393 x bekeken

Rutte: verdovingsmethoden zijn gruwelijk

Premier Mark Rutte noemt het verdoven van varkens met CO2 en elektrocuteren van pluimvee gruwelijk.

Dat zei hij vanmiddag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen naar aanleiding van zijn regeringsverklaring. Rutte deed zijn uitspraken nadat hiertoe was uitgedaagd door fractievoorzitter Femke Halsema van Groenlinks. Halsema gaf aan blij te zijn met de plannen van het kabinet een dierenpolitie op te richten om mishandeling van huisdieren aan te pakken, maar vindt dit niet voldoende.

“Het bedwelmen van varkens met CO2 en het elektrocuteren van kippen zijn gruwelijke vormen van dierenmishandeling”, hield zij Rutte voor. “Ik neem aan dat u daar dan ook de puppiepolitie op afstuurt.” Rutte beaamde dat deze verdovingsmethoden gruwelijk zijn. Toch denkt hij voorlopig niet aan een verbod. Wel zegde hij het parlement toe dat staatssecretaris Henk Bleker van landbouw later op dit onderwerp terugkomt.

Het is niet de eerste keer dat Rutte tijdens de intensieve veehouderij op de korrel neemt. Tijdens een debat over de crisismaatregelen van het vorige kabinet, in maart vorig jaar, stelde de toenmalige fractievoorzitter van de VVD veel moeite te hebben met het 'mensonwaardig stapelen van varkens'. Onmiddellijk werd ontkent dat er een verschil van mening was tussen Rutte en zijn landbouwwoordvoerder Janneke Snijder.

Of registreer je om te kunnen reageren.