Redactieblog

336 x bekeken 46 reacties

Veerman: quotum kopen voor deze prijs is onbegrijpelijk

Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds melkveehouders zijn die voor het huidige prijsniveau melkquotum kopen.

Dat zegt oud-landbouwminister Cees Veerman op een bijeenkomst van het BAJK. "Het melkquotum gaat in 2015 verdwijnen. Er zijn nog steeds mensen die denken dat het niet gaat gebeuren, maar ga maar van mij aan: het quotum gaat verdwijnen." Hij verbaast zich erover dat er nog steeds veel geld betaald wordt voor melkquotum dat over vijf jaar verdwijnt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Je zou je wel eens kunnen vergissen in de uitkomst... Het was van mijn kant meer bedoeld als wie kaatst kan de bal verwachten op de geplaatste opmerking van 'agrarier', dus til er niet te zwaar aan.

 • no-profile-image

  agrarier

  Ha, eindelijk allemaal eens aan het werk ,en dat na 25 jaar rust .In begin jaren 80 was een boer met 70 koeien groot en zowat 30 jaar later is dat nog zo . Dus nu moeten de boeren net zo als in de tuin bouw sector aan het werk en op ze minst 200 koeien gaan melken zonder dat ze door de hele gemeenschap gesponsord worden

 • no-profile-image

  melkveehouder

  We hebben het nu eigenlijk alleen over de extreme groeiers, Die tot over hun oren gefinanciert zijn. Volgens mij is er ook nog een hele grote middengroep die een "gemiddeld"quotum hebben.Deze mensen kopen elk jaar een deeltje bij om met het gemiddelde mee te komen. Vaak (altijd) uit eigen middelen. Als deze boeren dit niet hadden gedaan hadden ze nu nog 25 koetjes en daar blijf je geen boer mee.En Teun, alles en iedereen koopt iets voor veel geld en het is over een paar jaar niets meer waard!

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Melkveehouder, jou gun ik een totaal vrije markt.En wel direct. Alle toeslagen eraf en verder zie je het maar. Kijken hoe jij er over 2 jaar over denkt.

 • no-profile-image

  boerinneke

  Awel Veerman als gij zo goed weet wat er gaat verdwijnen, kunt gij dan A.U.B. ook zeggen wat er echt definitief wel gaat komen???? Anders kunde gij uwen mond misschien beter dicht houden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het veehouder uit Fryslan!!!... Melken kan ook een Hobby zijn!!!... En dat mag geld kosten, waarom niet (?). @ Boer Knap ik bewonder uw optimisme!!!... Nog 5 jaar kan u daar van genieten!!!... Maar bijkopen doet u toch niet ?. Daar bent u toch te verstandig voor ?.

 • no-profile-image

  henk

  Ook nergens in Europa zoveel Natura 2000 plannen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Inderdaad willem, ik zit met een lage kostprijs (21 cent), niet teveel vreemd vermogen en toch met redelijk moderne gebouwen en heb het arbeidstechnisch goed voor elkaar. In het verleden niet te gek gedaan en toch een goed inkomen. Ik kijk ook wel eens met een jaloerse blik naar die nieuwe stallen, maar als in dan bijvoorbeeld in de boederij lees van een financiering van 2 euro, pas ik toch. Je brengt 15 tot 20 cent naar de bank die ik in m'n zakken houd. Hoef ik niet krom voor te liggen. Nee, laat anderen maar krom liggen, ik doe het wel op m'n eigen manier.

 • no-profile-image

  veehouder

  veel boeren denken dat als je hard werkt ook veel gaat verdienen en daarom kopen ze quotum dan ben je verzekert van werk. je hebt weinig vrije tijd om geld uit te geven dus voelt een boer zich rijk.

 • no-profile-image

  We zullen melken tot dat er

  Veerman weet nog steeds niet dat melkveehouders melken en doorgaan tot dat het beter of slechter wordt.

 • no-profile-image

  Het grote probleem van (melkvee)boeren is, dat ze eigenlijk geen echte ondernemer zijn, waren ze dat wel, dan zouden ze die idiote mq prijs niet betalen, waardoor de prijs vanzelf zou dalen. Helaas.. de melkboerkes doen het zelf hoor. En aub niet gaan klagen als de melkprijs in een dip zit.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @boerinneke. Het komt niet, maar het is er al: geen uitbreiding voor alle dierlijke sectoren door en in natura 2000 gebieden. De "schadecirkel" kan te pas en te onpas herzien worden. Dat wordt gewoon afhankelijk van de soort die (volgens gestuurde deskundigenrapporten) bescherming vraagt. En als dat nog niet voldoende is, dan wel voor de soort die zich mogelijk kan ontwikkelen bij de juiste habitat. M.a.w. men reguleert op die manier de productie hoe het de overheid uitkomt. En wel voor álle dierlijke sectoren.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Cees Veerman promoveerde op het proefschrift "Grond en Grondprijzen". Vervolgens was hij jarenlang Directeur DLO, was een van de oprichters van The Greenery en ruimde als minister van LNV miljoenen kippen en kalkoenen en draaide als toegift honderden of duizenden pluimveehouders direct of indirect de nek om. Nu is hij al drie jaar bezig om van Natuurmonumenten 's lands grootste scharrelveehouderij te maken. Wat weet zo'n man nou van melkquota af?

 • no-profile-image

  gert

  Wat brengt de aankoop van landbouwgrond voor natuur dan op? En wie moet dat weer betalen ?Veerman kan dat vast wel uitleggen als voorzitter van Natuurmonumenten!!

 • no-profile-image

  boer mieras

  ze moeten de quotumregeling in stand houden ik kan van dat geld wat ik daar van vang in een grote auto rijden en in een groot huis wonen. laat die stomme boeren die zo nodig koeien willen melken maar betalen ik blijf wel lekker op mijn nest liggen in de ochtend

 • no-profile-image

  willem

  Gerda, wil je het quotum graag nu kwijt,
  voordat het geen flikker meer waard isof heb je ook heel veel in quotum geinfesteerd en voel je je nu op de tenen getrapt.
  Gebruik de volgende keer graag een andere naam, dit is nml strafbaar.

 • no-profile-image

  gerda verburg

  beste mensen laat u niet van de wijs brengen het quota gaat niet verdwijnen.dus beste boeren nu toeslaan voor dat de prijs nog hoger word

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Het GWB is zo machtig dat de grootste groenteglastuinbouwer(AAA-Bank) zelfs een schoothondje is. De producenten in de agrarische sector zijn zo verdeeld dat ze verdoemd zijn uitgemolken te worden totdat zij financieel droogstaan. Samenwerkingsverbanden met het GWB zijn mogelijk zolang het financiele risico maar niet bij hun ligt. Wel het marketingsvoordeel, dat wel natuurlijk. Kijk voor de aardigheid ook eens op foodlog.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Melkveehouders hoeven niet zo bang te zijn dat hun meest gekregen quotum verdwijnt. Tegen die tijd heeft de grote financieerder al wel via lobbywerk dit voorkomen. Je denkt toch niet dat ze iets gaan financieren wat uiteindelijk niets waard blijkt te zijn ?

 • no-profile-image

  Boer

  Laat iedereen zijn eigen beslissing nemen! Stilstand is achteruit boeren,maar doe niet te gek in onzekere periodes.Kijk goed naar je eigen plaatje en niet naar de buren,maar blijf wel ondernemer anders blijf je geen boer.Als je dan iets duur moet kopen kun je jezelf afvragen of het verantwoord is.Maar het kan beter te duur zijn dan niet te koop,zoals hier in Ontario

 • no-profile-image

  prutser

  Typisch iets voor de gemiddelde Nederlandse melkveehouder om zoveel te betalen voor melkquotum, doen ze nergens anders in Europa, behalve hier. Men wil tegen elkaar op boeren, als het er van de buitenkant maar mooi uit ziet, dat telt vaak volgens mij. En er wordt toch zo weinig verdiend zodat iedereen weer heel nodig steun moest hebben uit Brussel? Betaal dan niet zoveel voor gebakken lucht!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Prutser, u mag van mij wel een betere naam zoeken, b.v. nadenker!!!... U schrijft; 'als het er van de buitenkant maar mooi uitziet', verstandig opgemerkt!!!... "" Schijn bedriegt"" vaak, wat heb ik aan mooi dit en mooi dat, als ik het niet betalen kan !!! (?). groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Jan

  Veerman weet meer wat er in de toekomst gaat gebeuren dan ons boeren. Zolang niet de boeren niet massaal de baricaden opgaan (meer dan 50%) in de EU, wordt dit beleid gewoon voortgezet. Om te zorgen dat het beleid onveranderd kan worden voortgezet zullen de melkprijzen aangepast worden (interventie ed) dat ze net niet kapot gaan, zodat de overgrote meerderheid van de boeren wel doormelkt. Verdeel en heers politiek

 • no-profile-image

  Boer

  Ik zal het vuur uit de sloffen lopen voor een appel en een ei? Hoeft niet meer piet. Ik weet al hoe dat voeld. We hebben de zaken nu anders aangepakt. Hoewel niet elke dag even gesmeerd loopt en er altijd dingen zijn die verbeterd kunnen worden hebben we het nu goed. Wij hebben heel veel eigen vermogen in ons bedrijf en de bank belt alleen om te vragen of ze nog wat geld kunnen slijten en om te vragen hoe ze ons nog beter van dienst kunnen zijn. Geloof me, dat is wel eens heel anders geweest. We hebben een heel best inkomen en tijd voor voor de kinderen en andere prive zaken. Mijn persoonlijke mening is dat je je bedrijf niet al te kwetsbaar moet maken en dat je te veel afhankelijk wordt van andere partijen. Persoonlijk zou ik mij als jonge nederlandse boer dus niet diep in de schulden steken om mijn vaders en opa's levenswerk voort te zetten. De prioriteit is nu dat het familiekapitaal uit de bankrekening gehouden wordt van de de graaiers. Is je kostprijs aan de hoge kant en heb je twijfels of je bedrijf de concurentieslag kan overleven moet je niet wachten tot de laatste minuut. Als ondernemer verkoop je je bedrijf omdat er nu nog mensen zijn die het van je willen en kunnen kopen. Daarna heb je verschillende opties. Je kunt je centen bijvoorbeeld investeren in of bij de graaiers want die halen over je vermogen een voortreffelijk divident. Tja, if you can't beat them you might as well join them. En als je wil melken is bv Canada interesant. Daar kun je vooruit berekenen hoeveel inkomen je gaat genereren en de banken daar lenen daarom graag geld aan melkveehouders. Blijf niet stug doorploeteren totdat je geen opties meer hebt.

 • no-profile-image

  willem

  Prutser`` Helemaal mee eens, als je ziet dat het quotum in Duitsland rond de 17 cent per liter is en hier rond een euro.
  terwijl de melkprijs nagenoeg gelijk is.
  En dat je voor deze huidige quotum prijs ten opzichte van de melkprijs 20 jaar moet melken, dan denk ik dat veel boeren hartstikke gek zijn en teveel naar de buurman kijken. De kostprijs word alleen maar hoger en de winst steeds minder. En dan steeds maar schreeuwen dat het er niet meer uit kan, dit zijn al de boeren die veel quotum hebben gekocht.
  Ik ken ook mensen die een kostprijs hebben van 20 cent , deze hebben een patent leven, geen zorgen en dat werkt veel plezieriger. Het leven is te kort om er niet van te genieten en alleen maar met je werk getrouwd te zijn.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Veerman geeft als het ware een advies . Een advieseur geeft advies en de gene die het opvolgt is zelf verantwoordelijk voor het resultaat . Dus als Veerman gelijk heeft mogen de kopers van nu niets zggen . Heeft hij ongelijk mogen de niet kopers van nu niets zeggen . Want iedereeen beslist zelf wat hij doet en is dus zelf verantwoordelijk . En kan nergens geen verhaal halen . Denk aan de profeet die vorig jaar hoge melkprijzen voorspelde . Degene die hier op investeringen gedaan hebben hoeven bij hem ook niet aan te kloppen .

 • no-profile-image

  Han

  Een Hobby kost Geld.
  Als buitenstaander krijg ik steeds meer het gevoel, dat de Nederlandse veehouderij door hobbyisten wordt bedreven. het quotum wordt voor bedragen gekocht dat er voor de arbied niets over blijft. Vele jaren na de koop kost quotum nog steeds geld. Hieruit kan ik afleiden dat Melken een Hobby is.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Altijd, dezelfde,Waarom die aanval op DE melkveehouderij? Er is een groepje onder leiding van een fries? vrouwtje dat nogal eens klaagd, dit wil niet zeggen dat de HELE melkveehouderij een ander de schuld geeft.En noem eens een sector die anderen niet de schuld geeft en niet zeurt.

 • no-profile-image

  willem

  Verbaasde lezer. mee eens als iemand
  zeurd en schreeuwd, is het altijd een ddb
  er. Want dit lijkt hun laatste redmiddel.

 • no-profile-image

  gli

  Mensen,

  Het doet er niet toe of Veerman een CDA-er of VVD-er of een ultra-linkse is. Hij is wel realist. En daar gaat het om. Er zijn nog teveel boeren die de ongebreidelde groei zo hoog in het vaandel hebben staan dat zij melk kopen voor een prijs die zij nooit terug kunnen verdienen. Wat hun leidraad vaak is?
  a. Ik wil niet aan de fiscus betalen
  b. Veel liever wil ik aan de bank betalen. Dat heeft mijn accountant en relatiebeheerder van mijn bank mij altijd geadviseerd
  c. En als de mensen die nog steeds roepen dat het een onmogelijkheid is dat de quotumregeling wordt afgeschaft nu toch nog eens gelijk krijgen? Vis ik dan niet achter het net?
  d. En als de zuivelindustrie nu zelf eens het productieniveau gaat regelen, vis ik dan niet opnieuw achter het net?
  e. En mijn eigen drive van groeien, groeien en nog eens groeien kan ik toch niet uitschakelen?
  f. Stilletjes denk ik dan dat mijn buurman en die zijn buurman, degenen zijn die moeten stoppen, maar dat is toch echt mijn eer te na!
  g. Ik ben degene die kost wat kost boer wil blijven. Ik ben ook degene die hoopt dat anderen afvallen. Ik ben ook degene die denkt of althans probeert degene te zijn die voor heel weinig verdiensten zelfstandig ondernemer zal blijven. Ander werk is er niet en lokt mij ook niet.
  h. Eindconclusie: al moet ik armoe lijden, ik wil boer blijven. En al kan ik met beide ogen zien dat de prijs die ik betaal voor het melkquotum mij dik geld kost ik zal bij elke eurocent die ik kan missen mij afvragen of ik hem niet zal gaan besteden voor de aankoop van melkquotum.
  i. Zo zal elke boer die honderd procent ondernemer wil zijn reageren.
  En of hij gelijk heeft? Als hij oud zal zijn zal blijken of hij gelijk gehad heeft.

 • no-profile-image

  gert

  Grond aankopen voor Natuurmonumenten kan blijkbaar wel uit

 • no-profile-image

  koetje

  Ja Teun melkveehouders zijn net als burgers die kopen op de "overwaarde" van hun woning een nieuwe auto of boot.De gevolgen hiervan zijn bekend.

 • no-profile-image

  verbaasde

  boer knap ver weg,In principe heb je gelijk maar die andere sectoren in Nederland hebben hetzelfde probleem, De retail! Denk je nou echt dat bv een AH enig medelijden met ons heeft? Deze clubs gaan maar voor 1 ding: Het goedkoopste. Zo lang zij de macht hebben zal er niks veranderen.En daar kan een DDB of zelfs een Europese variant niks aan veranderen. In elke sector in onze maatschappij zijn de kleintjes weggeconcurreerd door de GWB.
  Dus we moeten ons als"kleintje"of onderscheiden in onze producten of groeien.valt me trouwens wel op dat de fanatieke DDBers in onze streek bijna allemaal veel groter als gemiddeld zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Onbegrijpelijpelijk dat een Christendemocraat zo liberaal denkt, het afschaffen van het quotum kost veel melkveehouders de kop in Nederland, een ijskoude sanering wordt in gang gezet ,met als winnaars de grote retailers en andere multinationals

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het @ Melkveehouder,. Ik deel uw mening!!!...

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Dus je koop iets voor veel geld, wat over een paar jaar niets meer waard is. Nou dan wordt er veel geld verdient in de melkveehouderij. Wat een afschrijvingen vinden hier wel niet plaats......Echt ik heb mij totaal vergist in deze sector. Mijn totale excuses hiervoor......

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik vind het niet leuk om te zeggen, maar er zijn ook sectoren die aan het infuus van de bank liggen met verhoogde rente, en die banken worden weer gesponsord door Woutertje Bos die de belastingcentjes uitdeelt. De arme belastingbetaler is dan twee keer de klos, ze mogen ook nog de bijstand betalen. Kun je van de melkveehouderij niet zeggen, die hebben (helaas) de stoppers van pensioen mogen voorzien wat de overheid geen cent heeft gekost. Kijk, je hebt directe en indirecte subsidie. Moet je wel willen zien.

 • no-profile-image

  altijd

  Dus straks niet zeuren dat jullie kostprijs te hoog is door allerhande regels van de overheid zoals de melkveehouderij de schuld altijd aan een ander wil geven

 • no-profile-image

  Boer

  Ik baal er van als alleen anderen de vruchten kunnen plukken van mijn harde werk. Quotum schept eenheid en macht van de producent. De graaiers hebben veel liever verdeeldheid zoals hier op dit forum. Hoe anders kunnen ze maximaal meeprofiteren van de melkveehouderij? Tuurlijk, er zijn genoeg mensen die kunnen melken voor twintig cent. Is dat slim? Is dat zakelijk? En hoelang kun je dat volhouden? Kan zoonlief nog in het bedrijf want hoe kan het in godsnaam overgenomen worden als er niet eens gereserveerd kan worden. Hoeveel koeien moet hij straks in zijn eentje melken? Tweehonderd of driehonderd?Dat vrouwtje uit friesland is zo dom nog niet. Er MOET fatsoenlijk verdiend kunnen worden zonder dat je jezelf kapot moet werken. Kijk naar de andere sectoren in nederland. Bijna allemaal buiten spel gezet door de wereldmarkt, de politiek de regelgeving en de graaiers in het kleine dure nederland. Wat teld staat onder de streep.

 • no-profile-image

  Boer

  In Canada deelt de melkveehouderij de lakens uit. Er is geen reden anders dan een stel graaiers die heel hard lobbyen waarom nederland en Europa dat niet zou kunnen. Ik denk dat de grote reden is dat het moeite kost. Kijkend naar de andere (kapotte) sectoren wordt gelijk de handdoek in de ring gegooid als de graaiers een poging doen de melkveehouderij te ontmantelen, omdat men denkt er toch geen weerstand tegen te kunnen bieden. Dat is onjuist. Er kan wel degelijk weerstand tegen geboden worden maar te veel melkveehouders zijn net als veel boeren in andere sectoren waren nl te eigenwijs, te trots, te naief en te dom om dat onder ogen te zien. En die hebben nu niks meer.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Teun, quotum is gefinancieerd met als onderpand de grond en gebouwen. Als het quotum verdwijnt, wat gaat gebeuren, lijdt de bank geen centje pijn. Daarom waren ze ook zo aardig voor melkveehouderij, ze moesten de grond hebben. En dat gaat ze lukken!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Cees moet maar eens eerst in de spiegel kijken, veel te veel natura 2000 er doordrukken ten koste van veel te veel belastingsgeld, anderen zijn puinhoop laten opruimen

 • no-profile-image

  Boer

  Veerman heeft mischien gelijk, maar het is nog lang geen 2015. Een open wereldmarkt weten we al komt er niet, en de Amerikaanse regering heeft al toegezegd dat ze hun melkveehouderij zullen blijven blijven steunen. Mocht het quotum toch verdwijnen dan anticiperen melkveehouders dat het fabrieksquotum dat daarna komt op het oude quotum gebaseerd zal zijn. Het is gewoon gokken, en mischien hebben de gokkers het bij het juiste eind.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  De grote financierder gaat er wel van uit dat het quotum verdwijnt. Men verwacht dat over 10 jaar de bedrijven verdubbeld zijn. Als daarvoor allemaal quotum gekocht zou moeten worden, is die groei niet eens mogelijk. De rentekosten zouden dan zeker te hoog worden. Ook kent de bank geen zekerheid toe aan quotum.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo denk ik er ook over @ Boer Knap. Wij hebben nog een piepkleine schuld op ons bedrijf (minder dan 3%van de waarde) en hebben de uitbreidingsplannen in de ijskast gedeponeert!!!... Laat anderen maar rente betalen en schaal vergroten.

 • no-profile-image

  Kritische lezer

  Ja, maar Jan uit Mastenbroek, dit is ook maar zolang als het duurt. Waarom denk je dat er zo weinig opvolgers zijn? Niemand heeft zin om z'n leven lang te werken, risico's te nemen ook nog nagetrapt te worden. Dit houdt echt wel een keer op. Er komt een moment (net als in de Sovjet-Unie) dat de landbouw weer belangrijk wordt. Maar dan hebben we al veel kapitaalvernietiging achter de rug. Dan heb ik het nog niet eens over de kennisvernietiging, deze gaat tenslotte over van ouders op kinderen. Van Wageningen hoeven we wat dat betreft ook niet veel te verwachten, daar is de kennisvernietiging al eerder ingezet.

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.