Redactieblog

4 reacties

Meer varkensrechten in Zuid

Het aantal varkensrechten in de regio Zuid is van juni tot september met 33.685 toegenomen.

Dat blijkt uit een overzicht van Dienst Regelingen. De verschuiving is volgens handelaren vooral het gevolg van speculatie.

In Limburg waren op 30 september 1.265.557 varkensrechten geregisteerd. In Noord-Brabant nam het aantal varkensrechten toe met 13.308 stuks naar 4.114.603 rechten. "Dit wil niet zeggen dat het aantal varkens in deze provincies met dezelfde hoeveelheid is toegenomen. Er worden naar verwachting wel iets meer varkens gehouden in Limburg en Noord-Brabant, maar niet zoveel meer als de toename in rechten", zegt handelaar Henry Dunnink van varkensrechten.com. In Gelderland daalden de varkensrechten met 19.522 naar 1,47 miljoen.

De verschuiving van rechten is het gevolg van de compartimentering die eind april werd ingevoerd. Hierdoor hebben veel ondernemers die rechten in verschillende regio’s naar regio Zuid verplaatst. ”De verschuiving die je nu nog ziet is hier het gevolg van, omdat de registratie iets later plaatsvond”, aldus een woordvoerder van For Farmers. De verschuiving is een vorm van speculatie, omdat te verwachten was dat de rechten in Zuid duurder zouden worden dan in de andere regio’s. Het verschuiven van rechten naar Zuid mag nu niet meer. Alleen naar Noord mogen nog rechten verplaatst worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dom

  Weer het gevolg van zo een domme regeling met averechtse uitwerking, die ook nog eens hopen geld gekost heeft.

 • no-profile-image

  jos

  Ach 33685 varkens, dat zijn maar 2 of 3 stallen bouwen in één l.o.g. gebied. Dan gaat het ruimen bij een bv. pest uitbraak, lekker snel. En dat is weer goed voor het imago van de varkenshouderij.
  gr jos

 • no-profile-image

  naar het zuiden

  Door 6 bedrijven bij elkaar geboekt op een adres

 • no-profile-image

  ener

  Ik ben benieuwd wat de toename geweest is in april en mei van dit jaar

Of registreer je om te kunnen reageren.