Redactieblog

3 reacties

Individueel testen van geiten voorkwam ruimingen

Geitenhouders hebben door het individueel testen van dieren kunnen voorkomen dat hun bedrijf besmet werd verklaard met Q-koorts.

De ondernemers hebben na een positief tankmelkmonster van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) de dieren individueel laten testen via een laboratorium in Frankrijk, waarna de besmette dieren zijn afgevoerd. Bij de tweede monstername, van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), bleken de bedrijven niet besmet, waardoor grootschalige ruiming op de bedrijven niet gebeurde. Naar schatting hebben ruim twintig bedrijven op deze manier een besmetverklaring voorkomen.

Het ministerie van landbouw bevestigt dat het signalen heeft gekregen van deze werkwijze. "We weten niet in welke mate en op welke bedrijven het is gebeurd. De geitenhouders deden niets illegaals en we zijn ervan overtuigd dat we door de hoge frequentie van het tankmelkonderzoek alle besmette bedrijven hebben getraceerd", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Daan Dercksen, dierenarts van de Gezondheidsdienst voor Dieren, bevestigt dat het individueel testen van geiten op Q-koorts effectief is in de bestrijding van de bacterie. "Dat bevestigt deze zogeheten Franse route ook. De test geeft aan welke dieren besmet zijn en door deze dieren af te voeren verminder je de uitstoot van Coxiella burnetii op het bedrijf."

Het ministerie wilde vorig jaar december deze methode niet gebruiken vanwege tijdgebrek en twijfels over de betrouwbaarheid.
Voorzitter van de geitenhoudersvakbond Martin Rongen weet niet in welke mate de methode is gebruikt. "Geitenhouders deden het op eigen initiatief."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  overeem

  De GD wilde onze geiten niet individueel testen ook niet wanneer wij alles zelf betaalden. Waarom niet wilden ze ons niet vertellen. Laat hiervan de waarheid maar eens boven tafel komen. We zijn allemaal voor de gek gehouden om maar slachtoffer te blijven voor het de buhne.

 • no-profile-image

  geit

  de gd is verplicht om info van de uitslagen door te sturen naar het lnv dus dan word je als nog gepakt

 • no-profile-image

  geitenboer

  de boeren die zelf getest hebben via frankrijk zijn ook een vermogen kwijt aan geld . allemaal schuld door overheid,
  krijgen wij ook nog iets vergoed.
  het scheelt jullie in indergeval veel.
  anders had je nog meer bedrijven moeten ruimen, en waren er bijna geen geiten meer geweest.
  wij willen ook een schade vergoeding.
  voor invidueel testen.

Of registreer je om te kunnen reageren.