Redactieblog

499 x bekeken 9 reacties

LTO overweegt invoering verplichte mestverwerking

LTO Nederland overweegt veebedrijven met een fosfaatoverschot te verplichten tot mestverwerking.

Dat is onderdeel van een nieuw plan van aanpak waar LTO aan werkt om de mestproblematiek op te lossen.

De verplichte mestverwerking geldt voor bedrijven die een fosfaatoverschot hebben en dat niet via het voerspoor of via vaste afzetrelaties kunnen verwerken.

LTO wil in de overschotsgebieden in 2013 beginnen met verplichte verwerking. Varkenshoudersvakbond NVV laat weten dat ze samen met LTO werkt aan een oplossing voor de mestproblematiek. "Op een paar punten hebben we nog een meningsverschil. De algemene lijn is dat we een soort solidariteitsheffing willen instellen om de bestaande mestverwerkingsinitiatieven in de benen te houden. Nu de mestafzetprijzen hoog zijn, wil iedereen mest verwerken. Als de prijzen zakken, is de belangstelling aanzienlijk minder", zegt Harry Bloemenkamp van de NVV.
Volgens Bloemenkamp moet vooral gekeken worden naar de afzetmarkt. "We moeten kijken wie welke producten wil hebben, en deze gaan produceren."

Voorzitter Jaap Uenk van de sectie meststoffendistributie van Cumela Nederland is niet enthousiast over het plan."Verplichte mestverwerking lijkt op een afgedwongen solidariteit. De afgelopen vijftien jaar is zonder verplichte mestverwerking de productie van fosfaat uit dierlijke mest in de Nederlandse landbouw gedaald van 242 miljoen kg naar 175 miljoen kg in 2008", aldus Uenk.

Het ministerie van landbouw kon vandaag nog niet reageren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  als ik voor elke 1 m3 mest die ik laat verwerken een recht minder nodig heb wil ik best 15 euro heffing per m3 betalen... dit zet toch veel meer zoden aan de dijk al die halve euro's???

 • no-profile-image

  anne

  verplichte mestverwerking voor overschotbedrijven zonder vaste afzet is logisch. Een solidariteitsheffing die NVV wil, is dat echter wel logisch ?

 • no-profile-image

  alkaalgeplukt

  eigen mestverwerking verplicht stellen vind ik prima ,maar als ik ook nog moet investeren voor milieu eisen 2013 dan red ik dat niet .
  als onze belangen behartigers nu een dat een paar jaar naar achteren zouden krijgen dan bestaat mijn bedrijf nog.

 • no-profile-image

  boereke

  Is nvv plan toch beter, hoeven aleen over de overschotkilo betaald worden door ALLE veehouders dus extensiefe rundveehouders niet maar met 200 koeien op 25 ha wel.

 • no-profile-image

  john

  jos dat staat er niet... voor elke kilo fosfaat die je niet op eigen grond of grond met een gebruikersverklaring kwijt kan betaal je een heffing. Deze heffing wordt gebruikt om mestverwerkings-, mestverwarmings- en mestverbrandingsinstallaties op te richten en in stand te houden. Daarnaast kan het geld gebruikt worden om mestopslagen te bouwen. Ook de rundveehouder en pluimveehouder moeten hier aan mee doen op deze manier kunnen de rechten eindelijk verdwijnen na 2015 en wordt het weer leuk om een boerderij over te nemen. Ik geloof dat we in nederland ongeveer 15 % van onze mestproductie moeten verwerken om een goede balans op de mestmarkt te krijgen. gemiddeld krijgt een akkerbouwer 2 euro per kg fosfaat toe. dat is 8 euro per kuub vleesvarkens mest. Omdat we 15 % moeten verwerken lijkt met een heffing van 30 cent per kg fosfaat reeel. Zeker als daarmee de toeslag voor de akkerbouwer met een euro of meer daalt.

 • no-profile-image

  boer

  John als de dierechten er af gaan krijgen we een overschot van 115 % en kunnen we de verwerkte mest ook niet meer kwijt, we kunnen beter weer naar 125 kg p205 de ha dan zakt de mestprijs in midden brabant weer naar 7 euro m3 voor varkensmest.

 • no-profile-image

  jos

  Dus nu moet de boer die ervoor gezorgd heeft dat hij eigen mest afzet op eigen grond, ook nog gaan mee betalen voor die boeren die nooit genoeg hebben en al hun grond volgebouwd hebben !!!!!
  Dat noem ik nog eens solidateits heffing.
  Bedankt LTO
  gr Jos

 • no-profile-image

  Landbouwschap ging er aan ten onder,en

  een van de laatste dtuiptrekkingen van het toenmalige,,landbouwschap"was de verplichte bijdrage aan grootschalige mestverkingsinstallaties;door de intensievste veehiuderijbedrijven.een paar jaar later werd voor een symbolis bedrag de private onderneming den ouden eigenaar van nederlands eerste met verplicht boerengeld gebouwde promest te helmond.

 • no-profile-image

  john

  als de dierrechten eraf gaan is je bedrijf weer over te nemen als je met pensioen wilt. Het geld wat die rechten op zouden kunnen brengen wordt je vastgoed meer waard of het wordt misschien weer gewoon verkoopbaar!. Ik denk dat als we al 15% van onze mest verwerken en dit loopt goed het opschalen ook zo gebeurt is als er meer dieren komen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.