Redactieblog

3 reacties

Organisaties werken aan versnelde toelating co-producten

LTO Nederland en de Biogas Branche Organisatie (BBO) hebben 21 stoffen geïnventariseerd die volgens hen toegelaten moeten worden om vergist te worden.

De stoffen worden nu door de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) onderzocht, waarna voor het eind van het jaar duidelijk wordt of de stoffen toegelaten kunnen worden als co-product in vergistingsinstallaties.

De 21 stoffen worden via een speciale procedure behandeld. Uit onderzoek blijkt dat het huidige systeem voor het toelaten van co-producten slecht werkt. De lange procedure voordat een stof wordt toegelaten is het grootste knelpunt van de positieve lijst. Daarnaast zijn de beoordelingscriteria onduidelijk en lijken deze ontrecht streng. De kosten die een betrokkene maakt voor plaatsing van een product op de lijst zijn bovendien vrij hoog, terwijl later iedereen profiteert van goedkeuring.

Het landbouweconomisch instituut LEI heeft in opdracht van het ministerie van landbouw onderzoek gedaan naar de huidige systematiek in Nederland en de omringende landen. Hieruit blijkt dat er verschillende beleidsopties mogelijk zijn om het systeem te verbeteren. Het gaat hier om sturing van de imput, throughputsturing en outputsturing. Agentschap NL onderzoekt de mogelijkheden van een certificeringssysteem voor de borging van kwaliteit van co-producten.

Om de biogasbranche niet stil te laten staan in afwachting van een nieuwe procedure wordt gewerkt aan een versnelde toelating voor de 21 stoffen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jantje

  Nog meer stront!

 • no-profile-image

  a hamstra

  Heeft L.T.O/Z.L.T.O niet vergeten zijn eigen restprodukten op de lijst te zetten.
  En die van de concurrent niet ,
  Multinational, zijn ze natuurlijk niet voor niets geworden. Onze L.T.O/Z.L.T.O.

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Nee jantje, misschien een ietsje lagere prijs voor de input produkten, dat de overheid er mest vanmaakt klopt eigenlijk niet en is dus aanvechtbaar.... Mest is een uitwerpsel van dieren, en co-producten worden erlangs aan toegevoegd om meer rendement te behalen om het hoofd boven water te houden. Kijk maar naar de vergoeding voor de groene stroom uit de vergisters in Duitslan en Belgie en kijk dan wat je er in Nederland voor krijgt, dit scheelt ruim € 0.05 per KW!! Dus we hebben in Nederland te maken met een overheid die vanalles wil en eigenlijk toch ook weer niet??!!

Of registreer je om te kunnen reageren.