3 reacties

Lot nertsenhouder nog altijd onduidelijk

SP en PvdA krijgen tot 30 november de tijd om te beslissen of zij hun wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenhouderij aanpassen aan de wensen van de Christenunie.

Dat is de belangrijkste uitkomst van het debat over deze kwestie vanmiddag in de Eerste Kamer. De initiatiefnemers neigen naar het opstellen van een zogenoemde novelle, waarin zij compenserende maatregelen voor nertsenhouders opnemen. Daarbij gaat het onder meer om een pensioenvoorziening en een sloopkostenregeling. In dat geval is de Tweede Kamer weer aan zet en kan het nog maanden duren voordat een definitief besluit wordt genomen.

Voor ondernemers betekent deze procedure verlening van een al lange periode van onzekerheid. Voorzitter Wim Verhagen van branchevereniging NFE verwacht bovendien weinig heil van de novelle. Een verbod per 2024, zoals het wetsvoorstel stelt, leidt volgens hem onherroepelijk tot een implosie van de sector; toeleveranciers zullen lang voor die tijd het bijltje erbij neergooien.

In het debat over een verbod op de pelsdierhouderij is de positie van de Christenunie doorslaggevend. Die stelt hier principieel voorstander van te zijn, maar eist wel maatregelen om het leed voor ondernemers te verzachten. De partij in het algemeen en de senaatsfractie in het bijzonder zijn ernstig verdeeld over het wetsvoorstel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pablo Moleman

  Of in wat meer perspectief: "Lot nertsen nog altijd onduidelijk"

 • no-profile-image

  burger

  Laten we hier dan ook maar weer kinderen in kledingfabrieken werken, er wordt echt geen t-shirt minder geproduceerd als we hier kinderarbeid verbieden!

 • no-profile-image

  helderlicht

  Nee hoor, Pablo. Het gaat hier echt om de nertsenhouders. Zodra de nertsenhouderij hier in Nederland wordt verboden zal er, wereldwijd, geen nerts minder geproduceerd worden. De productie wordt gewoon overgenomen door andere leden (ook binnen de EU). Dus maak jezelf geen illusies door te denken dat je nertsen een dienst bewijst door de houderij in Nederland te verbieden. Het gaat hier echt alleen maar om de gemoedsrust van de dames en heren in Den Haag. Handjes voor de ogen en "wat ik niet zie is er ook niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.