Redactieblog

324 x bekeken 12 reacties

Ruiming geiten afgeblazen door procedurefout

De ruiming van een besmet verklaard geitenbedrijf in het Gelderse Laren is vandaag op het laatste moment afgeblazen.

Medewerkers van de Voedsel en Waren Autoriteit stonden klaar om de dieren te gaan scannen. De ploeg heeft echter enkele uren later het bedrijf weer verlaten, na een gesprek met veehouder Jan Schepers en burgemeester Frans Spekreijse van de gemeente Lochem. "We hebben feiten aangetoond op basis waarvan de ruiming niet door gaat. Er zijn procedurefouten gemaakt", aldus de veehouder.

De procedurefouten zijn gemaakt bij de wijze waarop het bedrijf besmet is verklaard. Details van de eventuele procedurefouten kan Schepers niet geven. Hij schat in dat de fouten mogelijk ook bij andere geitenhouders zijn gemaakt waardoor ook daar het ruimen van drachtige dieren voorkomen kan worden. Op het bedrijf van Schepers zouden vrijdag ongeveer 500 dieren worden geruimd.

Het ministerie van landbouw meldt dat de veehouder de testuitslagen niet accepteert. "Hij zegt juridische gronden om niet akkoord te gaan met de testuitslagen", aldus LNV.

Morgen komt de zaak voor bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in Den Haag. De rechter zal hierbij oordelen of de geiten definitief niet geruimd hoeven worden, of dat de dieren alsnog geruimd moeten worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Zou wel eens willen weten waarom alleen ruimen in dat kikkerlandje Nederland? Geiten zijn er al over the world, hoor ze nergens anders over ruimen!? Onzinnig gedoe, ze zijn vergeten dat met gewoon enten de meeste ziektes zijn uitgeroeid of onder controle zijn. Bij de mexicaanse griep gaan we toch ook niet ruimen?? Mijn oprechte medeleven aan de Geiten sector, hoop dat het goed en rechtvaardig afgehandeld wordt!

 • no-profile-image

  Kritische lezer

  Mijn eerste gedachte was ook: dat wordt dus morgen ruimen.

 • no-profile-image

  gj

  Het artikel klopt niet!
  De laatste regel zal luiden:
  De rechter zal hierbij oordelen dat de dieren alsnog geruimd moeten worden.
  Beetje naief misschien van de auteur Mariska.
  De CBB rechter heeft echter geen andere historie. Zo'n iemand moet denk ik Beul worden genoemd ipv rechter.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat zijn ze helemaal niet vergeten! Het gaat niet om die ziekte, maar om het ruimen van de hele sector. "Kom", dachten ze op LNV, "het is toch ijskoud buiten. Niemand merkt dat we gewoon aan het saneren zijn!"

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Er was zojuist op het journaal een item waarin het RIVM duidelijk maakt welk een laakbaar beleid er door LNV al vanaf eind 2005 rond de Q-koorts is gevoerd. Het wordt tijd dat daar nu eens en voor altijd een eind aan wordt gemaakt. Nog een reden waarom dit kabinet zo snel mogelijk moet oprotten!

 • no-profile-image

  Jaap de Boer

  Ook ik vrees de uitslag. Het valt me altijd op dat wanneer dit ministerie met regelgeving komt er geen argumenten bestaan die tegen te kunnen spreken. "Mooi"vind ik van dit hele gebeuren wel, dat economie hier niet ten grondslag ligt, maar er sprake is van emoties contra het ruimen vanwege "Volksgezondheid", hier burgers en agrariërs één front vormen! Er wordt geen rekening gehouden met de intrinsieke waarde van het dier (bij wet geregeld zelfs!), dierenwelzijn en de emoties van de geitenhouder. Hier staat geen minister van LNV (die deze belangen moet behartigen) contra de minister van Volksgezondheid. Hier staat een minister waar we afscheid van gaan nemen!
  Jaap de Boer, dierenarts en "ruimingsdeskundige"uit de MKZ tijd.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Die CBB-rechter deugt niet en is onderhevig aan belangenverstrengeling. Bovendien pleegt het CBB lekenrechtspraak. Na ale ellende die het CBB-gerecht al heeft veroorzaakt lijkt het mij tijd om dit hof aan te klagen bij het Hooggerechtshof. Het is een regelrechte aanfluiting voor de rechtspraak en een ondermijning voor de geloofwaardigheid van de gerechtigheid en deugdelijkheid van rechtspraak.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Op dit moment vindt er in Laren een protestmars tegen de ruimingen van gezonde geiten plaats. Dat Annie Pierik Schreier daar verschijnt heeft alleen maar te maken met haar Achterhoekse komaf en niks met het feit dat zij CDA-dissidente zou zijn. Ze denkt alleen maar stemmen te winnen voor de gemeenteraadsverkiezingen. In december heeft zij ook gewoon voor de ruimingen gestemd, want er was sprake van een unanieme stemming bij het CDA. Wég met zo'n huichelaarster dus!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Spotvogel, Zij is twentse en GEEN achterhoekse maar dat terzijde. Is het niet zo dat het RIVM ook haar straatje wil schoonvegen?Zij hadden ook al jaren kunnen pleiten voor enten net zoals de sector deed.Vraag het eens aan een praktiserend veterinair, zij zullen bevestigen dat enten zeer effectief is, Ook bij besmette dieren.Neemt niet weg dat VROM en LNV de hoofdschuldigen in deze zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kijk eens op de site van het RIVMm en link in het trefwoordenregister eens door naar Q koorts. Lees, en oordeel dan over het hypocriet gedrag wat het RIVM nu ten toon spreidt. Het RIVM constateert onomwonden twee dingen. Ten eerste dadt de ziekte niet zo'n vaart loopt bij gewone gezonden mensen, en ten tweede dat juist het niet in een vroeg stadium (daarom niet langer ruimen kinderboerderijen??) in aanraking komen met de ziektekiemen een risico voor de latere leeftijd betekent. Dat krijg je ervan als de stadsmens decennia lang in een glazen huisje, té ver van de roots van de mensheid, heeft geleefd. Het is niet voor niets dat de plattelanders veel minder last hebben van ziekten, hun natuurlijk afweersysteem is veel beter ontwikkeld. Laat ons dát eens als speerpunt maken in een discussie. De pharmaceutische industrie zal er niet blij mee zijn, zij verkopen liever veel pilletjes en vaccins, maar het roer moet echt om in het belang van de volksgezondheid.

 • no-profile-image

  overeem

  We hopen voor jullie het allerbeste en dat er eindelijk eens rechtvaardigheid zal zijn.

 • no-profile-image

  erik

  Ik wens de fam. Schepers morgen veel, heel veel sterkte!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.