8 reacties

Verburg lang geknokt voor haar LNV

Demissionair minister Gerda Verburg (LNV) heeft tot het laatste moment 'geknokt' voor de instandhouding van haar departement.

Dat zei zij vanmiddag in de marge van het CDA-congres in Arnhem. De wens van de coalitie-onderhandelaars het aantal departement te verkleinen en het verlies van haar partij bij de verkiezingen maakten volgens haar echter dat zij die strijd niet heeft gewonnen. Landbouw en natuur gaan nu op in het nieuwe ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie.

Verder vindt Verburg de landbouwparagraaf van het regeerakkoord van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, 'uitstekend' en de natuurafspraken 'verdedigbaar'. Het is volgens haar goed om wat betreft natuur 'nog eens goed te kijken of wij de juiste dingen op juiste plaats doen'.

De minister is blij dat de leden van haar partij zich op het congres kunnen uitspreken over de samenwerking met de PVV. Nieuwe argumenten voor of tegen heeft zij echter niet gehoord; alle standpunten zijn gedurende de onderhandelingen al uitgebreid aan de orde geweest. Verburg zegt te begrijpen dat 'sommigen dit een waagstuk vinden', maar is ervan overtuigd dat groen licht zal worden gegeven aan de beoogde coalitie en regeer- en gedoogakkoorden.

Zelf is zij voorstander van het nieuwe minderheidskabinet en de daarbij horende gedoogconstructie. Verburg wordt gezien als een belangrijke kandidaat voor een ministerspost; voor een staatssecretariaat van landbouw voelt zij echter niet veel, zei zij eerder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Daar heeft ze het overigens niet naar gemaakt,ze had een hechte band met Veerman over de natuur,ze liet de boeren maar aanmodderen

 • no-profile-image

  TIJS

  Inderdaad Gert, de ministers van landbouw die ik gekend heb de laatste 20 jaar hadden velerlei petten op. Behalve de boerenpet. Met gedoogsteun van de LTO !

 • no-profile-image

  rose both

  We mogen hopen dat deze minister verburg die het natuurbeleid van nabij heeft meegemaakt, maar ook het landbouwbedrijf van nabij kent, en ook een open oog heeft voor de mogelijkheden van daadwerkelijk milieu - en natuurvriendelijk boeren, zoals die door individuele boeren in haar eigen leefomgeving worden uitgedragen, deze kennis ook werkelijk meeneemt.

 • no-profile-image

  rose both

  beste agrarische ondernemer, je weet wel dat het woord economie is vergiftigd door vele handophouders die het liefst bijten in de hand die hen voedt.

  maar eigenlijk betekent economie de regels van het huishouden en dat betekent ook dat je niet de boel voor de lange termijn vergiftigt en verknoeit om voor korte termijn winst te halen.

  Toch zal je ook weten hoezeer de wereld van het geld regeert in de landbouw economie..en dat staat soms haaks op elkaar Ik hoop ondernemer, dat je met al je collega's de wereld en ook de banken zal laten zien wat echte integrale bedrijfsvoering betekent, met echte zorg voor de samenleving en dat betekent ook feedback aan alle stadse economen.
  We hebben al ervaring op kunnen doen met stadse natuurfanaten .
  We zijn er nog niet hoor!
  Maar gelukkig is de huidige generatie boeren goed opgeleid, en dus : Geef ze van Jetje!
  Heel veel succes in de komende tijd!

 • no-profile-image

  rose both

  Ja Gert,

  de minister die vocht voor "haar" ministerie,
  heeft zich dus ook ingezet voor de mensen die het instrumentarium van dat ministerie op alle mogelijke manieren ingezet hebben voor allerlei machtsuitoefening onder de noemer natuur; dat vertelt ze er even niet bij.Intussen worden er op verschillende plaatsen weer paddenstoelen aangetroffen die al 55 jaar "uitgestorven waren" . Het is dus nog niet zo gek met onze natuur als de natuurbeleidsmensen ons wilden doen geloven. En is het ook opgevallen dat het woord natuur niet meer voorkomt in de naam van het ministerie? Dat neemt niet weg dat we zorgvuldig moeten blijven omgaan met de natuur. Het is tenslotte onze levenslijn voor de toekomst. Zonder natuurambtenaren valt te leven. Zonder natuur niet.En laten we hopen dat de mensen die van de natuur hun levenswerk maakten hiervan leren en zich nu eens gaan buigen over ons bijstaan met hun kennis, in plaats van alleen maar voor zichzelf bezig zijn door geldstromen en grondverwerving naar zichzelf toe te leiden. De natuur is immers onderdeel van ons aller bestaan!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Rose, de sporen en kapsels van zwammen schimmels, mossen en epiphyten blijven, net als de zaden van planten, erg lang vitaal en levensvatbaar in de bodem aanwezig en komen pas tot wasdom wanneer de omstandigheden zich daarvoor lenen. Daarin verschillen die levensvormen sterk van bijvoorbeeld gewervelde dieren. Al beheren we bijvoorbeeld het Bovenste Bos en het Geuldal nog zo goed, de Dodo en de Sabeltandtijger zullen daar nooit meer terugkeren. Maar dat het wél veel beter gaat met bijv de kwaliteit van de lucht kan blijken uit het feit dat korstmossen tegenwoordig weer op heel veel plaatsen in ons land voorkomen, terwijl die 30 jaar terug heel schaars waren geworden. Ik ben zo'n persoon die zijn hele leven werkzaam was en is in het ecologisch natuurbeheer en ik kan je zeggen dat ik ervan walg hoe collega's met onze natuurgebieden omgaan. Dat heeft namelijk met ecologisch- en maatschappelijk verantwoord toekomstgericht beheer niks meer van doen!

 • no-profile-image

  jantje

  Inderdaad Thijs met dit nieuwe kabinet gaan de voorheen zo hechte banden in een zeer snel tempo verwilderen, met gedoogsteun van C.D.A. en L.T. O. Helaas zullen vele BOERKES het veld moeten ruimen. Of wilde de politiek dit al langer?? Triest, zeer triest, BOERKES offeren, om aan de macht te blijven.

 • no-profile-image

  agrarisch ondernemer

  Eindelijk dat ministerie van LNV WEG!
  Nu kan de geweldige economische kant van de nederlandse landbouw is benadrukt worden. (10% BNP) En de klote ambtenaren telkens met aparte nieuwe regelgeving voor de landbouw kunnen ze meteen de laan uit sturen. Die zaten er alleen maar voor werkverschaffing voor zichzelf. Landbouw is gewoon een economische activiteit, toevallig in het buitengebied, daarom lijkt een extra vergoeding dan ook wel op zijn plaats voor het onderhouden van dat buitengebied.
  Leve het nieuwe kabinet!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.