Redactieblog

393 x bekeken 38 reacties

Veerman: huidige ondernemerstactiek werkt niet meer

Met de huidige ondernemerstactiek van met regelmaat een spantje extra aan de stal bouwen en een paar dieren erbij red je het niet voor de toekomst.

Dat zei oud-landbouwminister Cees Veerman tijdens een bijeenkomst van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK). “Ondernemers moeten keuzes gaan maken. Je moet of een enorme schaalsprong gaan maken en gaan produceren voor de wereldmarkt, of een andere filosofie voor je bedrijf kiezen”, aldus Veerman. “Je moet als jonge ondernemer duidelijk voor ogen hebben welke kant je op wilt en ook daadwerkelijk een keuze maken. Als je door gaat op de huidige manier met stapsgewijze groei red je het niet voor de toekomst.”

Veerman benadrukt dat duurzaamheid bij de agrarische productie van een groot belang is. “Je moet doen wat mag en niet wat er kan. Je moet je gedragen als een beschaafde burger en een correcte ondernemer. Je moet aan de burger kunnen uitleggen wat je doet.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Teun Tuinder, Ook al worden de stallen alsmaar groter ergens verdwijnt er een ander want de varkenshouder heeft varkensrechten nodig om te groeien dit is wel het grote verschil in de glastuinbouw daar kwam er alleen maar bij zonder dat er ergens anders wat weg ging

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Wie denk jij dat de bank het meest serieus neemt Frits?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hallo @Jan, uit Friesland. Lezen is ook belangrijk !!!... Werken doe ik al 45 jaar!!!... Nu doe ik nog een beetje hobbyen, werken doe ik gemiddeld 3 uur per dag en 5 uur observeren!!!... Alleen "het oog van de Meester maakt het paard vet". Dan nog 2 uur achter de PC, 8 uur slapen en de rest is vrije tijd !!!... Ik dank u voor uw aandacht. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Scenario Veerman; snelle groei in Nederland betekend hoge financieringen (goed voor de banken), je bedrijf wordt kwetsbaarder (zie de tuinbouw op dit moment), bedrijf wordt lastiger over te nemen (familie bedrijf lijkt dan einde oefening) , bedrijven komen verder van de samenleving te staan (agrarische fabrieken waar de consument erg kritisch over is) . Waar zit het voordeel dan voor de boer?

 • no-profile-image

  boer

  Goed gezien melkveehouder, zo is het maar net. Mest zelf varkens en bij de varkensboeren is het al net zo erg. Hoe groter hoe mooier, anders ben je voor de buitenwereld mislukt als ondernemer. En wat heeft deze ratrace ons tot nog toe gebracht ? ( behalve aanzien in de buurt en familie) Een marginaal inkomen zeker wanneer je dit afzet tegen de risico's , je uren en al je verdere zorgen. Een doodlopende weg want het is nooit groot genoeg.

 • no-profile-image

  juliusgalama@hotmail.com

  Hoorde laatst op een lezing van alfa beag als de melkveehouderij zo snel zou groeien als de rabobank voorspelt dat er elk jaar 20 eurocent extra financiering per liter bij komt. Dit met een gemiddelde financiering van 1,10 zitten we over 5 jaar met een gemiddeld melkveebedrijf met 850.000 liter en een financiering tegen de 2.000.000.
  Als je 5 procent rente rekent, komt dat neer op 10 cent per liter alleen al aan rente, los je nog niks af. Dus denk ik niet dat het in zo'n vaart zal lopen.
  Ik denk dat het voor iedere boer verstandig is om na te denken, kan ik groeien (financiele middelen, stal, grond (of mestafvoer)) En je zit nog met dat quotum. De bouwkosten kunnen nu wel 10% lager zijn, maar we zitten nog 6 jaar vast aan de quotering. En 10% lagere bouwkosten is immers maar 2 jaar rente!
  Wat ik hier even mee wou zeggen is dat het lang niet altijd beter is om groot groter grootst te zijn. Al denk ik niet dat kleine bedrijven het meeste toekomstperspectief hebben.

 • no-profile-image

  dirk

  Piet heeft het goed voor elkaar,zoiets is ook mijn streven!Vraagje aan Piet:wanneer ging jij denken zoals je nu zo vaak schrijft dat niet groter maar beter je motto is ,als ik het zo mag omschrijven?Gegroet!

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Vandaag een column van Ron Lodewijks in het Brabantsdagblad. Gaat over Wien van den Brink maar ook over de varkensfokkerij in Brabant.Wat blijkt de grote varkenskoppen willen nog veel groter. Zij denken met die schaalvergroting wel mee te kunnen op de wereldmarkt.Echter de bevolking ziet dit niet zo zitten. Maar de agrarische lobby krijgt het weer voor elkaar.Bouwen maar jongens.....het landschap weer de pineut en het milieu is weer ondergeschikt.Vergis u niet , de AAA Bank financiert dit waarschijnlijk allemaal. De marges zullen wel klein zijn maar de aantallen moeten dit goed maken. Ja ja ,dat dachten ze in de glastuinbouw ook tot dat .......Juist ja. Dan kan de staat weer bijspringen. Over maatschappelijk verantwoord ondernemen gesproken......lang leve foodlog

 • no-profile-image

  liever verantwoord

  Inderdaad zoals zoveel reacties, vind ik het ook makkelijk praten van Veerman, en ook tegenstrijdig want, groter groeien is juist niet aan de burger uit te leggen. En dat snelle, grote groeien, nou die liggen het meeste wakker, maar daar heeft Meneer Veerman, geen last van, volgens mij, is hij de realiteit en praktijk een beetje kwijt!?

 • no-profile-image

  Frits

  Varkensrechten ben je nodig, echter wat te denken van de gratis gegeven rechten ? Wat te denken van de vrijstellingsregeling ? Alleen daarom is de varkensstapel in 2 jaar tijd met meer dan 1 miljoen toegenomen.
  Ik heb overigens meer respect voor die boeren die 1 a 2 spanten erbij doen met minimale leengelden dan de grootinvesteerder die zich tot de nek in de schulden stopt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat is het Probleem Teun !!!... Of je financieert zelf, of de Bank financieert. Degene die geld leent, moet doen wat de uitlener dicteerd !!!... Zo werkt dat in de Praktijk.

 • no-profile-image

  Gerard

  Veerman heeft gelijk,bij een totaal slag naar duurzaamheid en opschaling en of specialisatie komt de boer vooruit in de vaart der volkeren,dit is goed voor de ondernemer,het volk en de welvaart.
  Maar een boer moet niet automatiche het advies van een voorlichter volgen,hij moet zelf aan de slag, met een visie en een calculatie.

 • no-profile-image

  geen boer

  had iets meer verwacht dan deze tegeltjeswijsheden Cees. Je lijkt Verburg wel!

 • no-profile-image

  Kritische lezer

  Voordeel van zo'n kinderboerderij is in elk geval dat je geiten niet worden geruimd.

 • no-profile-image

  lintelose

  Ze maken van Nederland een natuurland. De boeren verdwijnen als sneeuw voor de zon. We kunnen beter alles importeren, toch? Lekker goedkoop. Geen idee wat je dan eet, maar goed als het maar goed voor het milieu is ...

  Wij boeren gaan ten onder, maar blijkbaar is Nederland zonder haar boeren gezonder ?!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het is jammer dat het advies zo laat komt van meneer Veerman. Duizende boeren zitten nu met de gebakken peren, door de verkeerde voorlichting!!!...

 • no-profile-image

  ......

  massa is kassa................

 • no-profile-image

  brabant

  Ze zullen in het buitenland wel wakker liggen van jouw varkensrechten heer v. d. Zanden ut Venlo. Dus niet.
  De ratrace zul je niet in nederland moeten winnen maar in het buitenland. Anders zul je redeloos verloren zijn.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Dat klopt vd Zanden. Echter het blijft een feit dat je met megabedrijven financieel kwetsbaarder wordt.Het percentage eigen vermogen wordt dan veel te hoog. Als er dan een calamiteit uitbreekt ga je zo kopje onder omdat je bijna geen geldelijke reserves kunt opbouwen Als er al wat verdient wordt zijn er wel weer regels waardoor je moet investeren. Daarbij wordt er veel te gemakkelijk van uit gegaan dat grote bedrijven beter renderen.Dat zal op papier wel zo zijn maar in de praktijk kan dat wel eens bitter tegenvallen. Ik zie bij mij in de buurt mensen die al AOW krijgen en nog steeds een modern bedrijf hebben. Leuk .Maar het is aan de straat stenen niet te slijten.Doe je het dan goed ...?

 • no-profile-image

  brabant

  Wie zou het minste verdienen: Rabobank, voerleverancier, boer, supermarkt?

  Wie heeft het meeste risico?

  Welke vraag moet je je dan stellen? Is NL het goede land om te investeren als je weinig of geen invloed op kostprijs kunt uitoefenen op je product.

  In het land waar je het goedkoop kunt produceren en het meeste voor je product wordt betaald daar is de toekomst voor de boer.

  Een nederlandse boer met de beste kennis van produceren wint daar altijd waar het economisch en milieutechnisch de gunstigste voorwaarden zijn.

 • no-profile-image

  gert

  Natura 2000 werkt wel ,daar lopen al veel boeren tegen aan

 • no-profile-image

  Han

  @Teun Tuinder. Reken er niet op dat overheid bijspringt. De oplossing is eenvoudig liqudeer de "kleintjes" zij hebben grond op plekken waar gebouwd kan en mag worden. Dus dan springt de bank er goed uit en de overschottn, gemaakt door de groten, worden door de kleintje weg gewerkt. Ik zie dit bij de tuinbouw ook gebeuren, Westland terug aan de burger (bewoning recreatie) en de mega tuinder in een glas enclave, Wieringermeer, Venlo Flevo polder.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Hoe praktisch blijft je bedrijf ingericht als de telkens met kleine stapjes uitbreid. ik woon en werk op een bedrijf dat door de vorige eigenaar telkens met kleine stapjes is uitgebreid/aangepast en verbeterd is. Het resultaat is een relatief inefficient bedrijf, met lange looplijnen en geen standaarden. Bij snelle groei realiseer je een efficienter bedrijf.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het @Teun, de Globalisering zorgt ervoor dat de hele agrarische sector zich moet bezinnen!!!... En de vraag stellen; hoe gaan wij verder ???. Gaan wij ons eigen graf graven ???, of stoppen wij met goed geld naar kwaad geld gooien!!!(?). @ Melkveehouder Buitenland, omdat de agrarische sector in NL zeer export afhankelijk is, zullen de klappen in NL harder aankomen. Maar geloof niet dat de rest van de EU, er zonder financieel/economische klappen vanaf komt!!!... Tenzij er op korte termijn een Globaal "economisch wonder" plaatsvindt!!!...groetje's, piet.

 • no-profile-image

  ja

  Hoe kun je in Nederland in godsnaam concurreren op de wereldmarkt. Kijk varkensbedrijven in de USA en Brazilie. Producenten in deze landen kunnen 1 varken 10-20 euro goedkoper maken als hier, ik denk hoe goed je je best ook doet dat wij daar bij lange na niet in de buurt komen. En nu komen de extra dier en milieu eisen er ook nog bij. Volgens mij kan Europa zich beter gaan richtten op een stukje kwaliteit want concurreren op prijs lijkt me (in Nederland) een verloren strijd.

 • no-profile-image

  jan

  op alle artikelen zijn het altijd dezelfde mensen die het beter weten he piet, heb je niks te doen ofzo ga werken

 • no-profile-image

  Tuin Tuinder

  Precies.Dat is een gevolg van de globalisering. Wij moeten daar goed op inspelen anders worden we letterlijk wegevaagd. Nu de glastuinbouw. De chrysantenteelt is de beste en goedkoopst mogelijke producent van de wereld. Nu zou je denken dat dat dan een sector is waar geld te verdienen valt. Nou vergeet het maar .Ze gunnem elkaar het verlies nog niet eens.En reken maaar dat er verloren wordt....

 • no-profile-image

  sjaak

  in dat geval vertrek ik uit nederland ,ze willen de landbouw kapot maken ,geiten en varkens is al in volle gang.

 • no-profile-image

  Han

  Hans je hebt gelijk als je zegt geen boer zonder land. We kennen de gevolgen van de mega intensieve melkveehouderijen in USA. Graan iets duurder voerkosten die de pan uit vliegen en dus Bankiers op de achterste benen als je over tijd bent.
  De Nederlandse (jonge) boer zal zich moeten realiseren dat deze Mega bedrijven Mega bergen geld vereisen. Veerman met alle respect, kan zich iets meer permiteren op dit vlak dan de gemiddelde boer, hij heeft een meer dan riant inkomen buiten de landbouw. Dit maakt het opstarten eenvoudiger, aflossing kunnen zonder gebrek aan brrood + boter doorgaan. Veel boeren komen Nederland niet uit met veel geld als ze niet eerst veel maatregelen treffen, de Blauwe enveloppen moeten eerst worden afgewerkt en dat kost of veel tijd of een halve boerderij.

 • no-profile-image

  gert

  De burger wil alleen maar natuur en geen grote stallen,dat een boer een grotere stal wil ,willen ze toch niet begrijpen,is dus ook niet uit te leggen,moet Veerman maar eens uitleggen aan Jan Jaap de Graaff van Natuurmonumenten

 • no-profile-image

  Hans

  Meneer Veerman zegt: “Ondernemers moeten keuzes gaan maken. Je moet of een enorme schaalsprong gaan maken en gaan produceren voor de wereldmarkt, of een andere filosofie voor je bedrijf kiezen” Dit is typisch een opmerking voor een NL boeren jongeren publiek. Hij had gewoon completer moeten zijn door daar meteen aan vast te knopen dat bij die enorme schaalsprong buitenlandse productie faciliteiten/ productie kosten horen, en geen megastallen in Brabant/Nederland. Als je in die buitenland-denkwereld éénmaal de knop om hebt gezet, koop je grond en zorg je ervoor dat je al je voer zelf kunt verbouwen. Alleen als je voor de andere filosofie optie kiest, dan is er plek in Nederland voor een uit de kluiten gewassen kinderboerderij.

 • no-profile-image

  Zuidwester

  Laat de 'deskundigen' maar praten, maak gewoon je eigen plan.

 • no-profile-image

  een melkveehouder van toen

  Toen veerman in dienst was bij de bv nederland ;koos deze toch ook voor veel export.
  In feite moeten wij als veehouder dan voor een wereldmarkt produceren omdat dit het beste is voor de bv nederland ,maar niet voor ons als individueel melkveehouder.

 • no-profile-image

  Bankeee

  Veerman binnenkort een baan bij Rabo?
  Je ziet nu aan de tuinders die grote stappen gezet hebben hoe ze in de problemen zitten. Een wereldmarkt is er niet. De meeste producten worden afgezet binnen een bepaald verzorgingsgebied. De zgn wereldmarkt is een incidenten en spot gebeuren dat helaas wel een vaak negatieve invloed op de prijsvorming heeft. Boeren moeten zich nog verder versterken en macht krijgen richting afnemers, dat is een zaak die snel en gedegen ingevuld moet worden. Veerman spreekt vreemd....

 • no-profile-image

  Leen

  Kies maar voor een baan in de politiek! Daar kan de grootste onbenul slagen. Geen risico's, behalve dan dat je weggepromoveerd kunt worden of een riante wachtgeldregeling kunt opstrijken. Landbouw heeft geen toekomst in dit overbevolkte land.

 • no-profile-image

  Hörd

  Veerman heeft gelijk! Je kunt beter een megabedrijf beginnen.Niet in Nederland (natura2000,ammoniak e.d.) maar in het buitenland natuurlijk.
  Bijvoorbeeld 1000 koeien in Ohio, akkerbouwer worden in Oekraine o.i.d.Dan kom je pas verder!

 • no-profile-image

  klein

  Was het laatst niet zo dat juist de grotere bedrijven het slechter hadden gedaan dan de gemiddelde of juist de kleinere meneer veerman!! Als je niet groot bent tel je alleen voor de buitewereld niet mee maar in de knip gaat het niks slechter hoor.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Veerman bedoelt niet in Nederland maar wel in het buitenland. Kan er weer veel goede landgrond naar natuurmonumenten. Als je in Nederland moet uitbereiden, moet je een dikke portemonee hebben, de banken zijn uitgeteld. Het ziet er niet goed uit als de opbrengstprijzen niet snel aantrekken! Blij dat we zelf in het buitenland zijn begonnen. Je kon de orkaan in Nederland allang zien aan komen. Met bakken geld over de balk gooien en de boeren laten criperen!

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.