Redactieblog

338 x bekeken

FAO: runderpest officieel uitgebannen

Runderpest is officieel uitgeroeid in de wereld. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO.

”Het is de eerst dierziekte die door vaccinatie is uitgeroeid. Daarnaast is het pas de tweede virusziekte, na de pokken die wereldwijd is uitgeroeid”, zegt onderzoeker Chris Oura van het Britse Institute for Animal Health. De strijd tegen runderpest heeft zestien jaar geduurd.
Runderpest is dodelijk voor runderen. Sinds 1950 is een vaccin beschikbaar voor de ziekte. In 2001 was in Afrika de laatste grote uitbraak. De bestrijding van de ziekte was volgens Oura niet eenvoudig, omdat bij een dier geen onderscheid is te maken tussen natuurlijke infectie en een gevaccineerd dier. ”Maar de runderpestcampagne is een goed voorbeeld om ook andere dierziekten te bestrijden”, aldus Oura.

Of registreer je om te kunnen reageren.