363 x bekeken 35 reacties

Bleker valt uit tegen Partij voor de Dieren

Staatssecretaris Henk Bleker is hard uitgevallen tegen partijen die de inkomenssteun aan boeren willen afbouwen. Met name de Partij voor de Dieren kreeg er vanmiddag tijdens een debat over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid flink van langs.

“Ik ben een beetje boos op de Partij voor de Dieren en anderen die zeggen: de basistoeslagen kunnen wel weg”, zei Bleker. “Dank je de koekoek. Niet die gemakkelijke houding, ik denk daar echt heel anders over.” Volgens de staatssecretaris leidt afschaffing onherroepelijk tot faillissementen in de sector in Oost-Europese landen.

Bleker gaf aan te zullen pleiten voor een fors budget voor het GLB. Toch waarschuwde hij voor te hoog gespannen verwachtingen. Het is niet waarschijnlijk dat de totale Europese begroting groter wordt nu, mede als gevolg van de economische crisis, veel lidstaten minder aan Brussel willen afdragen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Tja, als een bewindspersoon zo hard uitvalt tegenover een partij, dan zijn er verschillende opties.
  Optie 1, Bleker weet onbewust dat de PvdD gelijk heeft, of een goed punt heeft, maar kan dat emotioneel niet goed verwerken, en dat levert een uitbarsting op van onmacht.
  Optie 2, Bleker is niet zeker van zijn zaak en probeert de tegenstanders te overbluffen, zoals met het verheffen van zijn stem. (doet ie vaker).
  Optie 3, Bleker gaat in de slachtofferrol en gaat vb aanhalen van emotionele verhalen als een vergelijking dat het zo zielig is voor Oost Europa (of Afrika). (doet ie vaker en is cda syndroom).
  Er zijn ook verschillende conclusies,
  Conclusie 1 is, bidden op een goede afloop en een kerkdienst organiseren, of na afloop van een vergadering het Wilhelmus gaan zingen
  Conclusie 2 Bleker en de CDA zijn nu een maand aan de macht en lopen nu al arrogant in de wolken, immers goede kritiek is al niet meer mogelijk, want Bleker is nu een man van aanzien. Zeker na het Haags congres, waar ie sprak met zoveel belangrijke mensen en ministers uit het buitenland, dus dan moet, zegt het ego van Bleker, je als CDA'er wel erg goed en belangrijk zijn als iedereen met je wil praten en aandacht voor je heeft.
  Dat is het narcistische CDA syndroom waar Balkenende ook erg veel last van had, dus lijkt dat al snel besmettelijk te zijn. En dus is automatisch kritiek op het 'geweldige' leiderschap van de CDA of Bleker al snel een aanval op hun ego, en hup men gaat in de aanval en probeert kritiek te overbluffen door arrogantie.
  Advies 1, Bleker moet gewoon eens realistisch kijken hoe de huidige basis toeslagen tot stand komen, en daar een vertaal slag van maken naar een moderne invulling, inclusief moderne prijsvorming, dierwelzijn en keten verantwoordelijkheid, ipv zich in een slachtoffer rol te gaan begeven wat typisch CDA is.
  Want ja, alles moet bij het oude blijven, en als dat niet meer kan, zoekt men oplossingen in doodlopende marionetten lobbies, door verandering te propageren met gentech knuffelaars en zeggen alles komt goed.
  Advies 2 Bleker zou eens naar wijzere CDA mensen moeten luisteren, die blijkbaar alleen buiten de fractie te vinden zijn, zie http://www.agd.nl/10113335/Nieuws/Artikel/CDA-landbouw-moet-meer-in-kringlopen-denken.htm
  Advies 3 CDA als pluche en altijd en eeuwig naar macht zoekende 'bestuurders' partij kan het niet meer bijbenen in een moderne wereld, het gaat te snel voor hen, ze zijn de kluts volledig kwijt, en dat levert soms emotionele uitbarstingen op, wat dus eigenlijk te voorkomen is als je je verdraagzaam zou opstellen.

 • no-profile-image

  G.B.

  Groot gelijk, duidelijk en doortastend.
  Zo doorgaan Henk.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, ik ben ook voorstander dat boeren gewoon goed hun geld kunnen verdienen aan de producten die ze maken. Dat is geen verschil van standpunt.
  Echter hoe alles ingevuld is, of wordt, dus echt alles, als GBL, keten, welzijn, afzetgebied, wereldmarkt, grondstoffen etc, dat zou wel in een discussie moeten komen, dus laat ik het maar herhalen voor minder goede lezers, dus met uitstekende verdienste voor voedsel producenten. Echter de VVD als liberale partij wil juist meer geld van de belasting betaler voor de GBL als enige argument. Dat is toch vreemd voor een liberale partij, dus zonder ook maar iest te willen nadenken over of iets anders kan? Ook Koopmans van de CDA wil niet nadenken over verandering, alles moet, als het kan bij het oude blijven, en fair level playing field moet vooral starten bij anderen en dan pas wil de CDA wel mee.
  Dus zeg maar pas reageren als iemand anders reageert ipv zelf wat bedenken.
  En dat heeft Bleker ook, die is zo ingeplamd in 3 minuten met mooie sector woorden. Maar vergeet niet dat de VVD en CDA juist de boeren naar de afgrond gebracht hebben qua overproductie, wereldmarkt en nog meer mooie woorden. Dus vanuit dat denkframe is het onmogelijk om juiste visie te maken, want ze hebben het gewoon niet inzich. Alleen als nieuwe mensen de VVD en CDA vorm gaat geven zou het misschien oooit eens boerenbelangen gaan behartigen. Het is toch vreemd dat Koopmans (CDA) na 10 jaar nog steeds denkt dat hij boeren belangen behartigd als vb? Hij is het juist met zijn belangen behartiging (samen met al die visie loze VVD en CDA'ers) die het zover heeft laten komen voor boeren en tuinders in Nederland. Boeren zijn belangrijker als ooit, dat zal iedereen zeggen, maar als je alleen de denkwereld van de CDA volgt dat zit je voor je het weet 1 cm voor de afgrond te turen, en Koopmans schreeuwt je dan nog toe, dat hij en zijn CDA jouw belangen altijd zal behartigen. En als je in de afgrond gevallen bent gaat ie een kerkdienst voor je organiseren, en zit ie met de hele CDA voorin de kerk, beetje liedjes te zingen over rentmeesterschap etc

 • no-profile-image

  herkauwer

  Piet ik ben het helemaal eens met Jeroen, dat het er niks toe doet welk beroep Patrick uitoefent. Ook is het none of your bussinesses of Patrick zijn meningen overdag of 's nachts in de fora plaatst. Misschien is hij wel nachtportier, brandwacht of ambulancebroeder. Ik noem maar wat beroepen van hardwerkenden die vaak hele nachten voor een scherm en toetsenbord kunnen zitten. Dat jij als melkveehouder nog een wekker nodig hebt verbaast mij trouwens wel. Een beetje boer wordt immers gewoon wakker als dat nodig is. Kwestie van een ingebouwde klok!

 • no-profile-image

  Gradus

  bleker speelt niet mooi weer, praat niet met meel in de mond, haalt geen bruine arm uit iemands bil, zegt wat hij vindt en voegt daad bij het woord. Da's een goeie.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik vind het niet een vreemde vraag aan iemand die zo vaak reageert(Patrick dus) wat zijn beroep is. Maar ja ontwijkend antwoord en slap gezanik over bezemstelen. Maar ik denk dat ik het wel weet hoor wat je doet voor de kost....Mooi ook om te horen dat je je prima kunt redden, er zijn nl genoeg azijn zeiker die klagen dat ze zich niet kunnen redden.Vinden dat ze recht hebben op meer.Weten ook precies wat ze van een ander verlangen, terwijl ze er van uit gaan dat er van hun niks verlangt wordt. Wel lusten, geen lasten. zulks soort typjes. Te lage ..........(even de stipjes tellen, weet je welk woord er moet staan)Weet je meteen wat ik denk wat je(niet) doet. Als ik het mis heb, goh wat zal je dan boos op me zijn, maar dat moet dan maar.En ik kijk meestal een keer per 3 dagen dus mijn volgende antwoord laat nog even op zich wachten Patrick. Groeten van melkveehouder(je mag het weten wat ik doe, geen enkel probleem. Een beroep waar ik trots op ben)

 • no-profile-image

  belastingbetaler

  Bleker moet zich eerst maar eens bewijzen. Huidige reactie naar de partij voor de dieren beloofd niet veel goeds voor de toekomst. Gelet op eerdere politieke acties uit deze club van CDA gluipers (Normen en waarde ,VOC mentaliteit) ook weer niet helemaal een verrassing. Verburg heeft o.a de Nederlands boeren en burgers alleen de Wereld van Monsanto opgeleverd. Hollen achter de lobby van gentech ,meer,meer,meer, i.p.v. beter en gezondere gewassen,beter vlees en minder belasting voor milieu etc. Maarja als je per maand een slordige € 10.000 krijgt bijgeschreven naast de nodige € 1000 de onkosten vergoeding buig je mee met de club jaknikkers. En zondag zit je weer vooraan in de kerk en vraag je met je handjes gevouwen onze lieve heer om vergiffenis ,voor wat je goevolk in feite hebt aangedaan!!!

 • no-profile-image

  exact

  Prima stukje, Hamstra!

 • no-profile-image

  Ton

  Goed zo Bleker, hij begrijpt wat er hard nodig is. De consument goedkoop voedsel en de boer straatarm als je hem niets gunt.

 • no-profile-image

  heinrich

  Als ik het verhaal van Patrick lees, kunnen de voedselprijzen flink stijgen. Zal de minima niet erg blij mee zijn , en diegene met een dure hypotheek. Want de "susidies" worden nu opgebracht door de belasting betaler, en wie betaald het meeste belasting??? Juist! groetjes.

 • no-profile-image

  oha

  lekker een paar mooie veren in de kont hamstra!

 • no-profile-image

  Hans

  De belangenbehartiging van de boeren en de belangenbehartiging van CDA en VVD lijken wel aardig overeen te komen

 • no-profile-image

  herkauwer

  Patrick, dat is wel een erg heftig advies aan boeren: 'nachts bij volle maan op bezemstelen rond gaan vliegen. Wél een listige methode trouwens om van al te zweverige boeren af te komen. Want jagers- excuus Faunabeheerders- zijn tegenwoordig dag en nacht actief en zouden zulke verdwaalde gierzwaluwen zonder pardon uit het duistere zwerk knallen!

 • no-profile-image

  Saskia

  Oh? Bleker maakt zich druk om de Oost-Europese landen, nu ineens wel? Het landbouwbeleid moet radicaal anders: veel meer aandacht voor dierenwelzijn en betrokken boeren.

 • no-profile-image

  Bart

  Och, zo zie je maar weer, heel Nederland zit in de steun, alleen hebben ze het niet allemaal in de gaten !!!!!

 • no-profile-image

  Han

  Dat Bleker de boeren een prijs gunt die de voedsel productie veiligstelt accoord. Dat dit via GLB moet is te danken aan de koker visie van de beleidsmakers, die niet wensen te overwegen of een vorm van prijsverhoging voor Europese consumptie met grens bescherming niet beter en goedkoper uitpakt. Een prijs verhoging bij de boerderij, doorberekent naar het schap zou per definitie wel,eens goedkoper kunnen zijn dan de te lage prijs compenseren via de Belastingen en de daarbij behorende bureaucratie betalen. Ik ben van mening dat iedere Euro die de boer ontvangt na een wirwar van controles nog zeker een Euro kost aan belasting geld om hem bij de boer te krijgen. Dus ieder euro extra inomen voor de boer kost 2 euro belasting geld. Wat is nu goedkoper?? Welke vorm geeft de boer een beter gevoel?? Het huidige systeem geeft de politiek meer macht, ze kunnen bijna op communistiesche wijze de boeren aansturen en hen steeds meer werk in de schoenen schuiven om die paar luizige euro's inkomens steun wegens te lage prijzen te laten incasseren.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Beste Piet uit Weidum, het siert je niet dat je het op de man wilt spelen. Het forum is bedoeld om over de inhoud van het artikel te spreken en discussieeren en niet de levenswijze van een forumgebruiker ter discussie te stellen.

 • no-profile-image

  gert

  Boeren veel regels opleggen,daar mag best wat tegenover staan !!

 • no-profile-image

  Han

  Koetje Boe. Jij ziet het GLB als een volksverzekering prima, maar het is tevens een enorme arbeids voorziening een soort sociale werkplaats voor beleidsmedewerkers, die belasting geld verdelen, iets onder de boeren en de rest onder de armen links en rechts zoveel mogelijk. Dit systeem zou ik graag doorbreken, door een 2 prijzen systeem in te voeren, één voor de thuis markt en één voor de wereldmarkt voor wie daarvoor wil produceren. Hiermee moet het mogelijk zijn een kostendekkende boeren prijs te realiseren en tevens een acceptabele prijs voor de thuis consumenten als de wereldmarkt eens uit de bocht vliegt.

 • no-profile-image

  arbeider

  Van mij mag Patrick zijn mening gerust blijven geven, evenals de parij van de dieren mag.Zolang er n.l. zoveel kapitaal vloeit naar de agrarische sector om deze gecontroleerd in stand te houden zijn de boeren in weze de bijstandarbeiders en de medewerkers of ambtenaren van de diverse produktschappen hebben gewoon een goed betaalde baan om daarop toe te zien. Hef je die diverse ondersteuningen gewoon op dan wordt alles veel gezonder en kun je dus ook de produktschappen gewoon opheffen. Dubbelle besparing dus.

 • no-profile-image

  ??

  En wat met de consument Saskia, moeten die ook meer betalen, ga je dat als onderdeel van PvdD ook even hard omroepen?
  Meer aandacht voor dierwelzijn, dus mega stallen mogen wel?Want dierwelzijn is daar zeker niet minder!

 • no-profile-image

  Hans

  Het is niet zo ingewikkeld Patrick: het is optie 4. Maar niet zo gek dat jij daar niet opkomt hoor, dat past namelijk niet in jouw beeld van de wereld

 • no-profile-image

  wil nu

  Ja Patrick, waar blijft nu je antwoord op de vragen van Piet? Ik wil het ook wel eens weten, want het is zeker dat je geen hard werkende boer bent. Of slaap je nu?

 • no-profile-image

  bankier

  GOed dat Bleker zo reageert. De inkomenssteun is in ogen van burgers zo maar gegeven. Daar zit veel meer aan vast. Kijk ook even naar andere ondernemingen; als het daar tegen zit sturen ze de werknemers naar de WW. Wat is dat dan voor steun?

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Zonder gemeenschappelijk landbouwbeleid is het niet mogelijk om in Europa, jaar in jaar uit, goedkoop voedsel te kunnen verkrijgen. Ik kan ook wel een lap tekst intikken, maar ik moet voor voedsel zorgen.

 • no-profile-image

  Boer

  Prima die steun aan de boeren, alleen jammer dat de controle zoveel tijd is geld kost. Of is de insteek dat de boeren op deze manier in het gareel gehouden worden?? Dus toch weinig vertrouwen van de overheid richting de boeren. En dat in 2010. Kijkend naar het verleden dan is mijn conclusie dat dat vertrouwen steeds minder wordt.

 • no-profile-image

  onno

  Toch wel fraai in Nederland. De agrariers mogen niet uitbreiden voor een gezond rendement, want dan word je mega (wat dat dan ook mag zijn), beestjes moeten buiten in de hitte, regen of wind, omdat de consument denkt dat dat beter is, de supermarkten bepalen aankoop en verkoop, je moet wel je grond afstaan aan de Blauwe Stad, OVP en andere mislukte ideeen. Maar als men dan daar een stukje compensatie voor vraagt dan is het hek van de dam.

 • no-profile-image

  a hamstra

  Wat bepaald de prijs van de landbouw produkten. Vraag en aanbod. dat lijkt mooi in een vrije economie.
  Waarom gaat het mis. 1,De boer blijft meer en meer produceren ook al is er geen vraag.
  2, Wie licht de boeren verkeerd voor door ze maar voor te houden dat dat de enige oplossing is. Onze vakorganisaties. Z.L.T.O/L/T.O/Rabo. 3 Waarom, om dat deze organisaties een dubbele agenda hebben, ze bezitten 70% van de handel/ fabrieken en hebben daarom belang bij lage inkoop van agrarische produkten. Zo ook diverse toe leveranciers. Wat moet Bleker doen.
  Het nma inschakelen om die macht te breken. En er voor zorgen dat de vakbond geen dubbele belangen meer heeft.
  5 Geen invoer uit landen die niet volgens onze normen produceren.Maat regelen nemen . hoe pijnlijk ook ,die voor komen dat er in de derde wereld word gedumd . Anders houden we die landen kunst matig arm .Met alle gevolgen van dien. Veemarkten open stellen .
  Keuringen van produkten , vergunningen zo aan passen dat de kleine zelfstandige er niet aan kapot gaat. Zodat .Het b.v. voor een slager weer aantrekkelijk word om zelf te slachten.Markten open. Lange transporten verbieden, van vee groenten en bloemen,
  Alle subsidies onmiddellijk afschaffen , Ook voor de biogas verwerkers. Voorbeeld een fabriek betaalde 10 jaar terug 100 euro per ton om van zijn afval af te komen . Nu krijgt deze vervuiler geld voor zijn afval Dus ook deze subsidie komt op de verkeerde plaats. Elke subsidie waarop dan ook,. leid er toe dat de marktprijs er zo op reageert dat het voor wie het bedoeld is. Er niks mee opschiet. .Subsidie voor een startende ondernemer. en verder zeker niet. Scheelt ook vrachten ambtenaren.
  Dan heeft het familie bedrijf een kans.
  Anders zullen de multinationals definitief de macht over nemen

 • no-profile-image

  arend

  ach gut daar is patrick weer,hoe ging idols?

 • no-profile-image

  koetje

  Proficiat Han,fantastisch verwoord!!Vrije markteconomie?Dat hebben we hier nog nooit gehad,maar dat wil er bij velen niet in.Het GLB is niets meer dan een sociale volksverzekering.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Wil nu, 26 nov 2010 13:12, wat zie ik nu, de hele dag met spanning gewacht op mijn antwoorden? Excuses dan, dat ik niet eerder kon reageren. Wel ben ik blij dat je waarde hecht aan mijn bijdragen, dat zou de CDA nog wat van kunnen leren. Wel de wereld en haar economie is 24h per dag, en 7 dagen in de week. Dus is het zeker niet relevant op welk tijdstip ik iets vermeld. Ik kan prima me verder prima redden qua inkomsten en de prestaties die ik daar voor lever. Wel ben ik een bewuste consument en bewuste burger, en zodoende heb ik een mening over voedsel haar producten en haar producenten.
  Maar ook al zou ik een zwerver zijn of in een rolstoel zitten of weet ik wat of welk beroep ik zou uitoefenen, of misschien wel kraker ben of anarchist ben, dan nog gaat het om ideeën en meningen.
  Misschien dat ik vannacht om 3 uur wel weer geweldige inspiratie krijg ,zodat ik weer uitstekende bijdragen kan leveren op het AGD forum (zoals al mijn bijdragen). De meeste inspiratie heb ik vaak 's nachts als ik op mijn bezemsteel rondvlieg. En dan speciaal met volle maan dan komen de meeste nieuwe ideeën. Misschien is dat eens een advies aan alle boeren belangen behartigers en CDA'ers om dat ook te doen en meer te richten op de maan en haar cycli, misschien dat het dan nog iets beter wordt met de boeren belangenbehartigers.
  Ik weet zeker dat de oogsten beter zullen zijn.

 • no-profile-image

  rose both

  patrick,

  je bent ongetwijfeld heel taalvaardig, maar je gebruikt je talenten slechts voor eindeloos afgeven op "anderen" .
  that's sick man!

  Doe zelf eens wat je anderen adviseert In plaats van doorzeveren.

 • no-profile-image

  brabant

  Het beste is dat boeren geen inkomensteun of subsidies krijgen. Pas dan krijgen echte ondernemers een kans om te ondernemen. Alle innovaties welke goede gezonde bedrijven ontwikkelen wordt niet beloond omdat er altijd dan "collega's" zijn die met subsidies "vals" concurreren of zich niet aan de regels houden. De nederlandse ondernemer kan het gemakkelijk winnen met goede producten en innovaties tov de subsidie-slurpers uit zuid europese landen. Kom maar op zou ik zeggen. Het eten moet de prijs krijgen die het werkelijk verdient.

 • no-profile-image

  exact

  Zo, helemaal leeg gekotst, belastingbetaler? Wees eens inhoudelijk, want het is net zo eenvoudig om dat stel hypocrieten uit de politieke hoek waar jij waarschijnlijk de voorkeur aan geeft op eenzelfde wijze in de hoek te zetten. Of ga eens langs bij je psychiater.

 • no-profile-image

  piet

  Ha Patrick, wat me opvalt is de tijd dat je achter de computer zit. 3 uur midden in de nacht man. Een uur later staat mijn wekker.Sta jij nog eerder op of heb je geen baan en verdoe je op deze manier je dus niet zo produktieve leven. Dat zijn nou weer vragen die mij bezig houden. Zo heeft iedereen wel iets wat hem bezig houdt. Vertel eens wat over je zelf, je beroep. Eerlijk antwoorden he. Ik ben maar een simpele melkveehouder.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.