Redactieblog

304 x bekeken 11 reacties

De Bleker Aanpak

Toen Henk Bleker energiek het ministerie van ELI binnenliep had hij haast.

Snel een kopje koffie, een enkel handje schudden, de foto van zijn familie op het bureau zetten, en de directeur natuur binnenroepen. Er kwam een brief naar de provincies, waarin bezuinigingen op de uitgaven voor natuurbeleid werden gemeld. Met name de financiering van grondaankopen in de robuuste verbindingszones wordt direct stopgezet. Ook de aankoopplicht zal verdwijnen. Over het nut van natuurontwikkeling kan verschillend worden gedacht. Maar ik dacht dat daar afspraken over waren gemaakt. In het kader van het Investeringsbudget Landelijk Gebied is nog niet zo lang geleden zwaar onderhandeld tussen rijk en provincies. Afspraken over geld en resultaten zijn neergelegd in programma’s en afgezegend via bestuursovereenkomsten, allemaal op basis van de Wet inrichting landelijk gebied. De afspraken reiken tot 2014.

Onze nieuwe staatssecretaris denkt dat dat allemaal met een eenvoudig briefje ongedaan kan worden gemaakt. Het woord van Wilders, die vindt dat natuur een islamitisch concept is, wordt misschien belangrijker gevonden dan het nakomen van wat je hebt afgesproken. Het ligt voor de hand dat provincies het rijk via de rechter zullen dwingen tot uitvoering van de overeenkomsten. Maar dat zal wel niet gebeuren.

Provincies zijn namelijk ook niet zulke krachtige doorpakkers. Zij houden zich zelf ook niet aan afspraken. Ik doel er nu niet op dat ik zelf al meer dan een jaar wacht op een heel klein subsidietje voor een heel klein natuurgebiedje in een robuuste verbindingszone, maar wel op het feit dat de provincie Gelderland onlangs liet weten dat het geld op was. De potjes zijn leeg. Aanvragen worden niet meer in behandeling genomen. Niet alleen de rijksoverheid, maar ook de provincies zijn dus niet te vertrouwen.

Van mij mag het natuurbeleid worden afgeschaft als we er geen geld meer voor over hebben. Maar niet van de ene op de andere dag. Eerst afspraken nakomen. Het mag wel een paar miljoen kosten om betrouwbaar te blijven. Misschien had Bleker toch eerst een tweede kopje koffie moeten nemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dier

  Z'n voortvarendheid geeft de burger moed, en de aankoop natuurgebieden kan best wel even extra bekeken worden. Met boeren kun je ook heel goede afspraken maken.

 • no-profile-image

  geen boer

  de rentebetalingen over de staatsschuld (nu ongeveer 381 miljard) bedragen bijna 13 miljard euro per jaar. Probeer de schaal hiervan in te zien. Premier Rutte wordt hiermee geconfronteerd, en ik geef hem groot gelijk dat de stofkam door de uitgaven gaat. Hier zit namelijk ook het probleem, de NL staat leeft structureel op te grote voet. Aan de inkomstenkant zit het i.t.t. de zuid-europese landen wel goed, maar we geven veel te veel uit en dat moet stoppen.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Ik denk dat het er met dit land nog veel slechter voorstaat dan men de bevolking wil doen geloven. Het is niet voor niets dat er zo rigoreus wordt ingegrepen.

 • no-profile-image

  logisch denker

  Herkauwer moet snel gemolken worden, begrijp ik uit zijn verhaal. Wie helpt?

 • no-profile-image

  lol

  Zo is het toch altijd? Op de overheid kun je niet vertrouwen, zij volgt toch alleen de onderbuikgevoelens van de staat.

 • no-profile-image

  FritsO

  @geenboer, dat als er geen geld is niet veel uitgespookt kan worden is iedereen wel duidelijk in NL. Wat ik niet begrijp dat er éénzijdige maatregelen genomen worden. Immers, er zijn afspraken gemaakt wat geleid heeft tot het proces EHS en robuuste zones. Het is niet alleen zo dat natuur daarvoor geld kreeg maar dat er ook afspraken met geoormerkt geld naar andere vitale coalities is gegaan. Zo zijn bijvoorbeeld alle natuurgebieden kleiner of gelijk aan 10 ha opgeheven. Het stoppen zou kunnen echter zouden die 10 ha gebieden dan ook wederom opnieuw geherbestemd dienen te worden. Het snoeien in uitgaven van natuur zou kunnen echter door dit snoeien hebben andere vitale coalities de eerder verleende totale gelden ook niet meer nodig omdat de prestatie niet meer nodig is.
  Het is ridicuul te stellen dat we keuzes moeten maken en vervolgens alleen snoeien in een onderdeel dat zichzelf niet kan verdedigen onder het motto subsidieslurpers. als we 1 jaar de exportsubsidie stop zetten is de 16 miljard aan bezuinigingen gedaan... hoezo slurpers... investeren in de ruimte is juist nu nu er krimp op komst is belangrijk zodat verbreding mogelijk is en alternatieven voor eu gelden verkregen kan worden.

 • no-profile-image

  geen boer

  ook hier blijkt weer dat veel mensen gewoon niet begrijpen of willen begrijpen dat je niks doen kunt wanneer er geen geld is. Géén geld betekent écht dat je niks doen kunt, en moet wachten totdat er geld verdiend is. Al die onderhandelaars bij Rijk en Provincies die deze zogenaamde 'afspraken' gemaakt hebben snapten dit dus kennelijk niet, of meer waarschijnlijk: achtten hun eigen werkzaamheden dusdanig belangrijk dat men er vanuit ging dat hier nooit aan getornd zou worden. Rest het huidige kabinet niets anders dan subiet te stoppen met dit soort dingen, en met een heleboel andere ook. Het is niet anders. Tenslotte nog dit: "...Wilders, die vindt dat natuur een islamitisch concept is...." Bruil, ga je de ogen uit de kop schamen voor zulke borrelpraat! Op inhoud kun je het niet redden?

 • no-profile-image

  burger

  Geen boer, het geld is op?? het is meer een kwestie van keuzes maken, lijkt mij. Er is nog genoeg geld voor belastingaftrek voor tophypotheken. En zojuist toevallig eenvandaag gezien? 'Emissierechten betaald door overheid'

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Kan de aanpak van Bleker prijzen en Bruil legt maar natuur aan zonder subsidie.
  Volgens mij kun je dat wel betalen!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Willem heeft volkomen gelijk. Henk Bleker denkt kennelijk dat de landsregering een buitenstation van Omroep Noord is. Los van het feit dat er nooit een cent aan die verdomde Robuuste Idiotenbedenksels had mogen worden verspild en dat er per meteen gestopt moet worden met vrijwel alle natuurontwikkelingsprojecten en het aanleggen van 'nieuwe natuur',vereist het ten minste enig overleg en (moeilijk woord voor mijnheer Bleker) n-a-d-e-n-k-e-n, alvorens er zulke boude uitspraken gedaan kunnen worden. Spotvogel schreef het vandaag ook al ergens: er zijn vele miljoenen Nederlanders lid, donateur of begunstiger van een natuurbeschermingsorganisatie zoals Natuurmonumenten, Wereld Natuur fonds, De Landschappen et cetera. Al die mensen krijgen op deze manier wel een ongenadige trap onder de gordel van dit onversneden sloperskabinet. De enige troost voor dit moment is, dat het niet lang kan gaan duren voordat er weer nieuwe verkiezingen komen. Want deze kruik was al gebarsten toen men hem te water liet!

 • no-profile-image

  henk

  Bleker is als het jongetje dat zei dat de keizer geen kleren aan had !
  Nederland heeft geen behoefte aan nepnatuur met ecoducten op een zeebodem .
  De burgers willen een bos hebben waar ze in kunnen recreëren en een extra viaduct zodat ze niet elke dag in de file staan .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.