Redactieblog

211 x bekeken

Tweederde Q-koortsnegatief

Van de 93 melkgeiten- en melkschapenbedrijven die officieel besmet zijn met Q-koorts testen er nog 33 positief bij het tankmelkonderzoek.

Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit. ”Circa twintig bedrijven zijn vanaf het begin van het tankmelkonderzoek continu positief”, meldt de VWA. Het gaat hierbij om de bedrijven die zwaarder besmet waren met de bacterie.

Bij tweederde van de bedrijven die officieel nog besmet zijn, komt geen Q-koorts meer voor. ”Dat komt door een combinatie van vaccinatie en ruimingen. Ook de mate van besmetting van het bedrijf speelt een rol”, zegt Fred van Zijderveld van het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

Besmetverklaring

Besmette bedrijven kunnen vrij verklaard worden van Q-koorts als ze een jaar lang negatief zijn in de tankmelkmonitoring. In november geldt dat voor vier bedrijven. De VWA bemonstert de bedrijven, in tegenstelling tot de gangbare stroom monsters die via de Gezondheidsdienst voor Dieren lopen. ”Bij een besmetverklaring of een vrijverklaring is een VWA-monster bepalend”, meldt de organisatie.

Bedrijven kunnen ook vrij verklaard worden van Q-koorts als ze alle dieren afvoeren naar de slachterij of naar een ander bedrijf waar de melkgevende dieren worden doorgemolken. Het lege bedrijf moet vervolgens gereinigd en ontsmet worden, waarna de locatie na controle van de VWA de vrije status weer krijgt. Via deze regeling hebben inmiddels negen bedrijven de Q-koortsvrije status gekregen.

Of registreer je om te kunnen reageren.