2 reacties

Geen voorrang op het net voor duurzame energie

Groene stroom krijgt geen voorrang op het elektriciteitsnet.

Economieminister Maria van der Hoeven trekt haar plan hiertoe in, zo schrijft zij in een brief aan de Eerste Kamer.

Aanleiding is kritiek van de Raad van State, die vraagtekens heeft geplaatst bij de onderbouwing van de voorgenomen maatregelen. Producenten van duurzame energie, waaronder veel tuinders, zagen juist reikhalzend uit naar de nieuwe wet. Door de vele plannen voor elektriciteitscentrales dreigt overproductie, waarbij groene stroom het onderspit delft.

De voorrangsregeling werd vorig jaar door een meerderheid van de Tweede Kamer enthousiast ontvangen. De VVD-fractie in de Senaat twijfelde echter of dit wel past binnen de Europese wetgeving. Daarop won Van der Hoeven advies in bij de Raad van State. Die oordeelde weliswaar niet negatief, maar vond de gebruikte argumenten onvoldoende steekhoudend.

Concreet stelt de minister nu aan de Eerste Kamer voor het onderdeel van haar wetsvoorstel Wijziging Elektriciteits- en Gaswet dat voorrang voor duurzaam regelt, te schrappen. De overige artikelen wil zij handhaven, omdat deze zouden zorgen voor een verbetering van de gasmarkt en investeringen in netwerken bevorderen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Wokkels

    Is een WKK ook al duurzaam ?

  • no-profile-image

    Patrick

    Kijk nu eens, de Raad oordeelde niet negatief, en toch trekt deze gristelijke minister van gristelijke normen en waarden het plan in. Nieuwe kolen centrales gaan voor bij de gristelijken van Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.