Redactieblog

4 reacties

Nederland importeert vier kalveren met runder-tbc

Dit jaar zijn in Nederland vier kalveren geïmporteerd die besmet waren met runder-tbc.

Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) desgevraagd. De kalveren vertoonden geen klinische verschijnselen. Bij de import geldt dat de dieren afkomstig moeten zijn van een bedrijf dat vrij is van runder-tbc. ”In deze gevallen bleek uit routinecontrole dat de herkomstbedrijven toch besmet waren. De kalveren waren inmiddels al naar Nederland vervoerd”, legt Fred van Zijderveld van het CVI uit.

Nadat Polen en Ierland, de landen van herkomst, de besmettingen hebben gemeld, heeft de VWA de dieren laten onderzoeken: vier kalveren bleken besmet. De dieren hadden geen open tbc. Uit onderzoek bij andere kalveren bleek dat de ziekte zich niet had verspreid. ”Alles is onder controle”, zegt Zijderveld. De besmettingen kwamen in maart, juli en september aan het licht.

In 2009 zijn er in Nederland geen gevallen van runder-tbc vastgesteld. In 2008 was er via de import van besmette kalveren uit Engeland een uitbraak in Nederland. In Friesland werd dit jaar runder-tbc vastgesteld op een melkveebedrijf.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Wij lopen grote risico's met de import van kalveren!!
  Laat de sector ( van Drie ) opdraaien voor de gevolgen

 • no-profile-image

  gekke henkie

  van drie laat die rotzooi in het buitenland.voor een paar rotcenten breng je de diergezondheid in nederland in gevaar.

 • no-profile-image

  rotzooi

  Hier geen flikker betalen voor de kalveren, en wel al die rotzooi uit het buitenland halen met alle gevolgen van dien.

  Sluiten die grenzen

 • no-profile-image

  STOP OP

  Het SKV zal nu ook een stop op Ierse kalveren moeten doen. Toen dit in Engeland gebeurde, werd er voor Engelse kalveren een Import verbod afgekondigd. Als de regels voor iedereen het zelfde zijn, moet dat nu ook voor de Ierse kalveren!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.