377 x bekeken 16 reacties

LTO: plannen van Ciolos bieden aanknopingspunten

De uitgelekte voorstellen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid bieden volgens LTO-voorzitter Albert Jan Maat goede aanknopingspunten voor Nederland.

Vooral de mogelijkheid om voor bepaalde gebieden maatwerk te leveren, noemt hij positief. Wel moet er worden gewaakt voor te veel verschillen tussen lidstaten.

Deze week werden de hoofdlijnen bekend van het voorstel van EU-commissaris Dacian Ciolos, dat hij 17 november zal presenteren. De belangrijkste hierin is dat de inkomenstoeslagen na 2013 worden gebaseerd op een bedrag per hectare, dat per lidstaat of regio kan verschillen.

Lees ook: 'Hectarepremies regionaal'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Als ZLTO dan eens zorgt dat die toeslagen rond de Peel terecht komen. Want daar worden, door die zogenaamd hoge stikstofdepositie, alle bedrijven met een door hen verzonnen 'piekbelasting' om zeep worden geholpen!!!
  Bestaande bedrijven hun rechten afpakken en als Sinterklaas uitdelen aan megastal- bouwers! Hoelang denken ze dat we dat pikken?

 • no-profile-image

  A hamstra

  als het L.T.O eerlijke prijzen betaald.
  Kan de subsidie achter wegen blijven.
  en kan een hele batterij ambtenaren worden weg gesaneerd.
  Multinational Z.L.T.O / L.T.O. kom uit
  de kast.

 • no-profile-image

  Nico Verduin

  Even nog niet eerder gereageerd omdat ik niet steeds achter de computer zit. Ben ook nog schapenboer. Terecht zijn er vragen over de uitvoering van DGF. Het was in het verleden zo dat inning ging via de slachterij. Voordeel is dat je een opbrengst heb waarvan een klein bedrag wordt ingehouden. Dit is destijds gestopt omdat enkele slachterijen niet betaalden en later bedragen niet inbaar bleken. Hierdoor ontstonden tekorten en een enorme administratieve last. Daarna is het bedrag in 1 keer ge-ind. Weer veel discussie en ik vind dat ook onhandig. Linksom of rechtsom moeten we betalen aan dit systeem dat voor de helft door de overheid wordt betaald. Als I&R helemaal werkt willen we het weer via de slachterijen laten lopen, maar dat is in 2010 en 2011 nog niet uitvoerbaar i.v.m. het nog niet vlekkeloos werken van I&R. Daarna willen we dat wel. De vorige twee blokken van 5 jaar heeft de geiten/schapensector het DGFbedrag overschreden door MKZ, scrapie-onderzoek en blauwtongvaccin. Daardoor is er extra bijgedragen door de overheid. Dit DGF-systeem is daarmee goed geweest voor de sector, maar het kost ons ook geld doordat we de helft van het "plafondbedrag" zelf betalen.

  Als het gaat over controles en kortingen door I&R graag melden aan mij. We hebben een afspraak met LNV (bijna ELI) over toezicht en controles. Als iemand zijn best doet om I&R op orde te houden moet de toezichthouder tot het eind van dit jaar zeer terughoudend zijn met sancties. Dus als dit niet gebeurd graag melden. Daarom hebben we ook voor het omnummeren tot eind deze maand de tijd om aan de voorwaarden te voldoen (was 1 juli). Iedereen die twijfeld adviseer ik de bedrijfsgegevens na te kijken en daarmee de omnummerpremie alsnog veilig te stellen. Bij vragen bellen of mailen naar mij of LTO-infolijn voor eind oktober!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Fries, op welke planeet heb jij de afgelopen pak 'm beet, 20 jaar gezeten? Van de LTO kun je van alles zeggen, maar toch niet dat zij een belangenorganisatie zijn!! Tenzij je andere belangen bedoelt dan die van de boeren.

 • no-profile-image

  tijs

  Klopt. melkveehouder. De LTO heb ik te vaak gezien als een verlengstuk van LNV. Vaak de boer neerzetten als knechtje van de samenleving.

 • no-profile-image

  Nico Verduin

  Om de discussie open te voeren stuur ik hier af en toe een toelichting als vz. schapenhouderij LTO Nederland. Ook voor de schapenhouderij durf ik te stellen dat het lidmaatschap van LTO rendabel is, dat hoort ook zo te zijn trouwens. De afgelopen jaren de hebben we veel bereikt bij o.a. Blauwtong, eI&R, DGF en Q-koorts. Nu druk met bijvoorbeeld GLB en het werkbaar maken van I&R. Ik adviseer u: sluit u aan, word lid en draag mede verantwoordelijkheid door goede ideeen aan te dragen en kritische vragen te stellen.

 • no-profile-image

  DEgrenswachter

  lto maakt niets klaar ze zijn allen druk voor hun eigen baantjes .bang om in de benen te komen . het is een praatgroepje boeren wordt wakker.

 • no-profile-image

  Fries

  Hamstra je emotie nemen weer de overhand. LTO is een belangenorganisatie en geen groothandel.

 • no-profile-image

  gert

  Eerst de NMA uitschakelen,anders hebben de boeren geen marktmacht en zijn ze de speelbal van de supermarkten die wel steeds groter worden

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  En kritische vragen stellen, Verduin? Terwijl LTO zelf menig beleid mee heeft opgesteld? Kritisch moet je in dit land sowieso niet zijn, want je wordt zo een kopje kleiner gemaakt. Nee, het LTO-lidmaatschap is pure geldklopperij.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De LTO is een staatsvakbond, die hadden ze vroeger ook in Oost-europa, een vakbond voor de bühne

 • no-profile-image

  Schapenboer

  Nou dat resultaat bij het DGF is ook weer geweldig, Nico. Moet ik ook voor alle lammeren vanaf 1 dag ook 0,90 cent betalen over resultaat gesproken! Over Q-koorts zullen we het helemaal maar niet hebben en de eI&R werkt ook nog voor geen meter maar krijg wel wel een dreigbrief van LNV dat ze me gaan korten als er iets mis blijkt te zijn of ik er nu wat aan kan doen of niet. Ga daar maar wat aan doen!

 • no-profile-image

  Veeboer

  Idd, LTO is een verlengstuk van LNV. Blijkt maar weer uit de nieuwe emissie normen die gaan gelden voor de melkveehouderij.
  Stiekem afgesproken met NLV.......

 • no-profile-image

  jvf

  geachte heer nico verduin,daar u aangeeft een open discussie te willen aangaan,en oproept om kritische vragen te stellen,had ik als lto lid verwacht dat u op de geplaatste reacties gereageerd had.Omdat u dit tot nog toe niet gedaan hebt,zal ik nog een voorschot geven en u uitnodigen dit alsnog te doen.Zoals gezegd ben ik lto lid,omdat ik van mening ben dat je als individu totaal geen stem hebt.Dat wil echter niet zeggen dat je het ten alle tijde eens bent met de gekozen koers,of het resultaat.Ten eerste een reactie op hetgeen door schapenboer dr is geplaatst,hoewel ik mij realiseer dat zonder het overleg met lnv,het totaalbedrag dat we als sector zouden moeten opbrengen waarschijnlijk aanzienlijk hoger zou zijn geweest,is de verdeling van de lasten binnen de sector niet eerlijk.Ook ik moet,[omdat ik door bedrijfsomstandigheden laat geboren lammeren heb,over zowel fokdieren als lammeren heffing betalen,ik meen te weten dat in het verleden de heffingen werden afgedragen per geslacht/geexporteerd dier,in rekening gebracht bij slachterij/expoteur[hetgeen werd doorberekend in de inkoop/uitbetaalprijs]waardoor ieder bijdroeg naar omvang/productie.Die "dreigbrief" zullen we allemaal wel gehad hebben,echter ik verwacht hier geen problemen,omdat ik al jaren werk met een managementprogramma,en de meldingen naar lnv,ook via dit programma verlopen.Wat echter wel problemen geeft is het CONTROLEgetal,wat door lnv is ingevoerd,hierdoor communiseren de managementprogrammas en lnv database niet,zoals gewenst.Lto was m.i. een van de deelnemers pilot e i en r,en ik begrijp niet waarom dergelijke kinderziektes/problemen niet zijn onderkend.Wat kritische lezer en grenswachter betreft,ik denk dat ik met de eerste regels van deze reactie,daarover genoeg heb gezegd.nog een laatste reactie over de schapenhouderij in relatie tot lto,hoewel we maar een kleine sector zijn,verwacht ik wel dat we serieus worden genomen/voor vol worden aangezien.Enkele weken geleden stond er in nieuwe oogst een artrikel[tje] van Durk van DER Werf over winterweiden,dit klopte van geen kant,omdat naweiden en inscharen door elkaar werden gehaald,van u als voorzitter had ik verwacht dat u e.e.a. had gecorrigeerd.mvg jvf

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Weinig verrassend. Over elk overheidsbeleid is de LTO positief

 • no-profile-image

  anne

  volgens mij begrijpen jullie het niet helemaal, of hadden jullie liever een standaardhectare premie van ca. 100 euro voor heel europa gehad. Vast staat wel dat Nl dan veel had moeten inleveren, met een gemiddelde hectarepremie nu van meer dan 400 euro in NL.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.