Redactieblog

12 reacties

'Druk maatschappij geen leidraad voor veehouderij'

De Nederlandse veehouderij moet zich niet laten leiden door maatschappelijke organisaties.

Dat zegt Chief Veterinary Officer Christianne Bruschke van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

"De maatschappelijke organisaties realiseren zich niet helemaal welk belang de veehouderij heeft voor de Nederlandse economie. Maatschappelijke acceptatie van dierlijke productie wordt belangrijker, maar het is niet het enige waar we naar moeten kijken", vindt Bruschke. "Het is goed dat er aandacht is voor welzijn, en we moeten dieren houden op een goede manier, maar we moeten ook verder kijken."

Bruschke ervaart dat de welzijnsdiscussie voor dieren vooral een aandachtsgebied is in westerse landen. "En dan zijn de standpunten hierover binnen Europa ook heel verschillend."

De aandacht voor diergezondheid is wel iets dat mondiaal speelt. "Vanuit het oogpunt van diergezondheid en het risico op de overdacht van dierziekten op mensen is het Nederlandse systeem waarbij dieren in stallen worden gehouden met een hoge bioveiligheid en waar niet iedereen zomaar in contact kan komen met vee een veel betere situatie dan die in ontwikkelingslanden waarin dieren en mensen veel intensiever met elkaar samenleven", zegt Bruschke.

De toenemende vraag naar dierlijke eiwitten vormt mede hierdoor volgens Bruschke een veterinair risico. "Er worden steeds meer dieren gehouden, vooral in ontwikkelingslanden. Hierdoor neemt het risico op nieuwe dierziekten en nieuwe zoönosen toe."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Ik voel helemaal geen druk, ik weet dat die maatschappelijke organisaties uit hun nek lullen en gezien de stijging in consumptie, denken de meesten in dit land er net zo over.
  Het is wel prettig dat men in Den Haag nu ook zover is dat onze manierde beste is. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook nog eens voor het milieu.
  En wat de prijsvorming betreft, ik red mij prima!!!

 • no-profile-image

  gezond

  Eindelijk eens zeer verstandige woorden uit DenHaag, heeft paar jaar geduurt maar toch.... Laat de agrariers nu eerst maar eens ondernemen en stel alleen een kader op waarbinnen dit moet gebeuren en verder geen gezeik meer van die terroristische clubs. Gelukkig worden vele van deze criminele club onhouden van subsidies.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goed bezig Bruschke, de maatschappelijke organisaties met de grootste bek kregen onevenredig veel invloed in den Haag de laatste jaren . Dat heeft gezorgt voor een vertrouwensbreuk tussen de meeste burgers en de overheid

 • no-profile-image

  schapenboer

  Weet je wel wie zich in het q-koorts debacle het meest door de maatschappelijke organisaties liet beinvloeden, juist ja bruschke! Wat een hypocriete trut.

 • no-profile-image

  Hans

  Chief Veterinary Officer Christianne Bruschke,bedankt voor dit wijze inzicht met dit geluid voelen wij ons ondersteund.Hopelijk worden er wijze lessen getrokken in Den Haag

 • no-profile-image

  Han

  Melkveehouder. Ik begrijp dat u blij bent met de uitspraak van dhr. Brunschke. Hij activeert u om nog meer vlees en melk te produceren, omdat de export goed voor Nederland is. Realiseer u wel, dat er mondiaal niet bepaald een te kort aan zuivel en vlees is. Dit betekent, dat u als producent de sluitpost van de rekening bent of anders gezegd, de Euros krijgt die over zijn na aftrek van alle toegevoegde kosten (verwerking, handel etc.) en belastingen. Uit ervaring weet u dat dat echt niet veel zijn de laatste jaren en zeker na einde EU steun zal dit (te) weinig zijn. Hier helpt een uitbreiding van het aantal eenheden niet, die garantie kan ik u geven uit ervaring met grootschalige veehouderij. De landbouw zal zich niet langer moeten laten verleiden de export van Nederland op te voeren, als ze er zelf niet beter van worden. Welke boer ziet zichzelf als Filantroop??

 • no-profile-image

  Realist

  Zeer verstandig, begrijpt LTO dit ook.

 • no-profile-image

  Trader

  Eindelijk iemand die tegengas geeft en niet met de vijand meehuilt. Nu afwachten of Maxime zijn rug recht houdt en deze man ondersteunt. Ik heb jaren tegen de milieuclubs gevochten maar hoor enkel maar een beetje gegniffel uit de landbouw en industrie als je dit onderwerp zoals nu helder gesteld door schrijver, ter berde bracht. De lafheid, laksheid en onderdanigheid is gigantisch groot binnen de sector. Ik verwacht dat de sector deze man dan ook niet zal steunen maar hem keihard laat vallen....
  De neef van Verhagen bleek ook niet sterk genoeg in de strijd om de belangen van de pelsdierhouders goed te behartigen... Dis sector, je hebt het aan jezelf te danken dat de milieuen dierenclubs zo succesvol zijn met hun afdreigmethodes.

 • no-profile-image

  Demeter

  Een bok voor de kar, een hond onder de handkar. Het is ooit ook verboden en niemand die je er meer over hoort.

 • no-profile-image

  Dr Gert Jan Mulder

  Zeer onverstandig van mevrouw Chief om de mening van NGO's minder zwaar te laten wegen. Zij beïnvloeden consumenten gedrag
  met hun argumenten. Je kunt de voorkeuren van consumenten maar beter serieus nemen, het zijn immers klanten. Struisvogel tactieken helpen niet.

  De generaliserende opmerkingen over ontwikkelingslanden zijn misplaatst. De chief zou eens moeten komen kijken.

  Estancia Wekerom, Uruguay
  extensieve duurzame veeteelt / hereford Aberdeen angus

 • no-profile-image

  gert

  De honden blaffen en de karavaan gaat verder

 • no-profile-image

  Patrick

  Gewoon volkomen negeren die Chief Veterinary Officer Christianne Bruschke van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).
  De dubbele standaard is enorm triest bij deze mensen. Ze praat over druk, misschien kunnen we praten over simpele verantwoordelijkheid, en omdat die misschien er niet is, ervaart ze dat als druk. Ik zou zeggen druk opvoeren uit de maatschappij totdat de
  dubbele moraal en standaard, wat zogenaamd als druk ervaren wordt, weg is. Zie hieronder de gespleten zuivelindustrie tong.
  Zie ==> Commissie zint op verplichte oorsprongsetikettering http://www.agd.nl/10110306/Nieuws/Platteland/Commissie-zint-op-verplichte-oorsprongsetikettering-zuivel.htm

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.