11 reacties

Onwetendheid biodiversiteit zorgt voor economische schade

Een gebrek aan inzicht in de baten van ecosystemen leidt tot een achteruitgang van de biodiversiteit.

Dit gaat gepaard met economische en sociale schade, betogen wetenschappers van de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Vaak wordt natuur beschouwd als een sta-in-de-weg voor economische ontwikkeling. Maar uit de studie blijkt dat ecosystemen juist veel geld kunnen opleveren. Omdat overheden zich daar onvoldoende van bewust zijn, wordt te vaak achteloos biodiversiteit vernietigd.

Een systematische analyse van de kosten en baten van natuur kan hier verandering in brengen. Beter inzicht leidt tot een betere afweging van belangen, aldus de studie. Het rapport verschijnt aan het begin van een internationale conferentie over biodiversiteit in Japan, die nog tot 29 oktober duurt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Trekt zeker weer vakantiegangers met veel geld,op de zuidpool zijn ze er al niet zo gelukkig meer mee,ze laten een boel rotzooi achter en verstoren de rust

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nou daar is men bij de VN ook snel achter gekomen. Al begin jaren '70 ontwierp dr. Roeffie Huting van het CBS een systeem om de financiële waarde van de natuur te berekenen. Hij publiceerde dat o.a. in de nota "Wat is de natuur ons waard?" Waar vervolgens door opeenvolgende regeringen niks mee gedaan werd! We zijn nu bijna 40 jaar verder en er is wereldwijd voor honderden miljarden euro's aan natuur- en milieuschade aangericht. En dat gaat nog altijd onverminderd voort. Dag na dag!

 • no-profile-image

  econoom

  Als ik zie hoe bar slecht de natuur wordt onderhouden is dat volgens mij het beste bewijs dat de kosten wel vele malen hoger moeten zijn dan de baten.

 • no-profile-image

  gerrie

  De echte natuur moet inderdaad beschermd worden, maar niet de gemaakte natuur. Dus het grootste gedeelte van nederland met al die dijken is geen echte natuur. Dus gewoon draaien met die hap.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Gert, ingeblikt met een strak vaartje via de Autobahn naar de Grosse Glockner en stijf in het gips met Martinair Cargo weer terug! Ga daar de kostprijs voor natuur en milieu maar een tegenover zetten!

 • no-profile-image

  a hamstra

  En dan Holland waar de laatste tien tal jaren. honderde vierkante kilometers natuur bij gekomen zijn. Euh dat is in 2050, zeker als het zo door gaat zo'n DUIZEND vierkante kilometer.
  Weg crisis we zijn rijk.Links is nog niet zo dom.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Leen, gaan jij nou maar uien rooien, dan zullen wij wel janken!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het is maar wat je schatrijk noemt Gert. Equador kampt met grote problemen door het massatoerisme op Galapagos. De drommen toeristen laten bergen troep achter en brengen allerlei ziektekiemen mee die daar vroeger nooit voorkwamen. En in Nepal moeten sherpa-schoonmaakploegen de flanken van de Mount Everst continu reinigen, omdat de 'natuurgenietende alpinisten' onder iedere losse kei wel een lege chipsverpakking of platgetrapt heinekenblikje verdonkeremanen. En dan heb ik het nog niet over de vierwielaangedreven kudden safarivee in de Afrikaanse wildparken. Dat is namelijk de andere kant van de medaille!

 • no-profile-image

  gert

  @herkauwer,in Oostenrijk en Zwitserland worden steeds meer bomen op de berghellingen gekapt voor de aanleg van nieuwe skipistes met grotere kans op lawines,de welvaart kent geen grenzen,bijna iedereen moet tegenwoordig op wintersport !

 • no-profile-image

  Leen

  Laat verlies van bio-diversiteit veel geld kosten, behoud van die zgn. bio-diversiteit kost nog veel meer!

 • no-profile-image

  gert

  Dan zijn veel arme landen schatrijk met hun natuur

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.