363 x bekeken

Bedrijfsleven wil in 2015 alleen duurzame palmolie

Eind 2015 moet alle voor de Nederlandse markt bestemde palmolie duurzaam zijn.

Dat staat in een vanmiddag ondertekend manifest van zeven branche-organisaties uit de levensmiddelenindustrie.

Alle deelnemers, waaronder supermarktenkoepel CBL, diervoederorganisatie Nevedi en het Productschap Margarine, Vetten en Oliën, zullen bedrijven aansporen duurzame palmolie te kopen en te gebruiken. De activiteiten worden per sector uitgewerkt in een jaarlijks actieprogramma.

De afspraken komen voort uit de Taskforce Duurzame Palmolie. Wereldwijd wordt jaarlijks 45 miljoen ton palmolie geproduceerd, voornamelijk in Indonesië en Malesië. Dit leidt tot de kap van oerwoud en verlies aan biodiversiteit. Bijna 2 miljoen ton van de olie komt via de havens Nederland binnen, waarvan 22 procent voor de binnenlandse markt wordt gebruikt.

FrieslandCampina heeft vandaag naar aanleiding van het manifest laten weten volgend jaar een begin te maken met de inkoop van duurzame palmolie. Het bedrijf gebruikt palmolie voor onder meer koffiemelk en vetpoeders. Ook wil FrieslandCampina, in samenwerking met Nevedi, onderzoek verrichten naar de mogelijkheden voor het gebruik van duurzame reststromen voor veevoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.