Redactieblog

278 x bekeken 26 reacties

Rechter oordeelt: Larense geiten toch ruimen

De drachtige geiten van geitenhouder Jan Schepers uit het Gelderse Laren worden toch geruimd.

Dat is het gevolg van de uitspraak van de het College voor Beroep van het Bedrijfsleven (CBB). De voorzieningenrechter heeft het ministerie van landbouw gelijk gegeven in de kwestie over het ruimen van drachtige geiten van geitenhouder Jan Schepers uit het Gelderse Laren. De VWA begint vanmorgen met het scannen van de dieren.

Schepers had de rechtszaak aangespannen omdat hij vindt dat zowel de monstername als de verzending en de analyse ervan onzorgvuldig is gebeurd. Daardoor vindt hij dat niet vast staat dat zijn bedrijf besmet is.

De rechter wees het verzoek af. De reden waarom heeft het CBB nog niet bekendgemaakt. "Vanwege het korte tijdsbestek heeft de rechter nog geen tijd gehad om de overwegingen op schrift te stellen. Dinsdagmorgen worden deze openbaar gemaakt," aldus een woordvoerder van het CBB.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  herkauwer, mag ik je waarschuwen?
  Je moet in tijden van crisis niet gaan heulen met de vijand. Dit levert na de crisis een hele "koude oorlog op"

 • no-profile-image

  herkauwer

  Huh? Heulen met de vijand? Ikke? Boer Zonder Geiten, ben je er wel zeker van dat er nog iets onder jouw hersenpan zit? Beste Melkveehouder ik ben het met je eens dat het RIVM een nogal schimmige rol in dit geheel speelt. Er had eind 2005 onmiddellijk grootschalig gevaccineerd moeten worden, zowel in het belang van de sector als in het belang van de volksgezondheid. Maar ook LNV heeft daartoe geen initiatief genomen en alles maar op zijn beloop gelaten. Omdat hier twee ministeries bij betrokken zijn is ook dit een keiharde aanleiding voor een diepgravend onderzoek. En beste R.Veenstra, een proces tegen de staat span je niet zomaar aan. En vereist bovendien een lange adem. Zowel juridisch als financieel. Als je op de RUG goed had opgelet dan zou je dat weten.

 • no-profile-image

  c.n.

  nu zien we het weer de rechters zijn niet te vertrouwen al zou dat wel moeten en dan ook al gelijk maar zeggen kom we gaan maar aan het scannen en niet eerst wachten tot de rede bekend is gemaakt en openbaar ze kunnen toch wel wachten een dag???????
  wij als agrarisch nederland moeten maar eens burgelijke ongehoorzaamheid gaan plegen en NIET meer mee werken aan deze criminele praktijken en de V.W.A. en de A.I.D weren van onze erfen kom op laat ons horen ga in staking tegen hun.

 • no-profile-image

  dirk

  Geitenboer helemaal met u eens En wat denk je wat er met de mkz gebeurde volgens mij prcies hetzelde Ik pleit ervoor dat het college beroep bedrijfsleven met de meeste spoed word opgeheven als het om landbouw gaat Het is niet onafhangkelijk Dat was ten tijde van de mkz ook zo en er is nog niets veranderd Opheffen dit kan een gewone rechter ook

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dirk, niet alleen tijdens de Mkz-crisis maar ook tijdens de Vogelgriepruimingen koos de CBB-rechter steevast partij voor LNV. Zélfs toen Veerman de lievelingsdiertjes van peuters. kleuters, pubers, invaliden en bejaarden voor de ogen van de kwetsbare en weerloze slachtoffers liet doodspuiten door een horde fascistoide huurmoordenaars! Ik heb dat allemaal beschreven in het dossier 'de Pestvogels van Veerman."Het wordt hoog tijd dat er een Parlementaire Onderzoekscommissie wordt ingesteld om de onderste steen boven te halen over alle ruimingen vanaf 7 januari 1997! Toen is namelijk alles in Venhorst begonnen! Als iedere betrokkene onder ede door zo'n commissie wordt gehoord, dan kan het niet anders of dat wordt het definitieve einde van LNV!

 • no-profile-image

  geitenboer met grote twijfels

  Wel opvallend dat het de zaken mbt Q-koorts altijd op vrijdag voor komen bij het CBB en dan pas maandag uitspraak volgt. Hebben ze mooi twee dagen om overleg te plegen met ministerie. Dit was zo in de zaak van Jansen en van Dongen immers ook zol.

 • no-profile-image

  Bart

  En de uitspraak van Martien Rongen? Die kan ik nergens op internet vinden, heel typerend ben erg benieuwd wat er tijdens dat kort geding allemaal is aangekaart. Wordt gewoon allemaal in de doofpot gestopt! Dat is het makkelijkste. De overheid wint het toch allemaal omdat er geen onpartijdig CBB is!

 • no-profile-image

  mkz boer

  Ja je kunt procederen tot je er bij neer valt als het ministerie een maal heeft besloten ruimen dan zal dat ten koste van alles doorgang vinden. Zelf tot het laatst geprocedeerd maar niets helpt ze hebben volgens de abtenaren het grootste gelijk van de wereld. Maar de sector wordt net als toen voledig kapot gemaakt. Dus koeien, kippen, varkens en nu geiten allen vaak gezond weg ermee

 • no-profile-image

  carla

  In wat voor land leven we eigenlijk? Een lekenrechter die diensetn voor LNV verricht, geiten laat vermoorden en zo meewerkt aan een klandestiene sanering! Gekker moet het toch echt niet worden want dan breekt er een revolutie uit! Waarom nu eigenlijk nog niet?

 • no-profile-image

  MKZ boer

  Ach mevr. Carla dit is al vanaf 1997 het wordt tijd dat mensen in de "stad"ook eens weten dat het geen "krokodille tranen"zijn maar dat het om de dieren gaat en wat je in jaaaaaren hebt opgebouwd en het LNV en CBB dat past beter in Rusland

 • no-profile-image

  Jan

  Regels voor vervoer Q-koorts samples,die ook in nederland gelden en waaraan een rechter ook kan/moet toetsen:

  Transportation of samples with suspicion of C. burnetii
  Strict procedures apply for transport of samples to the laboratory. Biological agents, or
  materials that contain or may contain them, are allocated to UN Division 6.2 – infectious
  substances. Infectious substances are divided into Category A or Category B. Full details
  are given in Appendix 1.2 Transport of infectious substances in Biological agents: Managing
  the risks in laboratories and healthcare premises. ACDP HSE May 2005 available at
  http://www.advisorybodies.doh.gov.uk/acdp/managingtherisks.pdf and in the Department
  of Health’s guidance, available at
  http://www.dh.gov.uk/assetRoot/04/11/48/13/04114813.pdf
  Cultures of C. burnettii are Category A infectious substances capable of causing disease in
  humans or animals and are therefore assigned to UN2814 and must be packaged in
  accordance with UN Packaging Instructions PI620 (road/rail) /PI602 (air). P620 and P602
  are identical specifications but given different codes in ADR and ICAO regulations
  respectively (for a full description of PI see http://www.unece.org/). Category A transfers
  should be individually requested through an approved courier. The service will be a next
  day, tracked door-to-door delivery, which must be signed for at collection and receipt.
  Clinical samples are generally classified as Category B and are assigned to UN3373
  (Diagnostic and Clinical specimens) and should be packaged in accordance with UN PI650.
  Clinical samples may be posted.
  Packaging must meet with UN performance requirements i.e. UN-type approved packaging
  for Class 6.2 substances. The packaging should consist of an inner package (watertight
  receptacle, watertight secondary packaging, an absorbent material in sufficient quantity to
  absorb the entire contents placed between the receptacle and the secondary packaging)
  and a rigid outer package of adequate strength for capacity, mass and intended use.
  Packages should be marked with the proper shipping name (i.e. UN 2814), and the
  appropriate warning label (i.e. the danger sign for infectious substances).
  The following procedures should be adopted for the transport of all specimens, and also all
  cultures for confirmation. These apply within hospitals and laboratories as well as for
  specimens sent to the reference laboratory:
  • The primary container (bijoux or similar) should be screwed tight, labeled and
  placed in an intact plastic bag.
  • A ‘High Risk’ label should be affixed to both specimen and request form. The latter
  should include any other relevant information and include adequate clinical details
  to indicate level of suspicion.
  • Under no circumstances should the request form be placed in the same bag as the
  specimen.
  • The bag should be sealed, using tape or heat sealer. Pins, staples and metal clips
  should not be used. A separate bag should be used for each specimen.
  • Each specimen must then be placed in a leak-proof secondary container with
  sufficient absorbent material to absorb all the contents should leakage occur.
  • Each specimen must be packaged individually - i.e. three specimens, three separate
  packages.
  • The secondary container should be externally disinfected – e.g. by wiping with
  hypochlorite (1,000 ppm available chlorine).

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Zwartebroeker, het wordt tijd dat dit CBB-kunstje van LNV een grondig onderuit gehaald wordt. Dit zijn dus werkelijk laag bij de grondse streken, die de geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van de rechtspraak zeker geen goed doen. Ik zal er dezer dagen eens met mijn advocaat over praten. En het is inderdaad zo dat wat de PvdD betreft de maat van de megadierhouderij wel ruimschoots overschreden is. En daar zijn zeer verdedigbare argumenten voor aangedragen. Van meet af aan heeft Thieme erop aangedrongen dat er ernst gemaakt zou worden met maatregelen tegen de Q-koorts en toen zij uiteindelijk Verburg en Klink 'dood door schuld' toedichtte (wat mij betreft volkomen terecht) kreeg zij de hele nalatige kamer overzich heen. Want al die dames en heren hadden dezelfde boter op het hoofd. De boter namelijk van niet alert zijn toen er opgetreden had moeten worden. Ik ben nooit lid geweest van enige politieke groepering, maar vind het wel prachtig dat de PvdD nu zo'n ledenwinst boekt. Volkomen terecht!

 • no-profile-image

  louise van bekkum

  Wat ik niet begrijp is dat er niet allang een bodemprocedure tegen de CBB-rechter en zijn belangenvestrengeling met LNV is aangespannen. Dat kan het best door de zaak eerst grondig door Zembla of Radar op een rij te laten zetten en in de media te brengen. Dan is er geen doofpot meer aan en zal er waarlijk recht gesproken moeten worden. Jezus zeg, dankzij Balkenende zijn we echt een ontwikkelingsland geworden! CDA Bedankt! Ik ga voortaan PvdD stemmen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Niet eens Rusland meer, beste MKZ-boer. Ons land is links en rechts door onnoemelijk veel naties op bijna alle terreinen van intrinsieke beschaving en een respectvolle omgang met het leven voorbij gestreefd! Het verwerpelijke regime van de Balkenende junta (die in 2001 neem ik aan ook jouw koeien hebben geruimd?) is te vergelijken met dat van de Ayatollas in Iran, Kim in Noord-Korea en Taliban in Tora Bora. Als het Parlement maar eens wakker wilde worden en in meerderheid de CDA fractie het zwijgen zou opleggen, dan pas zou er weer Staatsrechtelijk Licht kunnen gaan gloren aan het einde van Balkenendes tunnelvisies!

 • no-profile-image

  gj

  Mooie taak voor AGD / Boerderij , zoek nu eens uit hoeveel rechtszaken er de laatste 15 jaar zijn gevoerd. Hoe vaak heeft LNV gewonnen. Wie zijn nu die CBB rechter(s),
  Wie geeft de adviezen. En wat zijn hun achtergronden (Thiemeclubje?) Bezoek ook eens de GD en vraag de kopstukken daar rechtstreeks naar hun mening en zet hun koppen ook in de krant.
  Kom op AGD en Boerderij wees nu eens een boerenkrant en website.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Zwartebroeker, bij al het gajes wat er zich in de CDA-kamerfractie genesteld heeft is Annie Pierik Schreier wel een van de allerergste parlementaire ziekteverschijnselen. Dat mens weet niet eens meer het verschil tussen leugen, bedrog en waarheid! Maar zoals gezegd: 'zij is één van de allerergste". Want de fractie telt er nog veel méér van zulk een onwelriekend allooi! Houd bijvoorbeeld de fractievoorzitter maar eens grondig tegen het schouwlicht! Er liggen namelijk heel wat rotte eieren in die confessionele legbatterij!
  GJ, een heel goed idee dat hopelijk door de redacties van AGD/Boerderij omarmd zal worden. Want zij drijven op boeren-abonnees en niet op dat handjevol louche politici en sneaky bestuurders. Al zijn zij als werknemens via de holding daar vermoedelijk wél schatplichtig aan! Maar wat heel cruciaal is om te weten: welke rechter(s) heeft (hebben) de geitenzaken behandeld en WAT IS HUN JURIDISCHE ACHTERGROND? Als het lekenrechtspraak is dan dienen er onmiddellijk procedures voor het hooggerechtshof te worden aangespannen. Want de maat is meer dan vol! Ook trouwens voor wat betreft jouw insinuaties m.b.t de PvdD! Hoe haal je het in je hoofd dat die partij ook maar iets te maken zou kunnen hebben met het de dood injagen van gezonde geiten? Zij zijn zelfs tegen het onnodig doden van gevaccineerde maar wel smetstofdragende dieren! Sowieso tegen het zinloos doden van leven! Daarop heeft binnen deze regering het CDA het alleenvertoningsrecht!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Elders op deze pagina staat een bericht waaruit blijkt dat het CDA probeert om uit hun eigen Doos van Pandora te kruipen. Daarbij gaat die Bergruimte van al het Confessionele Kwaad hoe dan ook kieren en zullen er erg veel kwalijke dampen vrij komen. Gelukkig zijn er inmiddels de archieven van de media zoals nos, nova, zembla, radar en de geschreven pers, zodat er niks weg te moffelen valt. Klink en Verburg zijn CDA en het is het CDA dat in de 2e kamer de toon zette voor de ruimingen en die ten koste van alles heeft doorgedrukt. Het is ook het CDA dat aansprakelijk gehouden kan worden voor het aanwenden van Lekenrechtspraak middels het CBB. En het is ten slotte het CDA dat onze rechtsorde verkrachtte en verviel in onversneden barbarij. Enough is enough!

 • no-profile-image

  willem

  Dit doet mij denken aan die vrouw die voor de vierde keer bij de ambtenaar van de burgelijke stand kwam om te trouwen, zij die ambtenaar, hoe komt het dat je nu voor de vierde keer weer op nieuw wil trouwen. Zij ze; de eerste keer ben ik met en gynecoloog getrouw en die keek er alleen maar naar. De tweede keer met een psygoloog en die praatte er alleen maar over. De derde keer met een timmerman en die stelde het steeds maar uit, van dat doe ik morgen wel. Nu trouw ik met een ambtenaar van het ministerie van LNV.
  En reken maar dat ik nu genaaid word

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mkz Boer, je hebt volkomen gelijk. Het is nu wel klip en klaar dat de CBB-rechter gemeen spel speelt met LNV. Zélfs wanneer LNV de grootste en bewijsbare koeien van fouten maakt zal die rechter nog geen bakzeil halen. Daarom zou een klacht bij het hooggerechtshof tegen het CBB-hof gerechtvaardigd zijn. Die zaak moet door een zo hoog mogelijk college worden uitgezocht. Onder Ede!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Jammer dat dit interessante forum in het slop dreigt te raken. Kom op mensen, meedenken en reageren alsjeblieft. Want nu zijn de schapen aan de beurt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wipstaartje,Op zich heb je gelijk maar het cda is nu wel genoeg aan bod geweest(terecht overigens) Alles wat er de laatste dagen geschreven is komt op hetzelfde neer en voegt niks toe.Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe kwalijk de rol van het RIVM in deze is.Zij hebben geadviseert om te ruimen,en niet om als de sodemieter vaccin te produceren.Dit werkt in Frankrijk ook dus waarom in Nederland niet?

 • no-profile-image

  r.veenstra

  Waar blijft nu eindelijk eens dat proces aangespannen tegen de staat?! Waarom blijven jullie zo bang?! Ik heb op de RUG ontwikkelingpsychologie geleerd dat landbouw en veeteelt de bron van bestaan van een land zijn.

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Beste herkauwer. Het CBB is lekenrechtspraak, het betreft ("spoedeisend" karakter) hier allemaal vonnissen in kort geding, waartegen geen beroep mogelijk is. (Je kunt de zaak uitvechten in een lange bodemprocedure, maar dan zijn de dieren allang geruimd).
  Ik kan me vergissen maar kan me vanuit de mkz-tijd geen enkele herinneren die niet door LNV is "gewonnen". En het zijn er toen tientallen geweest.

  En helemaal eens met je opmerking over de Thieme-club. Dat de meeste boeren geen fan zijn van de PvdD kan ik me goed voorstellen. Die partij wil de grootschalige veehouderij liever vandaag dan morgen uit Nederland zien verdwijnen. Maar is daar m.i. wel altijd eerlijk in, en maakt boeren niet blij met mooie beloftes die niet worden nagekomen.
  Geen enkele andere partij heeft zo (helaas vergeefs) zijn best gedaan eerder in te laten grijpen en deze ruimingen te voorkomen. Het is ook de enige partij die ook meteen duidelijk stelling heeft genomen tegen deze manier van ruimen. Het CBB is in de praktijk feitelijk onderdeel van de LNV-ruimingsmachine, en daar heeft de PvdD absoluut niks mee te maken.

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Verzoek afgewezen, maar de motivering volgt een dag later, opdat - als ik goed ben ingelicht - nog vanochtend om 10.30 met ruimen kan worden gestart ! Kan het nóg gekker ?!?

  CDA-Annie suggereerde gisteren in Laren zelfs nog dat het mogelijk was de LNV-kamercommissie vanochtend bijeen te roepen. Kreeg ze nog applaus voor !
  Hoe naïef kunnen mensen zijn die nog vertrouwen hebben in dat soort politici...

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dank je Jan, maar dat ga ik nu niet meer allemaal lezen. En beste Zwartebroeker, daar waarschuwde ik zondagochtend voor en toen kreeg ik van Verbaasde Lezer een bak shit over mijn kop. Op zulke momenten vraag ik mij in gemoede af: "waar doe ik dit allemaal voor?" Welnu: voor de goede zaak. En ik geef nooit op!

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7530/Web-only%3A+Willekeur+in+aanpak+Q-koorts#

  Wat moet je nog meer zeggen ?
  Welke grote polititieke partij durft de verkiezingen in met het standpunt dat deze rechtspraak herzien moet worden ? Eén pot nat.
  Als er ooit weer een demonstratie komt, dan alstublieft NOOIT meer sprekers van de verantwoordelijke politieke partijen meer uitnodigen !

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.