3 reacties

Grondaankopen nemen sterk toe

De provincies gaven vorig jaar bijna tweemaal zoveel uit aan de verwerving van grond in het buitengebied dan in 2008.

Vooral Noord-Brabant en Zuid-Holland kochten meer, meldt het jaarverslag van Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In 2009 heeft BBL 597 miljoen euro uitgegeven. Het grootste deel betrof aankopen in opdracht van de provincies. Een jaar eerder spendeerde het bureau 326 miljoen. Ook de aankopen namens het sinds donderdag opgeheven ministerie van LNV en andere departementen, stegen flink. Daarmee heeft BBL haar eigen begroting ruimschoots overschreden.

De onverwacht hoge uitgaven komen deels doordat zich veel aankoopmogelijkheden voordeden, stelt het bureau. Natuur is een van de belangrijkste doelen. Alleen in Gelderland werd minder geld besteed dan in 2008. Ook de hoge grondprijzen speelden een rol. Daarnaast worden gronden steeds vaker tegen volledige schadeloosstelling verworven.

Met het geld werd 10.243 hectare aangekocht, tegen 7.136 in 2008. Daarvan werd 2.000 hectare weer afgestoten. Gemiddeld zijn gronden ruim 4,5 jaar in het bezit van BBL voor zij een definitieve bestemming krijgen. Dit heeft te maken met de planning van grote landinrichtingsprojecten en het feit dat terreinen vaak worden aangekocht om later te ruilen in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Vanwege bezuinigingsplannen zullen de provincies dit jaar weinig nieuwe grondaankopen doen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  miltie

  wilders wil al die subsidie"s inperken en het C.D.A. met hun prominenten;deze regeer combi;moet je niet willen aldus hirtsballing ;;en dan verburg die meer deed voorde natuur maffia dan voedsel voorziening;;??

 • no-profile-image

  a hamstra

  Mooi laat ze maar verrekken van de honger in de wereld, Alles is veroorloofd voor die idiote linkse tuinen.
  Boeren tot welk soort behoren die eigenlijk.
  L.T.O/Z.L.T.O aaa wie zijn kant staat u.

 • no-profile-image

  gert

  Dan ook niet zeuren over voedselschaarste met al die zielige kindertjes in TV spotjes,de VN maar laten klagen over voedselgebrek,die worden daar voor dik betaal,met al die declaraties er bij {HERFKENS}

Of registreer je om te kunnen reageren.