. Waarom niet eens het gegeven in herinnering roepen dat Nederland bij aanvang van de quotering veel meer gekort werd dan andere lidstaten en extra verruiming in de voorfase van quotumbeëindiging voor Nederland geen gunst maar 'n legitiem recht is? Waarom internationaal verhandelen van quota niet eens op de agenda plaatsen? Daar zal men in het buitenland makkelijker voor te porren zijn; het levert iets op. Waarom niet eens ingezet op 'n afbouw van de superheffing ?, 'n staffeling naar mate van overschrijding bijvoorbeeld.
  In ieder geval iets anders dan naar de bekende weg vragen.

 • no-profile-image

  Pietje

  Die beperkingen gelden nog steeds Europees breed. De Nederlanders willen echter meer melken voor minder geld. Dat wil de NMV niet. Op zich correct.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.