Redactieblog

665 x bekeken 5 reacties

Onenigheid in LTO over gasleiding

Zes Noord-Hollandse afdelingen van LTO Noord overwegen zich op het dossier van gasleidingen te distantieren van LTO Nederland.

De afdelingen zijn zeer bezorgd dat LTO Nederland afspraken met Gasunie gaat vastleggen over leidingen die door percelen van agrariërs lopen.

De afspraken met Gasunie zullen in grote lijnen ook leidend zijn voor afspraken met Tennet en andere leidingexploitanten.
"LTO Nederland wil afspraken maken dat leidingexploitanten met een eenmalige vergoeding het zakelijk recht afkopen voor het leggen van de leiding. Daar zijn we het helemaal niet mee eens. De overlast van de leiding hebben we ieder jaar opnieuw en niet eenmalig. Daarom moet een ondernemer de keuze hebben of hij jaarlijks een vergoeding, een retributie, krijgt voor het recht van opstal, of dat hij het recht eenmalig laat afkopen", zegt voorzitter Nico Koeckhoven van LTO Noord afdeling Haarlemmermeer.

"Wij ervaren dat het voorstel van LTO Nederland niet gedragen wordt door onze achterban. Vorig jaar hebben we LTO Nederland laten weten dat er andere voorwaarden moeten worden opgesteld", zegt Koeckhoven. "Als LTO Nederland onze bezwaren niet onderkent, zullen wij ons distantiëren van LTO Nederland wat betreft het leidingendossier." Koeckhoven spreekt namens de afdelingen Noordzeekanaalgebied-Kaag en Braassem-Rijn en Vlietlanden-Zuidplas – Delfsland Groen en Haarlemmermeer.

LTO Nederland zegt dat ze in gespek zijn met Gasunie. "Of het tot een akkoord komt valt nog te bezien", aldus een woordvoerder. De kwestie wordt binnenkort met afdelingsvoorzitters besproken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje van buten

  LTO moet zich niet lenen voor zulke afspraken die nadelig zijn voor de grondeigenaar en gebruiker!!H

 • no-profile-image

  grondgebonden-boer

  Volgens LTO-Nederland is een eenmalige fooi meer dan voldoende voor het eeuwigdurend recht van medegebruik van onze grond door leidingbeheerders.
  Daar moet snel een eind aankomen.

 • no-profile-image

  boer

  Ook op de zuidhollandse eilanden zijn de meeste boeren niet zo gecharmeerd van de LTO gasunie afspraken. Hoe het wel zou moeten weet ik niet, maar het geeft wel de stemming aan.

 • no-profile-image

  anne

  Ik hoop niet dat we in de wild-west geraken dat iedereen zijn eigen voorwaarden maar met Gasunie moet onderhandelen. Dan is er slechts 1 categorie die profiteert: de adviseurs !!!. Ik hoop wel dat LTO tot flink hogere vergoedingen komt in de lopende onderhandelingen. Of de zakelijk recht vergoeding daarbij nu jaarlijks of gekapitaliseerd plaatsvind, is daarbij lood om oud ijzer.

 • no-profile-image

  ekoboer

  Glastuinders krijgen hoge kortingen op de gasprijs en verdienen flink aan hun stroomleveranties, daar lobbyt LTO alleen maar voor. Niet voor de grondgebonden landbouw, die kan barsten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.