Redactieblog

Waterschap kreeg 58 waterschade-claims

Waterschap Rijn en IJssel heeft 58 claims ontvangen waarin het waterschap aansprakelijk wordt gesteld voor de schade na de hevige regenval van eind augustus.

"We hebben in totaal 71 brieven gekregen, waarvan we in 58 gevallen ook daadwerkelijk aansprakelijk worden gesteld. Bij de overige dertien gevallen gaat het om een klacht over ons handelen, maar worden we niet aansprakelijk gesteld voor schade", meldt een woordvoerder van het waterschap.

In de Achterhoek viel in augustus in korte tijd meer dan 120 millimeter regen, waardoor er veel schade ontstond aan gewassen. Veel boeren stellen het waterschap aansprakelijk omdat zij het water niet snel genoeg zou hebben afgevoerd.

"De verzekeraar gaat de aansprakelijkheidsstellingen nu beoordelen, waarna naast de aansprakelijkheid gekeken zal worden naar de aard en de omvang van de schade en een eventueel schadebedrag", legt het waterschap uit. Om hoeveel schade het totaal gaat kan het waterschap nog niet inschatten. "De schades zijn heel divers. Sommige claims zijn heel concreet omdat precies bekend is hoeveel oogst er verloren is gegaan, andere melden alleen dat ze de verwachte schade gaan claimen."

Van de 58 claims kwamen 27 brieven via een standaardbrief binnen. "Het gaat hierbij vooral om schade in het gebied langs de Slinge bij Groenlo en Borculo, waarbij de boeren aangegeven de schade nog niet in te kunnen schatten, maar dat ze al wel het waterschap aansprakelijk stellen", aldus het Waterschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.