3 reacties

Consumptie in Nederland leidt tot soortenafname

De Nederlandse vraag naar goederen uit tropische landen leidt tot een afname van de biodiversiteit.

Om deze teruggang van soortenrijkdom te stoppen, moeten producenten hun handelsketens verduurzamen.

Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vandaag verschenen studie naar aanleiding van een internationale conferentie over biodiversiteit in Japan. Volgens de onderzoekers slaagt Nederland er binnen zijn grenzen wel in de afname van de soortenrijkdom af te remmen. Wereldwijd gezien leidt de Nederlandse consumptie echter tot een versnelling.

Certificering van producten is volgens het PBL een belangrijke wapen in de strijd tegen de achteruitgang van de biodiversiteit. Ook zouden producenten bij het investeren in lokale economieën meer rekening moeten houden met de diversiteit aan dieren- en plantensoorten.

Tenslotte dient volgens de onderzoekers de overheid haar armoedebestrijdings- en biodiversiteitsbeleid beter op elkaar aan te laten sluiten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  ja die 16 miljoen en een beetje mensen in nederland verzieken de hele aarde het is een schande de rest van de wereld is zo goed bezig 6 miljard mensen maar nederland verpest het voor iedereen ging gisteren dodo`s zoeken allemaal dood uitgestorven was iemand uit limburg die een pak melkpoeder (uit Nieuw Zeeland)open knipte. Dus wat er ook gebeurt op de wereld het is de schuld van nederland want mensen in andere landen dragen geen verantwoording voor de goederen die ze exporteren en daarvoor geld in hun zak steken PS bedankt door jullie schuld zijn de dinosaurussen uitgestorven ik heb het altijd geweten waarschuinlijk waren het die lui van PBL met die grote zaken maaltijden in het vliegtuig naar Japan

 • no-profile-image

  Leen

  Zo probeert PBL haar eigen bestaansrecht te bevestigen.

 • no-profile-image

  Linda Coenen

  PBL heeft vast niet gekeken naar consumptiepatronen van andere landen. maar het PBL zegt ook niet dat het ALLEEN de schuld van Nederland is. Maar ga es op bezoek bij indianen in Costa Rica: je moet eerst uren reizen, diep de bergen in omdat Delmonte en Chikita er bananen telen in de vruchtbare dalen waar vroeger voedsel voor Costaricanen geteelt werd. En die bananen liggen ook hier in de super: gewoon niet kopen!

Of registreer je om te kunnen reageren.