Redactieblog

1 reactie

ABS: erken wateroverlast als natuurramp

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) pleit ervoor de overvloedige regens van 12, 13, en 14 november te erkennen als algemene natuurramp.

Hiermee kan de schade die boeren en tuinders hebben opgelopen mogelijk vergoed worden, ook als de schade niet gedekt is door de verzekeringspolis.

Volgens ABS staat nog 5 procent van de aardappelen, 35 procent van de suikerbieten en 60 procent van de korrelmais op het land. "Na de zondvloed van vorige week is het voor de aardappelen hopeloos geworden. Voor suikerbieten is nog kans, maar bij de oogst zal het land zwaar beschadigen. Voor de maisoogst is het wachten op vorst", analyseert ABS. Ook moet in België nog de helft van de wintertarwe gezaaid worden. "De vraag is of dit nog lukt."

Naast de schade op de velden is er heel wat bedrijfsschade. "Stallen zijn overstroomd, mestputten volgelopen, aardappelloodsen staan in het water en voersilo’s zijn ondergelopen", meldt het ABS.

Het boerensyndicaat adviseert boeren en tuinders om de schade alvast te laten opmaken door de gemeentelijke schattingscommissie. Ook doen ondernemers er goed aan de alle bewijsstukken zorgvuldig vast te leggen en bij te houden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Mariska, interessant te lezen dat er (water)schade kan zijn welke niet gedekt is door de/een verzekeringspolis. Ik zie graag jouw toelichting waarom, of door wat, waterschade niet verzekert is. Het valt me overigens op dat het doodstil is rondom de, met veel tamtam gepresenteerde, brede weersverzekering. En dat in een jaar met extreem droogte- en natschade.

Of registreer je om te kunnen reageren.