Redactieblog

1 reactie

De pot op met 'eerlijk'

Het wordt mode om het over ‘eerlijke’ producten te hebben als het over biologisch gaat.

Ook ons eigen Agrarisch Dagblad doet daaraan mee, evenals voorzitter Huijbers van de ZLTO.

Fout. De term is zo langzamerhand in ons woordgebruik geslopen. Eerst door de biologische boeren zelf en de milieuminnende en dierknuffelende organisaties. Van hen kan ik het begrijpen. Het is een makkelijke manier om je zelf te promoten en af te zetten tegen de gangbare productie. Maar dat het Agrarisch Dagblad deze lijn volgt, begrijp ik echt niet. Ook niet van bobo Huijbers.

Ik vind het een belediging voor de gangbare boer. Dus ook voor mijzelf. Ik produceer gangbaar, maar op een eerlijke manier. Mijn koeien hebben een prima leven en worden ouder dan de gemiddelde Nederlandse koe. Kortom, ze hebben het goed en daar past het woord ‘oneerlijk’ niet bij.

Want dat zeg je als je de biologische bedrijven karakteriseert als eerlijk. Dan is de rest het dus niet, dus oneerlijk. En daar voel ik me helemaal niet gelukkig bij.

Daarom, Agrarisch Dagblad en al die anderen, die ‘eerlijk’ voor biologisch voor in de mond hebben: gebruik het niet weer. Biologisch is biologisch, gangbaar is gangbaar. Punt uit!

Naschrift redactie:
Vergaderboer heeft gelijk: biologisch is biologisch, gangbaar is gangbaar. Die terminologie hanteert de redactie van het Agrarisch Dagblad/agd.nl sinds jaar en dag.

Vergaderboer refereert aan een artikel van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) dat deze week door de krant is overgenomen, waarin het begrip ‘eerlijke producten’ voorkomt. Daarin wordt een onderzoek van Milieudefensie beschreven, die deze term hanteert. De term is tussen aanhalingstekens geplaatst en slaat in dit kader bovendien op een combinatie van biologische en fairtrade-producten.
Dat alles neemt niet weg dat wij inderdaad biologisch biologisch en gangbaar gangbaar (moeten) noemen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Nou, dan zijn we het daar toch ook weer over eens.

Of registreer je om te kunnen reageren.