Redactieblog

23 reacties

Rechter: beide locaties Q-koorts bedrijf ruimen

De drachtige geiten van een geitenbedrijf in het Drentse Hoogersmilde worden op beide locaties geruimd.

Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven besloten. Beide locaties van het bedrijf vormen volgens de rechter een samenhangend onderdeel van het bedrijf.

Duidelijk is dat tussen beide locaties een uitwisseling van geiten heeft plaatsgevonden. Zo zijn er 150 nuchtere lammeren van de hoofdlocatie naar de nevenlocatie vervoerd, waar de opfok plaats vindt. Dit zijn volgens de rechter nakomelingen van geiten die besmet waren of dieren die in contact zijn geweest met besmette dieren. "Er geldt dus ook een veterinair risico op de nevenlocatie", aldus de rechter. Hierdoor is de nevenlocatie eveneens verdacht, waardoor het ministerie van landbouw bevoegd is om de drachtige dieren op beide locaties te ruimen.

Geitenhouder Evert Jansen spande de zaak aan omdat hij drachtige geiten heeft op twee locaties. Op de nevenlocatie staan 750 jonge drachtige geiten die voor een beperkt deel afkomstig zijn van het hoofdbedrijf. De dieren zijn als nuchtere lammeren naar de nevenlocatie verplaatst. De 600 andere dieren zijn aangekocht van bedrijven die vrij zijn van Q-koorts. Op het hoofdbedrijf van Jansen is Q-koorts aangetoond via het tankmelkonderzoek. Op de nevenlocatie is geen Q-koorts aangetoond. In bloedproeven bij drie dieren op deze locatie is geen Q-koorts aangetroffen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  NN en allen: dit is niet eens zozeer Verburg, maar dit is het "beleid" dat ambtenaren van LNV als sinds 'Braks' ten doel hebben gesteld. Op straffe van ontslag of structurele herplaatsing (met ancienniteitsdegradatie) wanneer geen gevolg aan deze "beleidslijn" gegeven zou worden. Dit ministerie lijdt aan alle dodelijke ziekten die een democratie maar kunnen treffen. En het werd al tientallen jaren geleden gezegd: LNV-weg ermee.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Inderdaad wat een trieste bedoeling. De zeer waarschijnlijke gezonde drachtige geiten moeten dood om dat zij op papier tot het zelfde bedrijf horen. Dus bureaucratie bij uitstek. Voor deze boer moet het een nachtmerrie zijn. Zelfs dieren die ziek zijn kunnen vaak herstellen van deze ziekte. Koeien herstellen vaak goed van MKZ. Maar ja ,ziek zijn hoort op een of andere manier niet meer in deze maatschappij.

 • no-profile-image

  ja dat zal

  Volgens mij ben je in dit land onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Heeft een geit dan ook geen Q-koorts tot het tegendeel is bewezen? Laten ze maar bloedtappen van die 150 geiten. Wedden dat ze allemaal negatief zijn. Zou een rechter dan wel z'n vingers willen branden aan een minister?

  En dan de reactie van de GGD wat hieronder geplaatst is door "varkensboer". Stage-lopen op een besmet bedrijf heeft geen gevolgen voor haar gezondheid?

  Kan iemand mij dan nog uitleggen waarom er dan nu geiten geruimd worden?

 • no-profile-image

  t. van laar

  wij houden dit steeds bij, omdat een goede vriend ook in deze situatie zit n.l. in arendsehout.het is heel treurig dat zoiets mag en kan en alleen omdat zo'n minister achter de PC zoiets kan beoordelen. Hij moet eens een jaar meedraaien in zo,n houderij, dan weet hij wel beter hoop ik, we leven mee. groetjes en allemaal sterkte

 • no-profile-image

  Ex melkgeitenhouder

  Wat moet je hier nog op zeggen of schtijven, je kan met de Fam Jansen meeleven en protesteren of stukjes sturen naar de politiek, helpt niks. was er in een oorlog ook niet een bezetter die altijd gelijk had, en bevel is bevel riep als iets opgelost moest worden
  Diep triest deze manier van werken

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe, veel van hetgeen er de afgelopen jaren aan het licht is gekomen wist ik toen zelf ook nog niet. Of kon het nog niet goed invullen. Het is net als met een heel grote legpuzzel: als je er boven op zit met je neus dan zie je op zeker moment geen details meer. Maar als je wat afstand neemt dan tekenen zich de zaken ineens veel helderder af. Maar het is een feit dat er al lang geleden parlementair werd aangedrongen op opheffing en 'verkaveling' van LNV. Dat had toen ook al met wildgroei te maken.

 • no-profile-image

  kj

  dit slaat nergens op!!
  wat een dwazen in den haag!!!!

 • no-profile-image

  frits welbelangen

  NIET EN NOOIT MEER OP CDA STEMMEN
  Stelletje HYPOCRIETEN

 • no-profile-image

  Varkensboer

  Mijn dochter wilde stage lopen op een geitenbedrijf,nagevraagd vanmiddag bij GGD over de gevolgen van Q koorts als het op bedrijf aanwezig zou zijn.
  Weet je wat de reactie was van de GGD laat je dochter rustig naar toe gaan bouwt zij weerstand op tegen Q koorts.
  geeft geen gevolgen voor haar gezondheid.

  Ik wil hierbij Jansen sterkte toewensen met het verlies van hun drachtige dieren.

 • no-profile-image

  koetje

  Herkauwer,is dit de reden waarom je nooit tijdens je actieve dienstverband naar buiten bent getreden als klokkenluider?

 • no-profile-image

  koetje

  Herkauwer,bij welk departement zou je LNV dan willen onderbrengen?Bij economische zaken?Lijkt mij geen goed idee ; kostenbesparingen en wildgroei vind ik geen argumenten om een dergelijke complexe sector ergens anders bij onder te brengen.Flink de bezem erdoor zou ik zeggen.

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Dit heeft dus NIETS meer met Q-koortsbestrijding te maken. Het doel is ruimen, en niks anders.

  Kamerleden en Ministers die hiervoor verantwoordelijk zijn, zouden in elk geval moeten stoppen met hun schijnheilige mooie woorden !

 • no-profile-image

  L. van spronsen

  Echt weer Nederland. Waarom gezonde dieren afmaken??? Ik word onderhand een beetje moe van al die kromme regeltjes in Nederland.
  Sterkte gewenst in ieder geval voor de familie Jansen, die zitten straks toch met de ellende en zien ook hun gezonde dieren verdwijnen.

 • no-profile-image

  boate

  Er geldt een veterinair risico op alle locaties in Nederland (en daarbuiten)!

 • no-profile-image

  Burger die achter de geitenhouder staat

  Dit is gewoon van de zotte.

  Wie zegt dat Jansen tijdens de aflammerperiode Jan/feb 2009 Q koorts besmet was??

  Kan iemand van lnv of vwa daarover bewijsmateriaal aanleveren, wanneer hij in 2009 Q koorts positief is geworden??

  Ik ben nog steeds van mening dat de KAT van overheid heeft gehandeld in NOOD en dan maakt zij rare SPRONGEN.

  Er gaan teveel geiten de dood tegemoet die eigenlijk hadden kunnen blijven leven
  Tuurlijk positieve dieren oke daar kan iedereen meeleven,maar NEGATIEVE dieren ook de dood moet bekopen dat is gewoon niet te verkroppen en verkoopbaar naar wie dan ook.

 • no-profile-image

  Mark

  Geen enkele boer of veehouder zou nog op het CDA moeten stemmen (andere weldenkende mensen ook niet). Ze leren het niet. Op alle fronten is het LNV bezig als de vijand van de mensen. Ze willen kost wat kost gentechnologie erdoor drukken. Gezonde geiten moeten dood. We mogen gewoon tussen de besmette schapen wandelen en ziek worden. Misschien heeft mijn hond ook al lang q-koorts. Het lijkt er eerder op dat we door een soort satan worden geregeerd dan door weldenkende ambtenaren. Of hebben deze ambtenaren zelf q-koorts opgelopen en werken ze met hoge koorts? Doen ze ijlend hun werk? Om te janken is het. Het doet pijn dat mens en dieren zo lijden. Het voelt als oorlog van de staat tegen de burger, steeds weer op andere plekken oplaaiend. Het lijkt alsof ze de burger volledig lam en murw willen hebben om zo straks gruwelijke bezuinigingen door te voeren. (een verdrietige burger/dorpeling).

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Op nrc las ik ook een stukje hierover, waaruit wel blijkt hoe krom dit is. Zie hieronder. "Ruim honderd van de dieren hebben op eigen houtje hun leven gered door al te lammeren want het criterium voor doding is niet of dieren ziek zijn, maar of ze drachtig zijn. „Allemaal gezonde moederdieren en gezonde lammeren”, zegt Jansen. „Een bizarre situatie”, zegt Jansen. „Elk dier dat vóór taxatie heeft gelammerd blijft leven, want ze hebben gezegd: alleen drachtige dieren worden geruimd.”

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit is dus hoe het gaat als je begint met verkeerde beslissingen te maken, door willekeurig en in paniek te gaan ruimen, in het begin, of in het voortraject. Wel, nu dat verleden moet ook uitgezocht worden, hopelijk door Pieter van Vollenhove en zijn commissie. De rechter hier gebruikt de argumentatie, interactie, dus risico, dus verdacht, dus is LNV gemachtigd om te ruimen. Dat is ernstig. Voorheen werd er alleen geruimd nav melktankonderzoek, wat opzich al een misdaad is, maar nu kan het dus ook al als je verdacht bent door interactie. Wel wat te doen? Vraag LNV op papier, en voor een camera een reactie op het besluit van de rechter, laat ze vertellen wat de mogelijke gevolgen zijn, stel ze vragen over het huidige proces van melktank inquisitie, en over wat Q koorts is, hoelang het bestaat, en welke diersoorten besmet zijn. Ook op papier, en voor de camera, van elke landbouwwoordvoerder van elke politieke partij. Vraag het aan de minister president, en zeker Klink en Verburg, maar zeker aan Ormel, Astma en Koopmans. Dan vraag dat aan elke vakbond in de sector van akkerbouw, varkens, en melk, geit en schaap, maar vraag het zeker aan elke LTO vakgroep voorman en vrouw. Laat ze allemaal maar eens zeggen wat ze vinden, persoonlijk, en als woordvoerder waar ze de belangen van ZEGGEN te vertegenwoordigen. Ook de dierenartsen zijn stil geworden en moeten een verklaring gaan geven. Dit is een mooie taak van de regionale omroepen, radio en tv in samenwerking met Zembla, en alles zou in mooi overzicht kunnen komen hier op AGD. Dan zou ik verder borduren op de redenatie van wat LNV gebruikt heeft in deze rechtzaak en de uitspraak van de rechter. Vooral de redenatie van LNV zal eenzijdig bedacht en bekeken zijn door die AMATEURS daar, dus valt nog wel iets te halen door tegendraads te gaan denken, zoals, vraag LNV nu ook alle mogelijk verdachte dieren te gaan ruimen. Als ze dat niet willen, vraag ze wat het verschil is en waarom er verschil wordt gemaakt, en laat een rechter daar uitspraak over doen. Eis dat alle huisdieren in een kring van 20 km om een besmet bedrijf verplicht wordt geruimd omdat ze verdacht zijn door interactie, beweging of wind. Gewoon radicaal eisen dat, want je weet dat er toch een volksopstand bij het hele volk uitbreekt als de huisdieren verplicht worden vermoord door de regering en de moordteams van LNV. Er moet een stop worden gemaakt aan de LNV dodentrein.
  Dus eigenlijk moet je meer rechtelijke of LNV uitspraken hebben zodat ze verstikt raken in hun eigen web, want het zijn paniek en controle freaks bij LNV.
  Eis ook dat geiten die naar het buitenland zijn vervoerd vanaf besmette bedrijven opgespoord worden en geruimd worden, licht die regeringen in en eis dat die buitenlandse regeringen hetzelfde beleid toepassen als in Nederland. Nu lachen ze Nederland al uit om veel dingen, dan nog harder, maar daar zijn die ijdele knurften van de CDA wel gevoelig voor, kritiek vanuit het buitenland.

 • no-profile-image

  freek

  Je zou bijna concluderen dat LNV altijd alles correct doet, ik weet geen voorbeelden dat iemand het redde voor het college voor beroep bedrijfsleven. Tijdens de MKZ niet en ook niet bij beroepszaken tegen beslissingen van Dienst Regelingen.

 • no-profile-image

  wimke

  Daar is toch zeker wel beroep tegen mogelijk? Is zo'n rechter nou door de LNV-ratten bezeken?

 • no-profile-image

  Kees en Wilma

  Evert en Myra, hiertegen niet opgewassen zijn, moet een afschuwelijk machteloos gevoel geven. Heel veel sterkte voor jullie gezin de komende dagen als de ruiming een feit wordt!!

 • no-profile-image

  NN

  dit slaat natuurlijk ook weer nergens op, zo kun je alle bedrijven gelijk wel gaan ruimen, overal worden wel dieren van bedrijf naar bedrijf vervoerd. verburg krijgt weer voor de zoveelste keer haar zin, een mooie manier om boeren uit te roeien.

 • no-profile-image

  frankspiekker@hotmail.com

  het is een smerig spelletje wat lnv speelt, het stinkt gruwelijk!

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.