Redactieblogger

5 reacties

Opa in Dronten

Ik ga voor het eerst in lange tijd weer naar Dronten, waar ik de CAH volgde. Dit keer niet als landbouwkundige in opleiding, maar als striptekenaar. Gelukkig geniet Opa van Boerderij er ook bekendheid.

Een collega was afgelopen zomer op vakantie en kwam in een klein plaatsje langs een huis met daarop een plaquette. Die diende om aan te geven dat in dat huis een beroemde striptekenaar gewoond had. Wie het was wist hij niet meer, dus zo beroemd zal hij niet geweest zijn. Maar dat een striptekenaar zo'n bordje aan de muur krijgt vonden we allebei al heel wat. Dat soort toeristische dingen is in Nederland voorbehouden aan kunstenaars, filosofen en staatslieden. Of aan de moeder van Karl Marx, want die heeft een plaquette in Nijmegen.

Als mijn woon- en/of verblijfplaatsen ooit nog eens een toeristische attractie zullen worden, dan komen er 2 plaquettes in Dronten te hangen. Eentje aan paviljoen 4 beneden op de campus van de CAH Dronten, en eentje aan Morinel 58. Daar heb ik (voornamelijk) gewoond in de tijd dat ik leerling was aan de CAH, de agrarische hogeschool van Dronten. We hebben het nu over de jaren 84 tot en met 88 van de vorige eeuw. In die tijd tekende ik ook al strips. Voor de schoolkrant Inteam maakte ik de stripjes 'Wim' en 'Dronten Vice'. En in het laatste jaar van mijn studie begon ik met een wekelijkse strook 'De Morinel' in Ons Platteland, het blad van de CBTB.

Volgende week zaterdag 13 november ben ik voor het eerst in lange tijd weer eens in het hart van Dronten: De Meerpaal. Daar is de stripbeurs Flevostrip. Het stripfiguur 'Elsje' staat centraal. Maar ik mag toch aannemen dat midden in de polder, dicht bij de CAH, ook Opa enige bekendheid geniet. Daarom zit ik op standnummer 32 Opa nummer 7 te verkopen. Alsmede album nummer 1 van de strip Kukel en Kakel die ik voor het blad Pluimveehouderij maak. Van de strip De Hond die ik voor Het Schaap maak heb ik nog lang niet genoeg voor een boekje. U ziet: ik heb een gemengd bedrijf. Voornamelijk veehouderij, maar daar ben ik dan ook in afgestudeerd.

Een beroemd landbouwkundige ben ik niet geworden. En een beroemd striptekenaar ook al niet. Een plaquette in Dronten zal er wel nooit komen. Misschien als één van mijn kinderen nog eens een beroemd kunstenaar, filosoof of staatslied wordt. Dan komt er een plaquette: "Hier woonde de vader van..."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Job

  U mag wel een tekening van Opa komen maken in de woonkamer van De Morinel 58!

  de huidige bewoners van De Morinel 58

 • no-profile-image

  Herman Roozen

  Op de muur? Ik vind het best. Met watervaste stift dan, en niet te groot, anders ben ik te lang bezig. De beurs begint om 10 uur. Zal ik om 9 uur langskomen? (Staan die muurschilderingen op de trap naar de zolder er nog? Die rat en zo?)

 • no-profile-image

  Caroliene Nieuwenhuizen

  Wat ontzettend leuk!

  Als voorzitter van de Vereniging voor Afgestudeerden Dronten wil ik u graag uitnodigen om een strip uit de oude schoenendoos te halen en deze aan ons te sturen. Wij zijn erg benieuwd en misschien kan het wel in het verenigingsblad gezet worden? Wie weet ontvangt u dan nog eens een plaquette!

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Caroliene nu docent zie ik, op de CAH.
  Groet, Jeroen Oekraïne.

 • no-profile-image

  Herman Roozen

  @Caroliene: Ik neem volgende week zaterdag de oude schoenendoos wel mee. Kom maar kijken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.