Redactieblog

845 x bekeken 33 reacties

Meeste medicijn per kilo

Het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij is met 188 milligram per kilo dier bijna tien keer hoger dan het gebruik in Noorwegen.

Dat blijkt uit onderzoek van Kari Grave van de European Medicines Agency in Londen.

Grave berekende op basis van de verkoopcijfers van antibiotica in 2007 en de dierlijke productie van tien landen in Europa hoeveel antibiotica per kilo vee werd gebruikt. Nederland staat met 188 milligram per kilo bovenaan, gevolgd door Frankrijk met ruim 180. Groot-Brittannië staat met 94 op de derde plaats. Het gebruik in Tsjechië, Zwitserland en Duitsland ligt eveneens rond de 90. De Scandinavische landen scoren aanzienlijk beter: in Denmarken wordt 52 milligram per kilo gebruikt, in Finland en Zweden ruim 20 en in Noorwegen ligt het gebruik met 18 het laagst.

Het onderzoek geeft een goed beeld van de situatie, al zijn er wel verbeterpunten. In Frankrijk en Groot-Brittannië worden heel veel graasdieren extensief gehouden. In deze sectoren wordt vrijwel geen antibioticum gebruikt, maar het telt wel mee in de aanwezige veestapel. Daardoor geeft het voor de landen met veel intensieve veehouderij, zoals Nederland, een negatiever beeld bij deze vergelijking.
Ook tellen Nederlandse varkens die in Duitsland worden geslacht mee voor de dierlijke productie in Duitsland, terwijl het medicijngebruik wel onder het Nederlandse gebruik valt", legt onderzoeker Nico Bondt van Wageningen UR uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harmen

  ''Het onderzoek geeft een goed beeld van de situatie''. Waar komt die bewering vandaan? Ik lees in het artikel en in de reacties zoveel kanttekeningen dat je sterk mag twijfelen aan deze stelling. Als je je bij voorbeeld beperkt tot nieuwe antibiotica met veel lagere doseringen (1 cc per 20 kilo ipv 1 cc per 10) wordt het beeld opeens heel anders, maar wellicht zou het juist beter zijn om die nieuwe antibiotica voor humaan gebruik te reserveren. Ook al pakt dat optisch voor de veehouderij slechter uit.

 • no-profile-image

  Roy

  Beste collega’s we moeten de koppen niet in het zand stekken. Vroeg of laat is het grote antibiotica gebruik dit funest voor onze sector. Er moet NU iets gebeuren….

 • no-profile-image

  marco

  dus een half onderzoek niet gebaseerd op feiten,maar wel weer de sector in een fout daglicht zetten

 • no-profile-image

  k.i.s.s.

  Het zou een goede zaak zijn om de discussie om te bouwen naar kg antibiotica per kg voer. Dan hebben we ook gelijk de grootste oorzaak van het verbruik te pakken.

 • no-profile-image

  Pluimveehouder

  Hee boerke, weet je waar ik me voor schaam: dat een antibiotica welke voor de mens als een van de laatste effectieve middelen bekend staat, in de melkveehouderij tegen uierontsteking wordt gebruikt, ZONDER!!!!!! wachtdagen.

 • no-profile-image

  jvf

  geachte boerke van buuten,het was geenzins mijn bedoeling u van veeverwaarlozing te betichten.ik wou alleen aangeven dat een ongeluk in een klein hoekje zit,en dat dit voor mij een legitieme reden kan zijn om antibiotica te gebruiken.dat u deze zaken niet meemaakt is een welgemeende felicitatie/pluim waard.
  mvg jvf

 • no-profile-image

  onno

  Leuk onderzoekje. Kunnen ze me ook even vertellen waar de anti-biotica gebruikt wordt? Kunnen ze ook vertellen wat de werkelijke hoeveelheid per dier is, of per kg, dus inclusief de ge-exporteerde dieren? Er zijn altijd verbeteringen mogelijk, maar wat roepen om het roepen wordt wel wat vervelend.
  Om te weten waar de schoen wringt, moeten we wel weten waar de schoen staat...

 • no-profile-image

  Hans

  Als die Nederlandse boeren in Denemarken de droogzet penicilline uit Nederland halen omdat ze in Denemarken niet vrij verkrijgbaar is, dan wordt het toch tijd dat de Nederlandse boeren zich eens afvragen waar ze mee bezig zijn. Dit geeft dus geen vertekend beeld, maar bevestigd het onderzoek alleen maar.

 • no-profile-image

  Hans

  Tja, hoever wil je de hand in eigen boezem steken? A) veearts geen medicijnen meer laten verkopen, alleen voorschrijven B) centraal gecontroleerde apotheken (dmv eigen boerenorganisatie) die bij overschrijding van, van-te-voren vastgestelde hoeveelheden waarschuwen, en bij voortdurende overschrijding gaan ingrijpen, betaald vanuit een heffing op juist die medicijnen/antibiotica. Zo'n mes snijdt aan 2 kanten. In Brasil hebben vaak de coöperaties de verkoop en controle in de hand, maar die bestaan in NL niet meer.

 • no-profile-image

  gert

  Veel Nederlandse boeren in Denemarken halen de droogzetpenicilline uit Nederland omdat deze in Denemarken niet vrij verkrijgbaar is,dit geeft voor Nederland weer een vertekend beeld

 • no-profile-image

  stom

  Ik was verbaasd over dit onderzoek, de discussie die er vervolgens ontstaat verbaasd me ook zeer. Extensief maakt intensief zwart, buitenland maakt nederland zwart, ex-boer maakt huidige boeren zwart en vice versa, allemaal vrij zinloos. Dat we met dit onderzoek niks kunnen lijkt me duidelijk, dat er wat moet gebeuren op gebied van het antibiotica gebruik is bij de meeste boeren ook duidelijk. Niemand geeft graag toe dat er teveel gebruikt wordt Eerst moet er duidelijk worden waar het meest gebruikt wordt en waar dit aan ligt. Praten dat er veel gebruikt wordt en vervolgens geen stappen zetten lost ook niets op. Oplossingen moeten er komen!

 • no-profile-image

  Boerke

  Hé Pluimveehouder en Meer met minder, ik ben met jullie eens wat betreft het gebruik van de droogzetters in de melkveehouderij. Want ik ben helemaal geen melkveehouder zoals jullie denken, maar vleesveehouder. En antibiotica ken ik niet eens. Nooit gebruikt.

 • no-profile-image

  RBL

  TROUWENS EX-BOERTJE UIT BRABANT IS EEN BEETJE ZIEK, ZO TE MERKEN GEEN KENNIS VD VEEHOUDERIJ EN NOOIT GEHAD RESULTAAT EX-BOER

 • no-profile-image

  wat

  Het antibiotica uitdrukken in kg/kg dier geeft ook nogal een vertekend beeld omdat van sommige antibiotica heel veel, en van sommige heel weinig per kg dier hoeft gebruikt te worden.

 • no-profile-image

  veehouder

  Graag zou ik zien dat er een club boeren komt die 'gesteunt met kennis en middelen door LTO, ook van deze onzin uitkraamt maar dan als reactie op deze vuile aanvallen. Het is bv duidelijk dat in Nederland de uitstoot van hormonen (antieconceptiepil) per km2 vele malen hoger is dan in Noorwegen. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. We moeten van ons afbijten en niet lijdzaam toezien hoe we steeds beduveld worden.

 • no-profile-image

  struikrover

  Klopt geen bal van , extensieve veehouderij , zoals schapen en zoogkoeien in Frankrijk gebruikt ongeveer nul medicijnen.
  Gemiddeld komen ze op 180 , dus in hun intensieve houderij bv. varkens en vleeskuikens gebruiken ze dan het dubbele!!
  Lekker slim onderzoekje !!!!

 • no-profile-image

  meer met

  Tuurlijk, lekker eigen straatje weer schoon vegen. zo komen we er wel.....

 • no-profile-image

  stom

  Werkelijk niet te geloven dat dit onderzoek overgenomen wordt. Na het lezen van de laatste zin in het artikel wordt duidelijk dat dit onderzoek van geen kant klopt. Als alle export van levende have niet meetelt bij de dierlijke productie kun je toch geen vergelijking maken, of ben ik nu zo dom???

 • no-profile-image

  Boer

  Het gaat hier wel over het medicijngebruik, echter in Nederland wordt er ook veel preventief gewerkt om zodoende ziekten en dierenleed te voorkomen. Maar misschien is het wel een goeie zaak om nog een kritisch naar ons medicijngebruik te kijken.

 • no-profile-image

  jvf

  geachte boerke van buuten,u bent vleesveehouder en hebt nog nooit antibiotica gebruikt.hebt u dan nooit een keizersnede gehad,of een dier die bv aan de nageboorte bleef staan?,of een dier dat zich in meer of mindere mate verwond had.in dergelijke situaties is het namelijk heel gangbaar om antibiotica te gebruiken,om bijkomende infecties tegen te gaan.dit verklaard niet een eventueel te vaak gebruik van antibiotica,maar het lijkt mij vrij moeilijk om het nooit te gebruiken,je bent in NL nl ook verplicht om in dergelijke situaties al het nodige te doen om onnodig lijden voor te komen.
  mvg jvf

 • no-profile-image

  ex-boer

  Verbaast me helemaal niks. De hele veehouderij is nou eenmaal in en in ziek. Gebruik van groeihormonen en absurd veel antibiotica is aan de orde van de dag. Legaal en illegaal. En maar de schuld afschuiven op anderen. Het wordt tijd dat de vee-industrie zichzelf opheft. Dit is toch een doodlopende weg. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald ex-collega's!

 • no-profile-image

  Boerke

  Ik ben zelf veehouder, maar schaam me voor de praktijken van veel andere veehouders, met name de intensieve veehouderij. Duidelijk is dat het medicijngebruik veel te hoog is in Nederland en dat daarmee de hele sector kapot gemaakt wordt. Maar nee, dan bagatelliseren we dit maar weer met dat veel medicijnen in Nederland gekocht worden en in het buitenland gebruikt worden. Altijd maar weer wijzen naar een ander. Bah!

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Hans,

  Inderdaad veel Nl veehouders haalde de medicijnen uit Nl. Ivm strenge regels, vee arts moest tot een paar jaar alle eerste behandelingen zelf doen in DK. Tegenwoordig word het wat versoepelt.
  Calcium mag je sinds kort ook doen, mocht anders ook niet. Dus ja.. als jij zondagochten om 4 uur een veearts willen hebben omdat een koe plat ligt met melkziekte, was het toch wel verleidelijk om wat uit Nederland te halen en als je dan toch begint neem je ook wat andere dingen mee.
  Pluimveehouder, welke antibiotica doel jij dan op?
  Vroeger kwamen er wel NL trucks met krachtvoer waar je de zak met medicijnen uit moest vissen.

 • no-profile-image

  Boerke

  Beste jvf, een keizersnede is bij mij bij de zoogkoeien niet aan de orde. Aan de nageboorte blijven staan of verwondingen komt eveneens niet voor. Kwestie van de keuze van het juiste ras en een goede voeding. Hoe durf je zonder enige voorkennis te stellen dat ik mijn dieren zou laten lijden! Het tegendeel is het geval!

 • no-profile-image

  RBL

  ALS ZE WAT WILLEN VERGELIJKEN, OK , MAAR LATEN ZE DAN DE PERCENTAGES WERKZAME STOF VH ANTIBIOTICA/DIEREENHEDEN ONDERZOEKEN, JE HEBT ZEG MAAR OXY-TETRA IN VERSCHILLENDE PERCENTAGES, ALS WE OXY 100% NEMEN KAN IK MET VEEL MINDER KG TOE, GROETEN RBL UIT TWENTE

 • no-profile-image

  Hans

  KISS kg antibiotica per kg voer is volgens mij een (goedbedoeld) dwaalspoor, de intensieve veehouderij zal meteen beginnen te zwaaien met de voerconversie.
  Als je 2 boeren van een miljoen liter naast elkaar zet en de één is de dubbele antibiotica nodig dan de ander, om dezelfde miljoen liter te produceren, dan word het tijd dat je de boeren aanspreekt op hun vakmanschap. En met kuikens is dat precies zo. Als het zo is, dat ze in Nederland alleen maar zoveel dieren zo dicht op elkaar kunnen houden dankzij een dergelijk hoog medicijn gebruik, dan hebben al die mensen die tegen de megastallen optrekken, groot gelijk. Gooi gewoon een dikke accijns op de medicijnen en gebruik dat geld om het medicijn gebruik terug te dringen, wie dan veel medicijnen gebruikt, betaald het gelag.

 • no-profile-image

  Bert

  Dat dit overgenomen wordt om te publiceren?? Belachelijk dit onderzoek rammelt aan alle kanten!! Het artikel geeft het zelf al aan. En wat dacht je van de "geëmigreerde" boeren die NL geneesmiddelen meenemen naar het buitenland om zelf de dieren te behandelen omdat dat in bijv. Denemarken niet mag.

  Conclusie: De kwaliteit van het Nederlandse onderwijs neemt drastische vormen aan of niet Nico Bondt?

 • no-profile-image

  meer met

  Hee boerke, zullen we het eens terug rekenen naar dagdosering. Weet zeker dat elke extensieve (zoals jullie graag genoemd willen worden) zich kapot schrikt door de enorme hoeveelheden droogzetters die bij ELKE koe wordt verbruikt. Zekere weten dat heel veel koeieboeren hoger uitkomen dan vele varkern/pluimvee/kalver houders. Dit is geen verweer maar alleen om aan te geven dat terug dringen van antibiotica een veehouderij aangelegenheid is en NIET alleen van varkens/kalveren(ook rundvee) en kippen. Dus altijd wijzen naar een anders......begin bij jezelf zou ik zeggen

 • no-profile-image

  gert

  Het medicijngebruik van de Nederlandse veehouderij geeft een vertekend beeld,veel Nederlandse boeren in Denemarken en Duitsland halen de medicijnen uit Nederland, zo lijkt het dat in Nederland enorm veel medicijnen worden gebruikt

 • no-profile-image

  koetje

  Onzin Hans,in Nederland mag je als boer zelf je koeien droog zetten.In Denemarken moet de dierenarts dit doen,een simpele ingreep en je gebruikt nooit meer dan 4 injectors.Dus wat dit hier mee heeft te maken is mij niet helemaal duidelijk.Het gaat dan alleen om dierenartskosten uit te sparen.

 • no-profile-image

  gert

  @pluimveehouder ,er zijn wel degelijk wachtdagen ,bovendien wordt elke leverantie op antibiotica gecontroleerd met het risico van zware boetes

 • no-profile-image

  W Geverink

  Een tijdje terug was er ook zo'n onderzoek waarbij de onderzoeker het gebruik per vleesvarkensplaats gelijk stelde aan het gebruik per vleesvarken terwijl dat maar ongeveer een derde is. Je kunt deze cijvers beter met een korreltje zout nemen tot dat duidelijk is hoe ze berekend zijn.

 • no-profile-image

  watersnip

  In plaats van zich zorgen te maken, reageren de meeste veehouders weer zoals verwacht. "Slecht tot waardeloos onderzoek". Ik voorspel jullie, dit medicijn gebruik in Nederland door jullie, komt als een boomerang terug bij jullie, binnen een korte termijn.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.