211 x bekeken

Veel kritiek op toezicht financieel systeem

Overheden en toezichthouders kregen er deze week flink van langs tijdens de hoorzittingen van de parlementaire onderzoekscommissie over de kredietcrisis.

De eisen aan banken zouden niet scherp genoeg zijn geweest en de controle op naleving was onder de maat.

"Je kunt achteraf vaststellen dat het systeem zeer wankel bleek", concludeerde oud-minister Gerrit Zalm, die het Nederlandse toezicht overigens ’heel behoorlijk’ noemde en de schuld eerder bij de Europese Unie en de Verenigde Staten legde.

De commissie, onder leiding van SP’er Jan de Wit, wil twee zaken helder krijgen: hoe is de financiële crisis kunnen ontstaan en wat heeft het kabinet gedaan om deze te bestrijden. Zalm hield tijdens zijn verhoor een pleidooi voor een beter centraal Europees toezicht met uniforme toepassing van de regels. De landelijke toezichthouders zouden dan alleen nog belast zijn met uitvoerende taken. Hij zei zich daar als minister voor te hebben ingespannen, maar dat hij niet over voldoende overtuigingskracht beschikte bij het Internationaal Monetair Fonds en de Federal Reserve Bank.

De belangrijkste toezichthouder op het financiële systeem van de EU, de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwde donderdag dat het herstel van de crisis in de eurozone gematigd en onevenwichtig zal zijn. Daarom zal bankpresident Jean-Claude Trichet de extra maatregelen om banken te ondersteunen voorlopig slechts geleidelijk afbouwen.

Deskundigen verwachten bovendien dat een verhoging van de rente er op korte termijn evenmin inzit; deze bevindt zich sinds mei vorig jaar op hetzelfde lage niveau: 1 procent. Voor de economische crisis bedroeg het belangrijkste rentetarief nog 4,25 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.