342 x bekeken

Verburg neemt meeste wijzigingen Natura 2000 over

Landbouwminister Gerda Verburg stemt in met bijna driekwart van de wijzigingsvoorstellen voor Natura 2000.

De overige voorstellen van de provincies zijn volgens haar in strijd met de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. Dat schrijft zij vandaag in een brief aan de de provincies. In totaal werden er 114 wijzigingsvoorstellen voor 49 gebieden ingediend. Hiervan hebben er 81 betrekking op de doelen en 33 op de begrenzing.

De provincies hebben tot nu toe 71 voorlopige beheerplannen ingediend. Hierin geven zij aan hoe er met de kwetsbare natuur in de Natura 2000-gebieden moet worden omgegaan. Volgens Verburg is het grootste deel van de doelen haalbaar. Wel erkent zij dat de stikstofproblematiek een belemmering vormt in 50 van de 162 gebieden; een oplossing daarvoor is er nog niet.

Vanavond houdt de Tweede Kamer een spoeddebat met Verburg en minister-president Jan Peter Balkenende. De premier drong er bij voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie op aan de regels voor Natura 2000 minder strikt te hanteren. Met name de linkse oppositie is hier verbolgen over. Barroso gaf Balkenende overigens nul op het rekest.

Of registreer je om te kunnen reageren.