Redactieblog

Afwachtende houding op grondmarkt

De grondmarkt heeft een afwachtende houding aangenomen. Dat zegt voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

"Boeren maken duidelijk een pas op de plaats. De vraag naar grond stagneert daardoor, waardoor er ook weinig transacties zijn. Alleen in gebieden waar veel boeren actief zijn die hun bedrijf verder willen ontwikkelen wordt grond verhandeld. Verder is het erg rustig op de markt", zegt Boertjes.

De afwachtende houding heeft meerdere oorzaken. Staatssecretaris Henk Bleker heeft de aankopen voor natuur per direct stilgelegd. "Er zijn gevallen waar Dienst Landelijk Gebied (DLG) al volop in onderhandeling was met boeren om grond aan te kopen. Dat is ook stilgelegd. Dit heeft zeker effect op de grondmarkt", zegt Boertjes. "Partijen die verwacht hadden de grond te verkopen aan DLG, gaan nu ook niet op zoek naar een vervangend perceel."

Het nieuwe kabinet zorgt er bovendien voor dat iedereen even afwacht wat er gaat gebeuren. "De vraag is of het nieuwe kabinet de economische stemming kan verbeteren. Dat geldt niet alleen voor de markt voor agrarisch vastgoed, je ziet het ook op de huizenmarkt. Ook daar liggen de ontwikkelingen stil omdat iedereen even de kat uit de boom kijkt wat er op politiek vlak gaat gebeuren", zegt Boertjes.
De grondhandel die op dit moment plaatsvindt, is een puur boeren-markt. "Gemeenten en projectonwikkelaars waren door de economische crisis al minder actief. Nu is DLG ook niet meer actief. Alleen voor de aanleg van nieuwe wegen wordt nog agrarische grond aangekocht", zegt de makelaar.

Het aanbod van agrarische grond neemt iets toe, net als het aanbod van complete bedrijven. "De groep kopers van complete bedrijven wordt kleiner. Het is niet alleen een kwestie van willen kopen, maar ook van kunnen kopen. Het effect van de lage melkprijs van vorig jaar is nog merkbaar: melkveehouders zijn terughoudend om te investeren in grond." Voor de lange termijn zijn agrarisch ondernemers volgens de NVM positief. Ze verwachten op termijn weer te investeren in grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.