Redactieblog

Ierland gebruikt meeste grond voor landbouw

Ierland heeft in Europa het grootste aandeel van haar oppervlakte in gebruik als landbouwgrond.

Dat blijkt uit een overzicht van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. In Ierland wordt 73 procent van de grond gebruikt als landbouwgrond. Groot-Brittannië staat met 66 procent op de tweede plaats, gevolgd door 64 procent in Denemarken. Nederland staat met 55 procent op de vijfde plaats.

Denemarken heeft met 48 procent het grootste aandeel bouwland in gebruik, gevolgd door Hongarije (47 procent) en Polen (36 procent).

Op het gebied van grasland telt Ierland veruit het grootste areaal: 64 procent van het areaal bestaat uit grasland. Groot-Brittannië staat met 42 procent op de tweede plaats. Nederland staat met 38 procent grasland op plaats drie. Naast dit aandeel grasland bestaat Nederland uit 38 procent bouwland en 12 procent bos. 13 procent van het Nederlandse grondoppervlak is bebouwd. Daarmee is Nederland koploper in Europa. Het overige deel (13 procent) bestaat uit waterrijke gebieden en braakland.

In totaal bestaat Europa voor 39 procent uit bos, 24 procent bouwland, 20 procent grasland. 4 procent van het totale areaal is bebouwd, terwijl 13 procent bestaat uit waterrijke gebieden en braakliggend land. In Europa wordt 43 procent van de grond gebruikt voor landbouw, 29 procent voor bosbouw. Ongeveer 16 procent van de grond wordt niet gebruikt of alleen bejaagd. 11 procent van de grond is industrieel of als woningruimte in gebruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.