6 reacties

Blijvend toezicht

agd.media
Al roept de hele Tweede Kamer dit jaar om de grote grazers in de Oostvaardersplassen bij te voeren, dan nog zal staatssecretaris Henk Bleker daarvan afzien.

De bewindsman voor landbouw en natuur kon het bijna niet geloven, toen de commissie-Gabor hem meldde dat bijvoeren niet goed is: niet voor de verzwakte dieren, en ook niet voor de gezonde dieren. Zelfs al komt er een Elfstedenwinter met sneeuw van december tot en met maart.

Bleker kiest voor afschot in een vroeg stadium. Dat vereist een vooruitziende blik bij de beheerders van de Oostvaardersplassen. Zij moeten het weerbericht, de voedselsituatie en de fitheid van de grazers meewegen bij het besluit om tijdig zoveel dieren af te schieten, dat de dieren die overblijven zich kunnen redden.

Dieren in de Oostvaardersplassen kunnen goed omgaan met perioden van voedselschaarste, als ze maar de mogelijkheid hebben daarop te reageren. Die kans wordt ze in het rapport-Gabor geboden met extra schuilmogelijkheden en extra fourageergebieden.

Staatsbosbeheer moet een toezichthouder dulden, die nu echt gaat kijken of de natuurbeheerder doet wat nodig is voor de dieren. Bleker wil van het gedoe in de Oostvaardersplassen af. Maar dat lukt alleen als hij de vinger voortdurend aan de pols houdt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Cynisch

  Weer kwestie van geld. Dode uitgehongerde beesten brengen niets op. De goede dieren er uit halen en als wildvlees verkopen.......onmogelijk...?

 • no-profile-image

  boerin

  Laat men in dit park, want dat is het z.g. natuurgebied Oostvaardersplassen werkelijk, het aantal dieren beperken tot het aantal wat bij aanleg in de planning stond. Nu breidt het zich ongelimiteerd uit, met alle ziektes van dien.Als veehouder mag je je dieren niet mishandelen, moet je er goed voor zorgen en allerbelangrijkst !! dien je het kadaver z.s.m. naar destruktie af te voeren i.v.m. event. ziektes, welke schade aanbrengen aan menselijke gezondheid. In dit park mag alles, kadavers blijven liggen als voedsel voor andere dieren,gelden hier andere regels voor de menselijke gezondheid? Oormerken hebben de dieren niet,daar gelden voor veehouders ook strikte regels voor met vergaande sancties.Mijn idee: voer inderdaad overtollige dieren geselecteerd af al dan niet naar slachterij of destructie. Nederland kent nl. geen natuurgebieden, zijn slechts speeltuinen voor bevlogen idealisten.

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte forumleden, uw mening inzake het rapport gabor word gevraagd op: http: //www.omroepflevoland.nl/ mvg jvf

 • no-profile-image

  B.van Steenbergen

  Oostvaarder hongerdood plassen.

  Ik kan er niet bij dat het niet mogelijk is om een deel van de grote grazers in het Oostvaarderplassengebied af te zonderen en af te voeren voor de slacht.
  Dit bespaart de dieren de erge hongerdood en betaald zichzelf terug bij de verkoop van het hoogwaardige vlees. Zo blijft ook het Oostvaarderplassengebied leefbaar en de flora en fauna gevarieerder.

 • no-profile-image

  Han

  Laten we even aanemen dat de Tweede Kamer de regering dwingt om de grote grazers bij te voeren, zldat ze zich ongebriedeld kunnen voortplanten. Hebben we over enkele jaren een Natuurpark met Intensieveveehouderij. Er is gebleken immers dat er meer dieren bij komen dan er dood gaan. Een deel van de Tweede Kamer (het progressieve deel) is tegen afschieten en tegen Intensieve dierhouderij. Welk een spagaat hier kan zelfs de PvdD niet meer uit komen.

 • no-profile-image

  A hamstra

  Nu maar hopen dat het heeeel lang vriest,
  zijn we er in een keer van af. Dan is het definitief mislukt. kan het weer terug gegeven worden,aan de landbouw met zijn er bij horende natuur. PS . Idioten linkse hobbyisten terug naar de natuur.Is de afsluitdijk doorsteken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.