Redactieblog

Aantal bedrijven met Q-koorts op 94

Een Gronings geitenbedrijf is het 94e bedrijf dat officieel besmet is met Q-koorts.

Dat blijkt uit het overzicht van de Voedsel- en Warenautoriteit. Het gaat om een bedrijf in Enumatil, enkele kilometers ten westen van de stad Groningen. Het bedrijf is eind oktober officieel besmet verklaard. Op het bedrijf zijn 73 geiten aanwezig. Voor het bedrijf gelden de standaard maatregelen voor bedrijven die na 1 juli besmet zijn verklaard met Q-koorts.

Deze maand worden mogelijk de eerste vier besmette bedrijven vrij verklaard van Q-koorts. "Ze krijgen eerst een controlebezoek en als er dan geen Q-koorts wordt aangetroffen in de tankmelk, geven we de bedrijven weer vrij", aldus een woordvoerder van de VWA. Bij de vier bedrijven die in aanmerking komen voor de vrij-verklaring is een jaar lang geen Coxiella burnetii aangetoond in de tankmelk.

Of registreer je om te kunnen reageren.