Redactieblog

236 x bekeken

Meer nitraat in Vlaams oppervlaktewater

Het aantal overschrijdingen van de nitraatnorm in oppervlaktewater was in Vlaanderen afgelopen winter hoger dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit het jaarrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. In 33 procent van de gevallen werd de norm van 50 milligram nitraat per liter overschreden. In de winter van 2008-2009 was dit nog in 28 procent van de gevallen. In de jaren daarvoor lag het percentage boven de 33 procent.

Volgens de Belgische Boerenbond is dit veroorzaakt door de weersomstandigheden, waardoor er meer mest is uitgespoeld. De Bond Beter Leefmilieu haalt uit naar het Vlaams beleid, waarbij de boetes van zware overtredingen in 2007 en 2008 werden kwijtgescholden in 2009 en dat sindsdien geen sancties meer werden opgelegd. Dat heeft volgens BBL de motivatie bij de landbouwers om zich te houden aan de lozingsnormen duidelijk ondermijnd.

Of registreer je om te kunnen reageren.