Brussel eist zetmeelsteun terug

Nederland moet bijna 29 miljoen euro aan steun voor de aardappelzetmeelsector terugbetalen aan Brussel.

Dat heeft de Europese Commissie gisteren bekendgemaakt. Het betreft een deel van de subsidie over de jaren 2004 tot 2008. Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) overweegt het besluit aan te vechten.

Kern van het dispuut is de zogenoemde ledenleenrekening die veel akkerbouwers van Avebe bij deze fabriek hebben. Op deze rekening stort de verwerker de minimumprijs voor geleverde zetmeelaardappelen min het bedrag dat de teler aan de fabriek uitleent. Vervolgens maakt Den Haag namens Brussel het verschuldigde steunbedrag over.

Volgens Brussel is die constructie, die nu niet meer wordt gehanteerd, niet toegestaan; de volledige minimumprijs moet zijn overgemaakt voordat tot uitbetaling van subsidie kan worden overgegaan. In Nederland zou daar geen sprake van zijn, omdat de steun wordt verrekend met andere bedragen. Daardoor, zegt Brussel, kunnen telers niet vrijelijk over de hele zetmeelsteun beschikken.

Volgens een woordvoerder van Bleker is er echter niets mis met dit systeem. Hij wijst erop dat dit tientallen jaren is gehanteerd. De kans is daarom groot dat Nederland in beroep gaat bij het Europese Hof van Justitie. Bij eventueel verlies van die zaak zal het verschuldigde bedrag niet op de sector worden verhaald. "Dan betalen wij uit eigen zak."

Brussel vordert ook 356.000 euro voor voedergewassen en zaaizaad terug. Hiertegen zal Nederland niet protesteren. Griekenland moet ruim 320 miljoen terugbetalen, Roemenië en Portugal ruim 40 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.