217 x bekeken 3 reacties

Ander geluid

agd.media
De eerste begrotingsbehandeling met staatssecretaris Henk Bleker leverde weinig vuurwerk op.

Grote aanpassingen van de plannen zijn uitgebleven, mede vanwege het krappe budget. Bovendien lijkt de politieke samenwerking tussen regeringspartijen VVD en CDA enerzijds en gedoogpartner PVV anderzijds sterk genoeg. De drie konden het goed met elkaar vinden op onderwerpen als natuurbeleid en administratieve lasten.

Bleker maakte een alerte indruk. Hoewel hij de agrarische praktijk niet van binnenuit kent, is goed van het reilen en zeilen in de sector op de hoogte. Een vraag van D66 over waarom jonge boeren recht hebben op subsidies en leeftijdsgenoten uit andere branches niet, pareerde hij uitstekend; in geen enkele sector zijn de investeringslasten voor beginnende ondernemers zo hoog als in de land- en tuinbouw, stelde Bleker.

De nieuwe staatssecretaris laat duidelijk een ander geluid horen dan zijn voorganger minister Gerda Verburg. Ondernemerschap staat bij hem centraal. Ook zijn debateerstijl is anders - directer. Voor die houding bestaat veel waardering binnen en buiten de sector, maar brengt ook risico’s met zich mee. Want behalve boeren telt het landelijk gebied nog meer belanghebbenden en het is van groot belang die niet buitenspel te plaatsen. Op dit punt valt er voor Bleker dan ook nog winst te behalen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Henk Mol, toen ik vanmiddag door Siebengewald reed en daar een enorme hoop grond zag liggen, dacht ik een moment aan jou. "Hé", flitste het door mijn (zeer goed werkende) hersenen, "zou Henk's zult aan het rijzen zijn geslagen?" En jawel hoor! Man, gooi de EHS en de Robuuste Verbindingszones niet op dezelfde hoop. Henk Bleker stopt met de Robuuste Rotzooi, die ook door het Niersdal zou gaan banjeren. Maar zélfs een CDA-er snapt (na omstandige uitleg) dat het niet aangaat om na 80% realisatie van een al 20 jaar vigerend EHS-Beleid, daarmee zonder enige inhoudelijke kennis van zaken te stoppen. Inderdaad: zo stom is zélfs Bleker niet! Jij duidelijk wél, maar daarom ben jij natuurlijk ook geen politicus geworden. Mijn advies: graaf je nog wat dieper in. En consumeer jouw eigen harde schijf. Dan blijven wij van jouw onzinpraat verschoond. Houdoe!

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Bij Henk Bleker staat de agrarier voorop. No-nonsens beleid, recht voor je raap, dan weet je ook wat je te wachten staat. In ieder geval beter dan dat slappe geklest van voorheen, waarbij er alleen over natuur gesproken kon worden. Vruchtbare gronden zijn verloren gegaan aan zo genaamde ecologische hoofdstructuur, maar daar is eindelijk een einde aan gekomen. Henk Bleker je doet het prima.!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Boerin

  Goed idee van AGD om voor deze onzin discussies straks een bepaald bedrag per maand te vragen. Misschien was een bedrag per reactie misschien nog beter geweest. Sommigen reageren wel erg vaak op deze pagina, ik hoef echt geen namen te noemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.