Redactieblog

8 reacties

Vliegtuigcontroles naar vanggewassen

De Voedsel- en Warenautoriteit gaat de verplichte teelt van een vanggewas ook via gerichte inspectievluchten controleren.

De teelt van een vanggewas, zoals gras, rogge, wintergraan of bladkool is verplicht na de oogst van mais op zand- en lössgronden. Een vanggewas moet de in de bodem achtergebleven stikstof opnemen, om hiermee uitspoelen naar het grondwater te voorkomen. Het vanggewas moet direct na de oogst worden geteeld en mag niet voor 1 februari 2011 vernietigd worden.

De controles zijn vooral gericht op risicogebieden en op ondernemers die vorig jaar geen vanggewas teelden na de maisoogst. Op basis van zichtcontroles bij circa 4300 percelen in het najaar van 2009, werd ingeschat dat meer dan 90 procent van de telers de regel naleeft.

"De controles vanuit de lucht zijn een extra middel om de teelt van een vanggewas te controleren. Als vanuit de lucht onduidelijk is of een gewas wel is gezaaid, of dat het niet goed opkomt, volgt een controle op de grond", legt een woordvoerder van de Algemene Inspectie Dienst (AID) uit. In veel gevallen krijgen ondernemers een waarschuwing en een mogelijkheid om de fout te herstellen. Als dit niet gebeurt volgt een boete.

De controles vanuit de lucht zijn niet gericht op de teelt van een groenbemester voor de extra gebruiksruimte van dierlijke mest. "Dit wordt in 2011 gecontroleerd, waarbij een ondernemer moet bewijzen dat hij een groenbemester heeft gezaaid", zegt de AID.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Laten ze boeven gaan vangen.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Kunnen ze dat vliegtuig ook uitlenen? Dan kan ik op m'n verrot gereden maisland een vanggewas in zaaien.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Gewoon al de toeslagen afschaffen dan kan je daar ook niet meer op gekort worden

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Beste mensen, we houden met z'n allen deze flauwekul zelf mee in stand. Dus niet zeuren!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Ze mosten zich in Den Haag de ogen uit de kop schamen. Overal op bezuinigen maar dit soort achterlijke kul gewoon door laten gaan.

 • no-profile-image

  down under

  Onder het motto: Terbescherming van het milieu, gooien we er nog maar weer zooitje kerosine tegen aan!

 • no-profile-image

  henri

  Het is maar net wat je onder boeven verstaat! Een boef overtreed regels maar een boer die geen vanggewas zaait ook. Het is maar net wat jezelf belangrijk vind.

 • no-profile-image

  Han

  Wie heeft dit onzalige vang gewas uitgevonden? Als we na oktober een gewas inzaaien, hoe kan dat dan nog enige stikstof van betekenis binden? zeker nu de maisoogst echt laat is, doet dit denken aan >geld< vangen via de bekende camera techniek! Laat LTO eens trachten deze milieu versmering (CO2 uitstoot, doodspuitmiddelen) te stoppen met steekhoudende argumenten en de boeren nawijzen die geen maisstopel meer hebben maar een onbegaanbaar moeras.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.